Linus Lundqvist kan tappa sin plats i IndyCar – trots kontrakt

av Anna Andersson

För ett år sedan skrev Linus Lundqvist ett flerårigt kontrakt med mästarteamet Chip Ganassi Racing. Trots det kan han stå utan styrning i IndyCar 2025.
Allt på grund av ett nytt system.
– Det är ingen jätterolig sits och vara i, men det finns inte mycket jag kan göra, säger han.

Linus Lundqvist IndyCar
Linus Lundqvist tävlar i IndyCar (Travis Hinkle | IMS Photo)

I våras fick Linus Lundqvist chansen i IndyCar. Efter nästan ett år på avbytarbänken studsade han tillbaka och signade ett drömkontrakt.

Under sin deutsäsong i IndyCar  har han kört in både pallplatser och pole positions och är nu “Årets rookie”. Han tävlar för Chip Ganassi Racing vars förare Alex Palou kan säkra ännu en titel när säsongen avslutas på ovalen i Nashville nästa helg.
– Det har varit en säsong med höga toppar och djupa dalar, lite vad man kan förvänta sig av en debutsäsong. Jag har gjort väldigt bra race och haft farten, men också gjort ett par missar. De helger som vi har satt ihop allt har varit riktigt bra, säger Linus Lundqvist.
– På det stora hela är jag väl inte missnöjd, nöjd är jag först när jag vinner.

Linus Lundqvist årets rookie i IndyCar

För ungefär ett år sedan hoppade han in för Meyer Shank Racing och gjorde flera bra insatser. Det var så pass övertygande att han, trots att han inte har någon ekonomisk backning, kunde skriva ett flerårigt kontrakt med mästarteamet Chip Ganassi Racing där han ersatte Marcus Ericsson.
Men nu finns risken att han förlorar sin plats.

Linus Lundvist kan tappa plats i IndyCar – trots kontrakt

Detta sedan stallet troligen måste gå ner från de fem bilar stallet har i dag till tre eftersom IndyCar och teamen har enats om ett “charter system” som påminner om det som finns i NASCAR.

Systemet är fortfarande inte helt fastslaget, men som det ser ut nu finns det totalt 25 charters eller fasta startplatser. Inget stall kan ha fler än tre charters. Totalt kan 27 bilar tävla i ett lopp (25 plus två ”öppna” bilar/charters), 33 bilar i Indy 500. Är det fler än 27 bilar i ett race blir det ett kval mellan de ”öppna” bilarna.
– Det är många frågetecken bland både stall och förare, ingen som riktigt vet hur det blir. Det är bara att vänta och se, vi får säkert ett besked inom ett par veckor. Det bästa jag kan göra är att prestera. Det är ett lopp kvar och sedan är det sex månaders off-season där det både finns tid och möjligheter att jobba fram saker.

•Du skrev ett flerårigt kontrakt för ett år sedan, men riskerar nu att stå utan styrning 2025. Hur hanterar du det?

– Ironiskt va? Då trodde jag att det skulle vara lugnare i år men så blev det inte. Oavsett vad som händer är jag i en bättre situation nu än vad jag var för ett år sedan, även om detta inte var vad jag hade hoppats på var när jag skrev på ett flerårskontrakt med Chip Ganassi Racing. Nu får vi se vad som händer.

•Du har ingen ekonomisk backning, är det en nackdel för dig nu?

– Det skadar mig, om Ganassi går ner från fem till tre bilar och jag behöver hitta en plats i ett annat team som behöver ekonomisk backning. Men som det ser ut nu finns det möjligheter för mig även om jag inte har ekonomin, säger Linus Lundqvist.

•Vad är plan B?

– Jag vet att det finns intresse från andra stall om det skulle bli aktuellt. Jag vet inte vad som kommer att hända, det gör ingen annan heller.  Det finns för många frågetecken eftersom systemet inte är helt spikat. Nu måste jag helt enkelt ha tålamod, vänta och se hur det utvecklar sig

IndyCar avslutar sin säsong kommande helg, Lundqvist ligger nu på plats 16 i mästerskapet, placeringen bakom Marcus Armstrong som är Chip Ganassis tredje bäst placerade förare efter toppduon Alex Palou som leder mästerskapet och veteranen Scott Dixon som är femma.

 

Kort om F1

Oliver Bearman kommer att ersätta Kevin Magnussen under F1 i Baku nästa helg. Magnussen är avstängd ett lopp sedan han nått maxantalet på 12 straffpoäng.

Vi kan också notera att Ferrari organiserar om. Loic Serra, tidigare McLaren, är nu teknisk chef för chassiavdelningen. Vill du diskuera mer kring F1?

Här är gårdagens inlägg.

Vill ha Max Verstappen – är det över för George Russell?

av Anna Andersson

Toto Wolff vill ha Max Verstappen. Det kan kosta George Russell hans förarplats.

Den nyheten levererades av Nico Rosberg.

Vill Wolff ha Max Verstappen till Mercedes?
George Russell, Toto Wolff och KImi Antonellt. Är det Mercedes förarpar även 2026, elelr vill Wolff ha Max Verstappen? (Mercedes)

Den tidigare världsmästaren i F1 är numera expert på Sky och i samband med deltävlingen på Monza presenterades Kimi Antonelli som ny förare för Mercedes till 2025. Han ersätter Lewis Hamilton.

Det gör att Mercedes kör med Antonelli och Russell 2025.

För 2026 har stallet ännu ingen förare – men enligt Rosberg har Toto Wolff en tydlig plan.

Även om Wolff  under den gångna helgen påtalade att han “pausat” sina försök att värva den flerfaldige mästaren Max Verstappen.

– George är inte säker hos Mercedes, Toto vill ha Max, hävdar Rosberg som är expert hos Sky.

– Han kommer att testa igen till 2026, ordet “ge upp” finns inte i Totos ordförråd. Om Max blir tillgänglig, och jag tror att det är en möjlighet, så kommer det att vara en shoot-out mellan George och Kimi nästa år.

Rosberg, som haft Wolff som teamchef i flera år, fortsätter:

– Det är stor press på George, han har allt att förlora. Han ska vara den som har övertaget under inledningen av nästa år, för Kimi är 18 år och debutant i en situation där pressen är hög. Det är inte en jätteenkel situation för George.

Toto Wolff vill ha Max Verstappen

Wolff säger dock att han hoppas på att kunna arbeta med George och Kimi under en lång tid.

– Det är klart att du alltid vill ha de bästa förarna, men så ser vår föraruppställning ut nu, säger Wolff till Sky.

Vi har haft en öppen kanal till Verstappen de senaste åren. Ibland har vi tätare diskussioner, ibland mindre täta, men vi har aldrig lyckats lösa någonting. Vi har ett ansvar för våra förare att ge allt, så just nu är diskussionerna pausade.

•••

På något sätt liknar detta situationen 2007, Lewis Hamilton som visserligen hade vunnit GP2 ( Formel 2) tog plats intill Fernando Alonso som var dubbel världsmästare. En pallplats i första loppet, en vinst innan säsongen passerat halvtid och ett stallkrig inför öppen ridå innan sommaruppehållet.

Inte för att det garanterat blir så, men pressen på Mercedes är hög nästa år.

•••

Ett annat intressant uttalande i just ämnet Kimi Antonelli och Mercedes kommer från Ralf Schumacher som kommenterade Antonellis krasch med orden:

“Det var lite osmidigt, inget snack om saken”

Men han fortsätter:

– Du kan inte göra en tiger av en ko, däremot kan du  göra en tiger långsammare. Därför är det okej, ungdomar utmanar gränser.

•••

Mercedes kastade verkligen Kimi Antonelli till hajarna i fredags. Han är 18 år, italienare, och debuterade för ett fabriksteam på Monza i Italien. Hela världen tittade på, han satte det snabbaste varvet direkt, ville lite mer – och slutade med en krasch.

En tuffare debut är svår att få.

Vad som hädne kan du se här:

Här ser ni vad de svenska experterna på Viaplay tycker:

Hur går era tankar kring ämnet ovan? Diskutera gärna i kommentarerna.

Racefri helg nu. Lite märkligt känns det!

Lagom till F1 i Baku – nästa transferbomb i Formel 1

av Anna Andersson

Enligt nya uppgifter presenteras nästa stora övergång inom Formel 1 i samband med F1 i Baku.

Då ska Adrian Newey vara klar för Aston Martin.

Adrian Newey presenteras inför F1 i Baku
Adrian Newey har varit otrolgit framgångsrik som deseigner hos Red Bull. Det har bland annat gett stallet sju titiar i förar-VM. (AP-TT)

Ända sedan Christian Horner anklagades för sexuellt ofredande i mars och det började storma kring ledningen i Red Bull har stjärndesignern Adrian Newey varit ryktenas man. Han skrev ett nytt kontrakt med Red Bull i slutet av förra året, men ett par veckor efter säsongspremiären i mars sade han upp sig.

Han var Red Bull trogen sedan dess, men inte haft speciellt mycket med F1-teamet att göra.

Istället har det snackats mycket om han ska gå i pension eller om han ska ta sig an en ny utmaning.

Adrian Newey är den mest framgångsrika F1-designern genom tiderna, han ritar fortfarande sina bilar med penna och har vunnit VM-titlar med Williams, McLaren samt Red Bull. Enligt Red Bulls stallchef Christian Horner är han den enda personen som kan se luften runt en F1-bil.

Hans tjänster är oerhört hett eftertraktade och först såg det ut som om han skulle kunna tänka sig att göra Lewis Hamilton sällskap hos Ferrari, men de verkar ha gått om intet.

Istället uppger nu brittiska Daily Mail och flera andra tidningar att Newey är på väg till Aston Martin.

Presenteras Newey inför F1 i Baku?

Han väntas presenteras i samband med F1 i Baku kommande vecka.

Det sägs att Newey blev väldigt imponerad när han besökte Aston Martins fabrik som ligger intill Silverstone. Fabriken har nyligen renoverats för närmare 200 miljoner pund och stallet har också säkrat ett samarbete med motorleverantörer Honda från och med 2026. Det är en motorleverantör som Newey arbetat nära när han designade bilar åt Red Bull.

Neweys manager Eddie Jordan fick frågan av BBC om dealen med Aston Martin är klar.

Han svarade:

– Jag är inte förberedd på att ge något svat på den frågan.

Enligt Autosport får Adrian Newey prata om sin framtid efter fredag denna vecka, och han är redo att ansluta till ett nytt team i april 2025.

Varför väljer Adrian Newey Aston Martin F1?

Som jag ser det finns det ett par anledningar till att Newey skulle välja just Aston Martin.

Ett är läget, fabriken ligger i England, centralt vid Silverstone, vilket passar honom.

Ett annat är finanserna, det pratas om att han kommer att tjäna runt 270 miljoner kronor om året.

Ett tredje är den personal som Aston Martin redan lockat Dan Fallows från Red Bull och Enrico Cardile från Ferrari. Ägaren Lawrence Stroll är en man med visioner även om han ännu inte nått ända fram i Formel 1.

Ett fjärde är möjligheten att verkligen göra skillnad. Lyckas Adrian Newey även göra Aston Martin till ett mästar team kommer han att geniförklaras. Och det på en nivå Formel 1 aldrig tidigare skådat.

Aston Martin tävlar just nu med Fernando Alonso, 43, och Lance Stroll, 25. Stroll är son till ägare Lawrence Stroll.

Plattan i Mattan

I dag är det onsdag och dags för veckans F1-podd, i Plattan i Mattan, snackar vi ner F1 på Monza, förundras över McLaren och över Ferrari. Du hittar avsnittet här.

Stallorder för Lando Norris? McLaren diskuterar

av Anna Andersson

McLaren kunde ha hämtat in ännu fler poäng på Red Bull i konstrulktörs-VM och Lando Norris kunde ha gjort samma sak i förar-VM.

Men missade stallet den chansen. Nu funderar stallet att förändra Papaya-reglerna.

Möjligen kan det bli fråga om en stallorder.

– Vi kommer att diskutera det, erkänner VD Zac Brown.

Lando Norris
Lando Norris och Oscar Piastri efter Ungerns GP tidigare i år. Då delade stallet ut en order till Piastris fördel (AP-TT)

McLarens Oscar Piastri var tvåa i mål efter Charles Leclerc under Italiens GP  på Monza och Lando Norris slutade trea. Det kan låta som ett bra resultat – men med tanke på att McLaren hade första startled och Norris hade chansen att ta in betydligt fler poäng på Max Verstappen i kampen om VM-titeln i Formel 1 än vad han gjorde är McLaren inte nöjda. Hade Norris och Verstappen gått i mål på sina startpositioner hade Norris tagit in 21 poäng på Verstappen.

Men det gjorde han inte. Han tog in åtta.

Det kan vara för lite när nu säsongen går in i sitt avgörande. Bara åtta lopp återstår – och även om Red Bulls Max Verstappen inte har vunnit sedan i juni har han fortfarande en ledning med 62 poäng.

Själv är han missnöjd och tror inte på att han och teamet kan försvara sina två VM-titlar. Han  går till och med så långt att han kallar bilen för ett monster.

Kan Lando Norris bli världsmästare i F1?

Men när McLaren, som är främsta konkurrent, inte tar in fler poäng kan han mycket väl klara sig vidare ändå.

Faktum är att Oscar Pinastri tryckte sig förbi sin kollega och enligt Lando Norris var manövern på gränsen.

– Det var lite för trångt tycker jag.Hade jag bromsat en meter senare hade vi lätt kunnat köra varandra ur racet, sa Norris till Sky efter loppet.

Det pratades flera gånger om Papaya-regler över radion, att förarna får tävla mot varandra men inte köra ihop. Därför är Nico Rosbergs fråga till Zak Brown i Sky UK:s sändning berättigad:

– Är det inte dags att fastställa ett par regler?, undrar Rosberg.

– Vi ska diskutera det nästa vecka för tyvärr gick Leclerc förbi båda våra förare- Hade vi annars kunnat dra ifrån och köra ifrån Leclerc med tre fyra sekunder? Det är en berättigad fråga.

Brown påtalar också att han anser att Piastris manöver var aggressiv.

– Vi kommer att prata om det. Lando blev säkert överraskad och han utgick säkert ifrån att de skulle  fortsätta som etta och tvåa innan en manöver kom. Vi ska prata om det citeras Brown av sport.de. 

Stallorder för McLaren?

Enligt Andrea Stella, som är stallchef, kan det bli läge för en stallorder.

– Även inför loppet på Monza sa vi att Lando har bäst position i förar-VM. Vi ska prata med varandra och definiera spelreglerna.

Andrea Stella nämner nu också att stallet har möjligheten att vinna i båda mästerskapen.

– Det ser ut som om förar-VM definitivt är möjligt. Vi var lite försiktiga inför Monza, säger han till motorsporttotal.com.

– Vi har ett paket som kan konkurrera och framförallt för Lando kan det bli ett viktigt vapen i kampen om mästerskapet.

Räkna med att det kommer att snackas mycket om hur McLaren, som inte har någon tradition av att ha en förste förare ska hantera detta. Prost vs Senna är ett kapitel i stallets historia, Hamilton vs Alonso ett annat.

Den gången tappade de ett förar-VM på att Ron Dennis inte såg allvaret i den pågående situationen. Året var 2007, så Spygate också spelade också en roll.

Du kan lyssna på vårt specialavsnitt i Plattan i Mattan om just Spygate här.

 

Max Verstappen: Förvandlat bilen till ett monster

av Anna Andersson

Inte en seger sedan i juni, en sjätteplats på Monza och uppdateringarna fungerar inte. Max Verstappen är irriterad – Red Bull hade en dominant bil i två år. Nu är det något annat.

– Vi har förvandlat den till ett monster, säger den regerande mästaren.

Hos Red Bull växer oron att stallet tappar båda VM-titlarna.

Max Verstappen, Red Bull, var besviken efter F1 på Monza.
Max Verstappen, Red Bull, var besviken efter F1 på Monza. (AP Photo/Luca Bruno)

Det som under inledningen av årets säsong såg ut att bli ytterligare en dominant säsong för Red Bull har utvecklats till någonting helt annat. Max Verstappen var sjua i kvalet till Italiens GP, han gick i mål som sexa. Återigen tappade han poäng till Lando Norris och enligt Red Bulls motorsportchef Helmut Marko var det bara en sak som begränsade skadorna.

Det faktum att Lando Norris inte vann från pole position utan gick i mål som trea, bakom överraskningen Charles Leclerc, Ferrari och sin kollega Oscar Piastri.

Trots det tappade Red Bull viktiga poäng och Verstappen är tydlig.

Väldigt tydlig.

– Det är orealistiskt att tro att vi kan vinna båda titlarna, säger han till motorsporttotal.com.

– Bilen är okörbar. Den har enorma problem med balansen och det inte bara över ett varv utan över hela racet.

Han påpekar att han har sagt vad han kan säga och att det är dags för stallet att vrida om utvecklingen och hitta tillbaka till det spår som gav dem framgång.

Stor besvikelse för Max Verstappen

Men hur fungerar det när stjärndesignern Adrian Newey har sagt upp sig? Han lämnar stallet efter ungefär 15 år och sju VM-titlar.

– Under sex till åtta månader har vi sett till att den bil som dominerat fältet har blivit helt okörbar. Jag tycker att det är väldigt märkligt och vi måste få ordning på det, säger han.

– Jag har alltid sagt att jag gärna hade sett att Adrian stannar, men det handlar inte om det nu. Vi hade en bil som dominerade allt i fjol, den har vi praktiskt taget förvandlat till ett monster. Det måste vi ändra på.

Men det är ingen lätt uppgift. Inte enligt Helmut Marko. Han menar att det inte går att gå tillbaka i utvecklingen.

– Det går inte så enkelt för vissa saker kan man inte kombinera, säger han till ORF.

– Vår teknikavdelning måste ta de delar vi har till vårt förfogande, som passar ihop och skapar en ny cocktail av det. Vi kan först utveckla oss framåt när bilen är stabil igen.

Ingen balans i bilen

I praktiken innebär det att stallet måste gå tillbaka för att se var i utvecklingen som man valde fel väg, det går att likna vid det arbete som Ferrari tvingades göra i somras när bilen plötsligt hoppade igen och Mercedes tvingades göra efter regeländringen 2022.

Någonstans i utvecklingen har Red Bull förlorat balansen i bilen vilket har gjort att den är oförutsägbar.

– Den överstyr, sedan understyr den och ibland är den instabil i ingången av kurvan, säger Mako till Sky.

– Det är så många faktorer som leder oss till problemet. Vi har tappat balansen i bilen och först när vi har rätt balans kan vi se till att bilen hittar farten igen.

Det gör att även Marko är orolig för att Red Bull ska tappa både VM-titelarana.

– Risken är ju att vi inte längre slåss om plats två utan om plats sex, sju eller åtta. Då tror jag att försprånget minskar ganska snabbt. Vi måste hitta dit där Max kan trycka på igen, det kan han inte just nu.

Nu väntar en helgs uppehåll för Formel 1, därefter två deltävlingar i Baku och Singapore, Singapore var den enda deltävling som Red Bull inte vann i fjol och stallet hade stora problem på den långsamma stadsbanan.

 

Jubel för Charles Leclerc efter segern under F1 på Monza

av Anna Andersson

McLaren hade möjligheten  – men Ferrari stratein. Det gav Charles Leclerc en seger i F1 på Monza.

Snacka om jubel i Italien och en stor besvikelse för Lando Norris.

F1 på Moinza
Charles Leclerc, Ferrari, imponerade när han tog en seger under F1 på Monza 2024. (AP-TT)

Lando Norris, McLaren, hade pole position och klarade av starten under Italiens GP på Monza,  där han och kollegan Oscar Piastri teamkörde i den första kurvan. Det ledde till att Mercedes George Russell körde rakt fram i chikanen och tappade placeringar. Men in i den andra kurvan var teamarbetet avslutat, Piastri satsade hårt och gick om Norris, som inte bara tappade Piastri, utan även Ferraris Charles Leclerc.

– Jag vet inte vad jag skulle ha gjort annorlunda där. Hade jag bromsat en meter senare hade vi kraschat. Det är något vi måste diskutera, säger Lando Norris till Nico Rosberg efter loppet.

Det var otroligt tungt för honom i kampen om mästerskapet i Formel 1.

Därefter utvecklades loppet till ett strategiskt däckrace, där Ferrari såg möjligheterna att bara göra ett depåstopp och försöka köra hem en seger hemmaplan. McLarens förare behövde däremot göra två.

– Det fanns ingen möjlighet för oss att göra ett depåstopp i dag, inte med de begränsningarna vi har i vår bil, erkänner Lando Norris.

Leclerc vann F1 på Monza

Det avgjorde F1 på Monza 2024. Det var ett magnifikt drag av Ferrari och  för Charles Leclerc som tog sin andra seger på Monza och gjorde ett av karriärens bästa lopp.

– Det är en otrolig känsla. Det kändes så här när jag vann här färsta gången, men trodde inte att det skulle kännas så om jag vann en andra gång. Men det gör det. De sista varven var helt fantastiska, säger Leclerc efter loppet.

Han har vunnit två lopp i år, tvungviktarna Monaco och Monza. En stor seger för Ferrari  som hade stora uppdateringar med sig till Monza. Däremot är det frågan vad det betyder för resten av säsongen? Monza är en väldigt speciell bana.

Resultat Italiens GP i F1

Vad gör McLaren?

Jag måste fundera över hur McLaren lägger upp sin strategi och hur de hanterar sitt läge i mästerskapet. De jagar Red Bull i konstruktörsmästerskapet och Max Verstappen i förar-VM. De hade möjligheten att ta in mer än 20 poäng på Max Verstappen i förar-VM om de spelade sina kort rätt.

De hade första startled, med Max Verstappen nere på plats sju, men släppte hela kortleken.

Vad hade hänt om McLaren hade teamkört i två kurvor, om Norris  fått möjligheten att vinna loppet?

Är det Ungerns GP och Italiens GP som ska kosta Lando Norris VM-titeln i år?

Detta kommer vi givetvis att kunna diskuera här på F1-bloggen under hela veckan.

Sedan stängs Haas Kevin Magnussen av under ett lopp, F1 i Baku om två veckor. Han fick ytterligare en bestraffning och har tjänat ihop en avstängning.

Lando Norris med pole under F1 på Monza

av Anna Andersson

McLaren har första startled inför F1 på Monza.

Det gör att teamet kan ta över ledningen i kostruktörsmästerskapet redan i morgon!

Den stora frågan inför F1 på Monza var om Red Bulls Max Verstappen skulle kunna slå tillbaka efter Lando Norris seger i Nederländerna förra veckan.

Det kunde han inte.

Trots att hans kollega Sergio Perez försökte dra fram honom under hans andra försök. Det räckte bara till startplats sju för Max Verstappen i Italies GP på Monza – vilket kan få stora konsekvenser.

För framför honom startar Lando Norris från pole position och om ställningen står sig i mål tar Noris in 21 poäng på Verstappen i morgon.

Tar sig Piastri i mål bakom honom är det troligt att McLaren tar över ledningen i märkes-VM för inför Italiens GP skiljer bara 30 poäng.

–   Ännu pole position och det är fantastiskt, säger Lando Norris efter sin femte pole psoition.

Lando Norris snabb inför F1 på Monza

Han hade pole position även förra veckan, men då missade han starten fullständigt även om han lyckades att köra om Max Verstappen senare under racet. Nu vet han precis vad som väntar och hur viktigt helgens lopp  kan bli för både förar-VM och konstruktörsmästerskapet.

– Det är så jämnt och det är många snabba förare och bilar bakom mig, säger Norris när han intervjuvas av Formel 1 efter kvalet.

– Det kommer inte att vara enkelt i morgon. Det är många okända faktorer, med däckslitaget och med den nya asfalten.

F1 på Monza 2024, Norris i pole psoition
Lando Norris, McLaren, med pole position i Italiens GP (AP Photo/Luca Bruno)

Även Oscar Piastri var nöjd med att, precis som i Ungern, köra in första startled till McLaren.

– Det första försöket var bra, det andra inte lika bra. Det känns som om det har varit så lite för ofta i år, säger Oscar Piastri.

Bakom honom körde George Russell, Mercedes i andra startled intill Charles Leclerc, Ferrari. Russell, som missade det första träningspasset i fredags då Kimi Antonelli körde hans bil, var väldigt nöjd efteråt.

– Plats tre är lite bättre än vad jag hade trott för det var ett tufft kval, säger George Russell.

– Jag tror att det kommer att bli otroligt jämnt, det är så spänande för Formel 1. Vi har alla väntat på att det ska bli ett sådant jämnt race och vi är många som har chansen att vinna.

Resultatet efter kvalet till Italiens GP på Monza

 

F1 på Monza

Italiens GP är en klassiker, det första GP-loppet kördes på Monza 1950. Det är en bana som jag verkligen gillar, för atmosfären, banan och historien.

Vill du ha en guide inför helgen. Den hittar du här.

Givetvis kan du följa mig i F1-live i morgon också start klockan 14.45.

Dagens stora snackis är annars att Kimi Antonelli är klar för Mercedes 2025. Den 18-åriga italienaren kraschade i går under tränigne. Han drog till med det snabbaste varvet och tryckte sedan på ännu lite mer – och slutade i muren.

Notera också att vi har en debutant i morgon, Logan Sargeant har fått sparken. Han har ersatts av Franco Colapinto.

Kimi Antonelli klar för Mercedes i F1 2025

av Anna Andersson

Inför F1 på Monza presenterar Mercedes sin duo till F1 2025. Kimi Antonelli ersätter Lewis Hamilton.

Han tar platsen intill George Russell.

Kimi Antonelli kör F1 för Mercedes 2025 (/Mercedes)
Kimi Antonelli kör F1 för Mercedes 2025 (/Mercedes)

I går fick Andrea Kimi Antonelli chansen att köra den första träningen för Mercedes. Han kraschade efte tio minuter. I dag presenterar Mercedes honom som förare intill George Russell i F1 2025.

– Det är fantastiskt att få förtroendet intill George som Mercedes fabriksförare till 2025, säger Antonelli i en kommentar.

– Jag har drömt om F1 sedan jag var barn.

Kimi Antonelli klar för Mercedes och F1 2025

Kimi Antonelli, 18, kommer från Italien och anses vara en enormt stor talang. Han hoppade över Formel 3 och placerades direkt i Formel 2. I år har han dessutom testats som simulatorförare hos Mercedes och stallet har lagt fram en plan för att utbilda honom till F1-förare. Han har testat en Mercedes från F1 2022 vid flera tillfällen och i går fick han chansen att köra  den första träningen i samband med F1 på Monza.

– Vår föraruppställning till 2025 kombinerar talang och erfarenhet, ungdom och rå fart. Vi ser fram emot det som George och Kimi kan bidra med både individuellt och till gruppen, säger stallchef Toto Wolff.

Därmed finns bara en förarplats kvar till 2025. Det handlar om Audi/Sauber där Nico Hülkenberg har den ena platsen. Den andra sägs stå mellan Valtteri Bottas och Mick Schumacher.

I eftermiddag avgörs kvalet till F1 på Monza. Vi kör det i vår F1-live, så häng med mig från klockan 15.45.

 

 

 

F1 på Monza: Krasch för Kimi Antonelli

av Anna Andersson

Mercedes rådiamant Kimi Antonelli fick chansen under den första träningen inför F1 på Monza.

Han kraschade efter tio minuter. En mardrömsdebut för 18-åringen.

Vem ska ersätta Lewis Hamilton när han lämnar Mercedes för Ferrari till Formel 1 2025?

Mercedes har inte bestämt sig än, men det är tydligt att stallet hoppas på den 18-årige megatalangen Kimi Antonelli som hoppat över Formel 3 för att köra i Formel 2. Han genomgår nu en utbildning där han testar en äldre Mercedes samtidigt som han tävlar i Formel 2 och inför F1 på Monza fick han chansen under den första träningen.

Intresset för den unge italienaren var enormt.

Men passet var över efter ungefär tio minuter. Då kraschade han i Parabolica.

Han klev ur bilen och meddelade stallet att han är okej.

– Kimi, allt är bra. Allt är bra Kimi svarade teamchef Toto Wolff.

Andrea Kimi Antonelli F1 på Monza
Andrea Kimi Antonelli får debutera under träningen till F1 på Monza (Mercedes)

Antonelli kraschade under F1 på Monza

Men det där var inte alls bra. Antonelli anses vara en jättetalang och han fick chansen hemma på Monza. Att då sätta bilen, med det uppdaterade, i muren kommer att öka pressen på honom rejält.

– Vilken dag, min första fredagstreäninge och tyvärr tog det slut rätt fort eftersom jag kraschade. Det var e rätt rejäl smäll, runt 52 G  och jag är väldigt ledsen för teaets skull och för Georges skull, säger Kimi Antonelli.

– Det var mitt misstag, jag tryckte på för hårt under de rådande omständigheterna. Jag borde ha byggt upp varvet bättre, men nu har jag lärt mig den läxan till nästa gång.

Det kommer också att öka pressen på Mercedes, dessutom hade Antonelli det nya golvet. Lewis Hamilton det gamla och stallet planerade en jämförelse av de två golven efter det första passet för att sedan låta Hamilton köra den nya versionen och George Russell den gamla under nästa pass.

– Vi kommer att utvärdera skadorna och förhoppningsvis få bilen redo för träning 2, säger Mercedes presschef Bradley Lord.

– Det är olyckligt att det slutade som det gjorde, men han låg på gränsen och pressade den i förhållande till sitt första varv. Detta är nyttigt och en del av inlärningsprocessen.”

En guide inför F1 på Monza hittar du här.

Alla tider inför Italien GP 2024  finns här och det senaste om däcken och vädret finns här.

I morgon är det dags för kval och givetvis kan du följa med mig på F1-live från och med 15.45. I F1-live hittar du också resultatet från träningarna.

Nytt race för F1-rookies?

av Anna Andersson

Inför F1 på Monza  funderar Formel 1 ​​över ett nytt sätt att locka unga förare.

Ett sprintrace för rookies.

Nyheter inför F1 på Monza
Får vi se ett race med rookies i F1 snart? (Mercedes)

I år fanns ingen rookie med när F1 startade sin säsong, i helgen debuterar Franco Colapinto för Williams, han ersätter Logan Sargeant som tvingats lämna sin plats.Nu funderar F1 över hur man ska kunna öppna mästerskapet för debutanter.

Ett förslag är ett sprintrace – enbart för rookies.

Det skulle genomföras i samband med testet i Abu Dhabi – efter säsongen har avslutas.

– Vi funderar över att ge unga förarna möjligheten att tävla och även samla erfarenheter inte bara under ett test utan också i samband med ett race, säger F1:s VD Stefano Domenicali till motorsporttotal.

– Det skulle säkert underlätta för deras fortsatta träning inför Formel 1.

Formel 1 ska diskutera  förslaget och vid nästa möte i slutet av september, därefter ser man om det är genomförbart eller inte. Det skulle krävas för medarbetare från statens sida, även funktionärer och säkerhetspersonal. Frågan är också om TV hade velat sända?

Hade du sett det?

Idén lär inte vara genomförbar i år. Kanske till nästa år.

Däcken inför F1 på Monza

På Monza är hastigheterna höga och bilarna kör nästan utan downforce för att kunna maximera farten. Det är viktigt att bilen är stabil under inbromsning när bilen ska ut ur de två chikanerna och det är också den största utmaningen för däcken, i kombination med de snabba kurvorna Michele Alboreto (Parabolica) och Curva Grande.

Pirelli har valt samma gummiblandningar som 2023, C3 för hårda däck, C4 för medium och C5 för soft.

På Monza tar depåstoppet tid, det är en av de längsta depåerna, vilket leder till att en strategi med ett stopp är den mest effektiva.

Notera att det har lagts på en ny asfalt vilket gör att stallen behöver ägna tid och energi åt att analysera hur den påverkar däcken över tid, både sett till prestanda och däckslitage.

Ifjol valde stallen de två hårdaste däckalternativen, 17 av 20 förare startade på medium, Hamilton, Bottas och Magnussen på de hårda däcken. 14 förare valde ett depåstopp och sex gjorde två (även om Piastri gjorde det sedan han varit ihop med Hamilton och behövde en ny framvinge) övriga slet för mycket däck under den första stinten.

Guiden till F1 på Monza  finna här.

F1 på Monza – väder

Vädret bjuder inte på några överraskningar under helgen Italiens GP i Formel 1 på Monza. Sol, växlande molnighet och mellan 21 och 34 grader. Så ser prognosen ut mellan fredag och söndag. Det betyder att det är betydligt varmare än i Nederländerna senast, vilket påverkar däckslitaget.

Dino Beganovic
Dino Beganovic (Prema)

Final för Formel 3 och Dino  Beganovic

Dino Beganovic och hans kollegor är tillbaka för finalen av Formel 3. Den avgörs på Monza och han är 29 poäng från ledningen när det är 39 poäng kvar att slåss om.

–  Jag ser väldigt mycket fram emot att få tävla igen efter sommaruppehållet, säger Dino Beganovic som är femma i mästerskapet.

– Det var ett välbehövligt break för alla, men nu är vi fulla av energi igen och fokuserade på den här finalen. Jag vet att titeln är ett långskott, men allt kan hända på Monza. Jag har inget att förlora och kommer att ge allt, hela vägen.

Arvid Lindblad, som tävlar för Storbritannien men har en svensk pappa, som är fyra. Arvid tillhör Red Bulls juniorprogram, Dino Ferraris.

TIDSSCHEMA

FIA Formula 3 Championship

Rd. 10 – Monza (ITA)

Fredag 30 augusti

Träning: 09.35-10.20

Kval – Grupp A: 15.00-15.13

Kval – Grupp B: 15.21-15.34

Lördag 31 augusti

Race 1 (Sprint): 09.30-10.10

Söndag 1 september

Race 2 (Feature): 08.35-09.20

TV / STREAM: Viaplay/F1TV

IndyCar

IndyCar fortsätter sitt tajta tidsschema med två deltävlingar i Milwaukee och efter helgens race återstår bara finalen på Nashville Superspeedway den 15 september.

Även detta är en oval, uppkallad efter sin längd på precis en mile. Den första tävlingen arrangerades år 1903 och Milwaukee Mile är den äldsta motorsportanläggningen i världen som fortfarande används.

– Det är en plats med väldigt mycket historia. Jag har haft en testdag där, och det är en speciell bana där jag tror att racingen kan bli ganska annorlunda. Det är mycket mindre dosering i kurvorna (9 grader) än på de andra kortovalerna vi kör, vilket är en stor faktor, och dessutom kan greppet förändras ganska mycket mellan racen, förklarar Felix Rosenqvist.

 

TIDSSCHEMA

Alla angivelser avser svensk tid

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 15-16

Hy-Vee Milwaukee Mile 250s

Milwaukee Mile (USA)

Fredag 30 augusti

Fri träning – high line: 21.35-22.15

Fri träning: 22.30-00.00

Lördag 31 augusti

Kval: 20.15-21.15

Race 1 (250 varv): 00.00 (natten mot söndag)

Söndag 1 september

Race 2 (250 varv): 21.00

TV: V Sport Motor / Viaplay/IndyCarlive

Sida 1 av 388
  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB