Uppgifter om F1 2025: Mercedes har Hamiltons ersättare klar

av Anna Andersson

Toto Wolff ger upp drömmen om Max Verstappen. Han har hittat sin ersättare till Lewis Hamilton. Nu sägs det vara klart vem som kör för Mercedes i F1 2025.

Kör Andrea Kimi Antonelli för Mercedes i F1 2025?
Andrea Kimi Antonelli sägs vara på väg till Mercedes och Formel 1 (Mercedes)

Enligt uppgifter från tyska RTL/ntv och sport.de har Mercedes nu tagit ett beslut om nästa år. Stallet har bestämt vilken förare som ersätter Lewis Hamilton när denne går till Ferrari i Formel 1 2025.

Det blir inte Max Verstappen.

Istället satsar stallet på den 17-årige talangen Andrea Kimi Antonelli.

Därmed har förarpusslet lagts så långt att alla de heta platserna till F1 2025 är tagna. Ferrari kör med Charles Leclerc och Lewis Hamilton, Red Bull med Max Verstappen och Sergio Perez, McLaren med Lando Norris och Oscar PiastriMercedes kommer till start med George Russell och unge  Andrea Kimi Antonelli från Italien.

Enligt flera uppgifter var Mercedes plan att locka Max Verstappen och rådgivaren Helmut Marko från Red Bull, och då kanske lyckas ta med Adrian Newey i samma deal.

Kör talangen för Mercedes i F1 2025?

Samtidigt placera Antonelli hos Williams som köper motorer från Mercedes. Det såg ut som en möjlighet när det stormade som värst kring stallchef Christian Horner och det pågick en maktkamp mellan Horner och Helmut Marko. Nu verkar det som om Toto Wolff missade sin chans. Även om Horner fortfarade får rubriker kring sin relation med hustrun Geri Halliwell så har det lugnat ner sig internt i teamet.

Istället verkar Williams vara nära ett avtal med Carlos Sainz, något som dock inte är bekräftat. När den möjligheten stängdes behöver Wolff själv ta hans om stallets talang. Antonelli har imponerat i alla kategorier som han har kört, bortsett från Formel 3 som han hoppade över, Nu ligger han sexa i Formel 2, vilket är bra för en debutant.

Antonelli är 17 år, fyller 18 i augusti och det är först då som han kan få den licens som krövs för att köra Formel 1.

Vem ersätter Lewis Hamilton?

Det har spekulerats kring Andrea Kimi Antonelli under en längre tid. Han har också testat en del för Mercedes i Formel 1 och Wolff  vill knappast missa chansen att knyta till sig en jättetalang.

Mercedes stallchef och delägare har redan gjort en sådan tabbe en gång. Inför 2015 erbjöd han Max Verstappen ett kontrakt i Formel 2 (GP2) eftersom han redan hade Lewis Hamilton och Nico Rosberg i teamet. Verstappen valde Red Bull istället.

Wolff har troligen ångrat det beslutet varje dag de senaste tre åren. Notera att Mercedes inte har bekräftat uppgifterna som kommer från tyska medier.

Mer om F1 silly Season 2025 och hur det ser ut på förarmarknaden hittar du i länken ovan.

När vi ändå är inne på framtiden i Formel 1. Här får du en förklaring till reglerna, allt levererat av vår samarbetspartner Viaplay:

I dag har vi också publicerat veckans avsnitt av Plattan i Mattan, PIM #118. Den här gången fick jag faktiskt Filip att chippa efter luft. Han blev tyst när jag kom med min teori kring Sergio Perez och Max Verstappen.
Är den rimlig?
Vad tycker ni?

Spricka mellan Christian Horner och Geri Halliwell ?

av Anna Andersson

Tar Geri Halliwell avstånd från sin man, Red Bulls stallchef Christian Horner?

 I en reklamfilm har hon nu ändrat sitt namn.

Christian Horner och hans fru Geri Halliwell
Christian Horner och hans fru Geri Halliwell (AP-TT)

I början av 2024 utreddes Christian Horner, 50, för opassande beteende mot en kvinnlig anställd hos Red Bull Racing. Efter en flera veckor lång internutredning valde Red Bull att behålla honom som stallchef, medan kvinnan stängdes av.

Situationen kring teamet var spänd under inledningen av säsongen, men Christian Horners fru sedan snart tio år tillbaka stod hela tiden vid hans sida. Geri Halliwell-Horner, tidigare medlem i den framgångsrika popgruppen Spice Girls där hon gick under smeknamnet ”Ginger Spice” var på plats på racen och höll sin makes hand framför kamerorna, men enligt uppgifter  i brittisk media ska hon ha varit förtvivlad över situationen.

Lämnar Geri Halliwell Christian Horner?

Intresset för affären kring Red Bulls stallchef har lugnat ner sig ju längre säsongen har pågått, men nu dras den upp igen.

Detta efter att modehuset Dior har publicerat en reklamfilm med sångerskan, där hon har valt bort Christian Horners efternamn. I filmen som publicerades för  tre dagar sedan presenterar hon sig som Geri Halliwell.

Det har fått de brittiska tabloiderna att reagera starkt. Cirkusen är igång igen, men Geri Halliwell har valt att inte kommentera situationen.

Paret har varit gifta sedan 2015 och har en sjuårig son. ”Ginger Spice” har också en 18-årig dotter från ett tidigare äktenskap.

Inte heller Christian Horner har kommenterat situationen, han har precis återvänt efter F1 i Kanada, där stallets förare Max Verstappen vann loppet och därmed utökade sin ledning i VM.

•••

 

Det snackas mycket om Red Bull just nu. Förra veckan förlängde stallet kontrkatet med Sergio Perez, men efter att han nu tagit fyra poäng på de senaste tre loppen är teamchef Horner ganska kritisk.

Han kräver en rejäl förbättring till nästa lopp i Barcelona. Det avgörs om snart två veckor.

 

Lewis Hamilton: Ett av de sämsta F1-loppen i karriären

av Anna Andersson

Lewis Hamilton missade en pallplats i Kanada. Nu erkänner han.

– Det var ett av de sämsta loppen jag någonsin har kört, säger han.

 Lewis Hamilton är besviken efter F1 i Kanada
Lewis Hamilton är besviken efter F1 i Kanada (AP -TT)

Mercedes kom med en ny framvinge till Kanada och Lewis  Hamilton såg plötsligt betydligt piggare ut än tidigare under årets säsong av Formel 1. Hans kollega George Russell tog pole position, men Hamilton var inte långt efter. I racet hade han också goda möjligheter, men missade knappt en pallplats.

Han slutade fyra, bakom vinnaren Max Verstappen, Red Bull, Lando Norris, McLaren och George Russell, Mercedes.

Det är han inte nöjd med.

– Å ena sidan är jag glad över att vi har gjort framsteg och att det var en positiv helg, citeras han av sport.de efter F1 i Kanada.

– Men kvalet var katastrofalt och loppet var en chock för mig. Sett till hela helgen gjorde jag en väldigt dålig prestation.

Lewis Hamilton kritisk efter F1 i Kanada

Han var oerhört självkritisk när han mötte media efter sin fjärdeplats och fortsatte.

– Under kvalet bar det andra saker som spelade in, men en stor del vilar på mig och loppet var ett av de sämsta jag någonsin  har kört. Jag gjorde för många misstag.

Han var missnöjd med sjundeplatsen i kvalet, även om det var oerhört jämnt och det handlade om ett par tiondelar.

I racet låg han sedan bakom Aston Martins Fernando Alonso, därefter bakom McLarens Oscar Piastri. Under den sista säkerhetsbilen passade Mercedes på att byta däck på båda sina bilar, Hamilton fick hårda och Russell medium.

Hamilton körde om Russell och Piastri, men tre varv från mål blev han omkörd av Russell.

– Han hade medium, de däcken var klart snabbare, jag hade de hårda däcken och greppet var uruselt. Jag visste inte att han valde medium. Hade jag vetat det hade jag stannat kvar.

Men enligt stallchef Toto Wolff hade däckvalet ingen betydelse.

– Nej det förändrade ingenting.

Mercedes hade verkligen bättre fart än vad vi tidigare vant oss vid, men frågan är om den håller i sin när F1 kommer till Europa och Spanien om två veckor.

– Förbättringen är ingen överraskning för oss. Den data vi sett i fabriken har visat att det finns en stor potential, säger George Russell.

– Men det är ingen hemlighet att Red Bull har fått kämpa med sin bil de senaste veckorna och därför måste vi avvakta lite och se hur det ser ut i Barcelona.

F1-banan i Barcelona är något mer konventionell och en bil som går bra där brukar vara stark under den kommande delen av säsongen. Det blir spännande att se vad midsommarhelgen bär med sig.

Lewis Hamilton gör nu sin sista säsong hos Mercedes, han byter till Ferrari nästa år.

F1: Red Bull ökar kraven på Sergio Perez efter ny nolla

av Anna Andersson

Nytt kontrakt – ännu en misslyckad F1-helg. Nu ökar Red Bull Racing kraven på Sergio Perez.

– Han måste leverera bättre än så, säger stallchef Christian Horner.

Sergio Perez F1
Sergio Perez hade en tuff helg under F1 i Kanada – igen (AP-TT)

Red Bulls Sergio Perez åkte ut i den första kvalomgången i Monaco och följde upp med ett brutet lopp. Mönstret var detsamma under Kanadas tävlingshelg i Formel 1.

Återigen åkte han ut i Q1 och för andra gången i rad så blev han helt utan poäng.

– Jag gjorde en miss i kurva 6. Det är svårt där och flera förare gör misstag där, tyvärr var jag en av dem, säger Perez som bröt efter en miss på varv 52.

– Banan var blöt och jag  klarade inte av att kontrollera bilen.

En besvikelse för Perez som skrev på ett nytt kontrakt över två år med Red Bull tidigare i veckan. Det kontraktet är troligen  skrivet så att det finns en prestationsklausul och får att bryta om Perez inte uppnår förväntningarna och pressen ökar på honom.

Red Bull ökar kraven på Sergio Perez

Samtidigt som Max Verstappen vann har han inte kunnat bidra med några poäng i konstruktörsmästerskapet och det var bara tur för honom och Red Bull Racing att Ferraris båda bilar bröt, vilket gjorde att stallet inte tappade mer till det italienska teamet.

– Sergio hade en fruktansvärd helg, säger stallchef Christian Horner till sport.de.

– Vi klarade oss bara för att Ferrari nollade. Vi behöver ha båda bilarna på poängplats och från och med tävlingen i Barcelona måste Checo ha samma form som han hade under inledningen av året.

Under de sex första helgerna i år körde han in i topp fem varje år, men under de tre senaste deltälvignarna har ja vara tagit fyra VM-poäng.

Och det räcker inte.

Red Bulls Max Verstappen vann visserligen i Kanada, men hade lite tur med säkerhetsbilen och det faktum att McLaren gjorde en missbedömning i samband med depåstoppet, vilket kostade Lando Norris möjligheten till en seger. Lägg därtill att Mercedes levererade på en annan nivå än tidigare och tog 28 poäng.

– Det är betydligt jämnare i år. De andra stallen har hämtat in försprånget och pressar oss. Vi måste alltså leverera, för i Barcelona och under resten av säsongen kommer det att bli jämnt, säger Perez.

Checo måste prestera

Även Christian Horner är innen på samma tema.

– Checo måste prestera i Barcelona. Han måste glömma Kanada och slå tillbaka, säger teamchefen.

– Han har problem när bilen inte har en bra balans, han har svårare att anpassa sig och behöver kanske lite längre tid. När du inte kan köra under fredagen är det en nackdel. Vi ska kolla på detta tillsammans, vi har gått igenom en del tillsammans och se till att han ligger rätt när vi nu kommer till Europa.

Dock får han räkna med att det blir lite tuffare i Spanien, eftersom Sergio “Checo” Perez körde vidare med sin trasiga bil efter smällen i kurva sex får han tre platsers nedflyttning i under F1 i Barcelona, Spanien, som avgörs under midsommarhelgen.

Även stallet fick böter för incidenten.

IndyCar: Lundqvist bortpetad – av kollegan

av Anna Andersson

Linus Lundqvist hade pole positon.

Men blev bortpetad av sin kollega strax strax efter start.

Linus LUndqvist Marcus Armstrong IndyCar
I lördags gratulerade Marcus Armstrong Linus Lundqvist till pole position. I dag petade han bort honom av banan.

Lundqvist tog sin första pole position i IndyCar och hade chansen på sin första seger under sin deutsäsong i IndyCar, men hans drömmar om en vinst försvann redan på det första kvavet.

Han blev påkörd – av sin teamkollega Marcus Armstrong. Incidenten ser ni nedan.

Därefter fick han kämpa sig tillbaka till topp femton och istället blev kampen om segern en uppgörelse mellan tre bilar från Penske. Stallets bilar var långt före sina konkurrenter och Will Power vann före Josef Newgarden och Scott McLaughlin. Därmed är han den tredje Penskeföraren som vinner i år.

Det är Will Powers första seger på närmare två år och nu leder han också mästerskapet

Marcus Ericsson var bästa svensk på plats nio, Lundqvist slutade på plats 12 och Felix Rosenqvist på plats 14. Rosenqvist är bästa svensk i mästerskapet med plats tio.

Resultatlista.

Notera att det kommer en helt ny motor i IndyCar från och med Mid-Ohio i juli.

Jamie Chadwick första tjejen att vinna på 14 år!

 Chadwick
Första kvinna qtt vinna sedan 2010, Jamie Chadwick, (Skibinski | IMS Photo)

Jamie Chadwick blev första kvinna på 14 år att vinna ett race i IndyNXT, supportserien till IndyCar. Hon är den tredje kvinnan i historien att lyckas med den bedriften.

Brittiskan hade pole psoition och ledde 20 varv innan hon tog segern på Road Americ och blev därmed den första kvinnan sedan Pippa Mann (2010 ) att vinna ett lopp i mästerskapet.

– Jag saknar ord, jag känner mig väldigt känslosam. Vi har haft en fantastisk bil hela året, men inte lyckats få ut det vi  har velat. Jag är så glad att vi lyckades, sa hon till indycar.com efteråt.

Chadwick kör för Andretto Global och är engagerad i F1-stallet Williams som Williams Racing Driver & F1 Academy Adviser.

 

Max Verstappen vann F1 i Kanada

av Anna Andersson

Max Verstappen är tillbaka högst upp på prispallen  efter segern under F1 i Kanada.

Men tacka Logan Sargeant för det!

Det var ett galet race, säger Max Verstappen.

F1 i Kanada 2024
Max Verstappen vann F1 i Kanada 2024(AP-TT)

Mercedes George Russell tog starten  från pole position samtidigt som regnet föll över F1-banan i Montreal, men regnet upphörde, däcken slets och bakom honom jagade Lando Norris vilt upp genom fältet.

Han tog också ledningen och hade ett gap på mellan tio och tolv sekunder – men blev av med den igen när Logan Sargeant satte sin Williams i muren och McLaren valde att låta honom ligga kvar på banan istället för att byta bort sina gamla intermediates.  Ett misstag som möjligen kan ha kostat honom segern.

Efter ytterligare regndroppar gick gick toppduon i depå på varv 46 av 70, men Norris låg kvar och körde till sig ett försprång. Allt för att återta ledningen.

Trots att han kom ut på den regnvåta banan före Verstappen kunde han inte hålla VM-ledaren med uppvärmda däck bakom sig.

Det avgjorde också loppet.

– Det hände väldigt mycket grejer i dag och vi  var verkligen tvingade att prestera på topp, säger Max Vertsappen när han intervjuvas av Martin Brundle efter loppet.

– Vi höll lugnet, vi tog depåstoppen i rätt tid och säkerhetbilen kom vid rätt läge för oss i dag, vi behöver den typen av race ibland.

Kaos och händelserikt under F1 i Kanada

Lando Norris, McLaren, slutade tvåa och tog återigen en pallplats till stallet.

– Det var kaos och händeslserikt, säger Lando Norris efteråt.

– Ärligt så kändes det riktigt bra från start till mål, men precis som säkerhetsbilen hjälpte mig i Miami så  var det mosatt i dag. Ska jag vara ärlig så tycker jag ändå att jag körde ett perfekt race i dag.

 George Russell tog årets första pallplats för Mercedes, kollegan Lewis Hamilton slutade fyra och Oscar Piastri, McLaren femma.

Mercedes tog 28 poäng – bäst av alla team denna söndag – men Russell var inte nöjd.

Här ser du resultatet från Kanada GP i F1

Kort om F1 i Kanada

Ferraris Charles Leclerc vann i Monaco, i Montreal kvalade han dåligt, hade problem med motorn i racet och sedan gjorde Ferrari också en missbedömning när det gäller depåstoppen och valde torrdäck för tidigt – vilket tvingade dem till ett stopp till.

Och på varv 37 varvades Leclerc av topp fem. På varv 43 parkerade han bilen.

Även kollegan Carlos Sainz bröt sedan han varit ute i gräset, kommit ut på banan igen och inte lyckats hålla undan Williams för Alex Albon. En dubbel nolla för Ferrari.

De tappar 25 poäng på Red Bull i dag – snacka om bottennapp!

Men det såg ungefär lika tungt ur för Sergio Perez, som förlängde kontraktet med Red Bull i veckan. Han kvalade uselt och låg sedan långt bak i fältet. På varv 53 gick han sedan i muren – och sig sönder bilen.

Daniel Ricciardos svar

En annan förare som är pressad är Daniel Ricciardo. Han fick rejält med kritik av Jac Villeneuve  tidigare i veckan.

– Varför är han kvar i F1, undrade den tidigare världsmästaren.

Här är hans svar – inför racet:

George Russell tog pole i F1 i Kanada

av Anna Andersson

Mercedes är tillbaka i topp – efter ett historiskt kval. George Russell har pole position under F1 i Kanada. På samma tid som Max Verstappen.

– Jag har saknat den här känslan, jublar Russell.

Mercedes gjorde bra tider på träningarna inför F1 i Kanada, men frågan är om någon hade vågat tro på att stallet skulle ta pole position när Formel 1 tävlar Montreal?

George Russell körde ett varv på exakt samma tid som Max Verstappen – men eftersom han satte tiden först så startar han först. Detta är första gången sedan 1997, då tre förare hade exakt samma tid i kvalet, som flera förare är lika snabba. Då var det Jac Villeneuve, Heinz-Harald Frenzen och Michael Schuamcher.

– Det kändes så bra, det är så mycket bra jobb från teamet som ligger bakom detta. I Monaco sa vi att vi hoppades att det var  starten på något nytt för oss i år och så kom detta, säger han.

Mercedes kom med en ny framvinge till deltävlingen i Monaco, den gick till Russell. I Kanada hade Lewis Hamilton samma paket och de två Mercedesbilarna fanns med i toppen av kvalet. Hamilton gjorde dock en liten miss i sitt sista försök och de 28 hundradelarna som han var efter Russell gav honom plats sju.  Så jämnt är det i Formel 1 2024.

– Jag är väldigt spänd inför morgondagen, säger Russell när han pratar med den tidigare racerföraren Jolyon Palmer efter Mercedes första pole positionsedan tävlingen i Ungern 2023.

– Vi  går för segern i morgon. Bilen har känts fantastiskt sedan vi fick uppdateringar i Monaco och nu är vi med i fajten om segern!

F1 i Kanada 2024
George Russell tog pole position till F1 i Kanada 2024 ( AP-TT)

Galet jämnt kval under F1 i Kandad

Max Verstappen tog andraplatsen i kvalet och är nöjd med sin insats.

– Det har varit lite svår helg för oss vi har haft svårt att arbeta oss in. Hade någon, inför kvalet, sagt att vi skulle ta andraplatsen hade jag tagit det direkt. Detta gör det väldigt spännande inför racet, säger VM-ledaren.

McLarens Lando Norris var trea i kvalet, före Oscar Piastri, även han McLaren och Daniel Ricciardo var femma  för Racing Bulls.

Resultat kvalet till Kanada GP.

•••

Ferraris Charles Leclerc vann i Monaco, men i Kanada tog han sig inte vidare från Q2. Det är en enorm besvikelse för det italienska stallet och för Leclerc. Han som tagit in så mycket på Verstappen startar Kanada GP utanför topp tio vilket gör att söndagen blir en rejäl utmaning för honom.

Detta är även första gången sedan Belgien GP 2021 som Ferrari inte har någon bil i Q3.

•••

Sergio Perez åkte ut i Q1 i Monaco, sedan skrev han ett nytt kontrakt med Red Bull och åkte till Kanada. Där åkte han också ut i Q1. Det lär varken Christian Horner eller Helmut Marko vara nöjda med.

Notera också att Alpines Esteban Ocon åkte ut i Q1 och han flyttas tillbaka fem platser i starten i morgon. Detta efter hans påkörning av kollegan Pierre Gasly  i Monaco.

•••

Enligt väderprognosen är det risk för regn i morgon.

Yuki Tsunoda stannar i F1

Yuki Tsunoda är klar för ytterligare ett år hos Racing Bulls.

– Han har tagit fenomenalt stora steg i år, han överraskar oss alla race efter race, säger Laurent Mekies i en kommentar. Kontraktet är på ett år, kanske för att Tsunoda är sponsrad av Honda som lämnade RB till 2026.

Det innebär att Red Bull nu har säkrat förare för tre av sina fyra platser. Två hos Red Bull och en hos Racing Bulls. Sergio Perez förlängde i veckan sitt kontrakt med Red Bull, han skrev på för ytterligare  två år. Jag skulle tippa på 1 + 1 år, med tydliga prestationskrav.

Men det snackar vi inte om nu, utan nu  snackar vi om den plats som är kvar och just nu tillhör Daniel Ricciardo.

Men han har inte imponerat (bortsett från dagens kval där han var femma).

Jac Villeneuve vill se honom lämna F1 fortare än kvickt och är extremt hård i sin kritik. Även Helmut Marko, Red Bull, är tydlig med att han inte anser att Daniel Ricciardo nått upp i nivå.

– Ricciardo har haft ett riktigt bra lopp, men inte imponerat under resten, säger han till bland annat Autosport.

Det låter inte som en förlängning.

Läget i Silly Season  hittar du här!

Linus Lundqvist med pole position

Rookien från Tyresö har pole position på Road America. Han tog sig till topp tolv för första gången, topp fem första gången och sedan också sin första pole. Intill honom startar Colton Herta. Marcus Ericsson var 15:e man, Felix Rosenqvist 22:a.

I morgon är det racestart kl 21.35. Båda F1 och IndyCar streamas på Viaplay. F1 kan också ses på F1tv och IndyCar på indycarlive.com.

F1 i Kanda: Varför är Daniel Ricciardo kvar i Formel 1?

av Anna Andersson

Daniel Ricciardo sågas jäms med fotknölarna. Inför F1 i Kanada trycker den tidigare världsmästaren till med allt vad han har.

– Varför är han kvar i F1? frågar Jac Villeneuve.

F1 i Kanada
Har Daniel Ricciardo skrattat klart? (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Daniel Ricciardo är en stor publikfavorit i Formel 1, men sedan han lämnade Red Bull har han tvingats förklara sina misslyckanden fler gånger än han har fått fira sina framgångar och sedan comebacken hos AlphaTauri i fjol (Racing Bulls) har han bara tagit enstaka poäng.

Istället har han fått stryk av kollegan Yuki Tsunoda och när Sergio Perez i veckan förlängde sitt kontrakt med Red Bull blir Daniel Ricciardos väg tillbaka till Red Bull allt snårigare.

Om inte omöjligt.

Tvingas Daniel Ricciardo lämna F1?

Det borde han ha gjort för länge sedan, anser kanadensaren Jac Villeneuve, världsmästare 1997.

– Vi har hört samma sak de senaste fyra fem åren, “vi måste se till att bilen passar honom bättre”. Men ärligt talat, vi har hört det i fem år, så nej, du tävlar i Formel 1. Det kanske är något man gör för en flerfaldig mästare som Lewis Hamilton, du gör det inte för en förare som inte klarar av det, säger Jac VIlleneuve till Sky.

– Om du inte klarar av det åka hem, det är någon annan som tar din plats. Så har det alltid varit inom racingen, detta är kungaklassen och det finns ingen anledning att bara fortsätta och fortsätta leta efter ursäkter.

F1 i Kanada – hård kritik mot Ricciardo

Daniel Ricciardo ligger i år under med 1-7 i kvalduellerna mot Yuki Tsunoda och i racen med 1.6, något som talar för att han kör sin sista säsong och snart blir utbytt mot reservföraren Liam Lawson.

– Alla snackar om hans första sången, eller första två säsonger när han slog en Vettel som var utbränd och försökte upptäcka nya saker med bilen för att vinna, vilket gjorde att han förstörde sin helg. Sedan slog han Verstappen en halv säsong när Verstappen var 18 år och debutant. Men det är allt, han har inte slagit någon efter det.

Men Villeneuve slutar inte där, han får frågan om han anser att Ricciardo är överskattad och fortsätter:

– Jag tror att det är hans image som hållit honom i Formel 1, inte hans resultat.

Liam Lawson istälelt för Daniel Ricciardo?

Jac Villeneuve, son till Ferrari-ikonen Gilles Villeneuve som också gett namn till F1-banan i Montreal, tävlade tio år i Formel 1 och körde 156 lopp. Hans främsta framgångar kom under de två första säsongerna när han var tvåa med Williams 1996 och vann VM efter en intensiv och stundtals smutsig kamp med Michael Schumacher 1997. Han vann också Indy 500 år 1995, samma år vann han också det mästerskapet.

Ricciardo har inte svarat på kritiken, sett till resultaten under hans karriär så går säsongen 2021 som en vattendelare. 2019 besegrade han Nico Hülkenberg hos Renault med 54-37, 2020 slog han Esteban Ocon med 119-62, men efter flytten till McLaren har han bara haft en framgång. Segern på Monza 2021.

Ovan får du lite bättre koll på banan inför F1 i Kanada, även om inlägget har ett par år på nacken. I dag väntas också ostadigt väder och kvalet startar klockan 22.00 svensk tid. Du hittar helgens alla tider här.

Gårdagens träningar inför Kanada GP i Montreal regnade bort och resultaten är knappast intressanta. Du hittar dem här (klicka på träning 1 respektive 2 och tabell). Vi kan notera att Max Verstappen drabbades av en teknisk defekt under det andra passet och tappade mycket körning. Hans helg har börjat ungefär lika illa som den i Monaco för två veckor sedan.

Givetvis följer jag kvalet i vår F1-live.

Vill du läsa mer om F1 och framtidens regelverk? Det presenterades i veckan och du hittar de stora punkterna här.

 

F1 2026: Nya regelrevolutionen får kritik

av Anna Andersson

Nya regler för F1 2026 – DRS försvinner,  bilarna blir mindre och lättare. Ändå möts regelverket av kritik.

– Det kommer att vara omöjligt för stallen att nå de målen, säger Fernando Alonso.

F1 2026
Fernando Alonso tycke ratt de nya reglerna till F1 2026 ser komplicerade ut (Aston Martin)

Formel 1 står inför nästa regelrevolution. Till F1 2026 blir det nya regler. Det har stått klart länge. Även motorregelverket, där hälften av kraften ska hämtas fårn en elmotor och resten drivas av fossilfritt bränsle, har varit klart under en tid.

Men nu presenterar FIA en designstudie och även andra regler för framtidens Formel 1. Den stora förändringen är att DRS försvinner, men ersätts av ett så kallat ”override modus” . Det ger bakomvarande förare möjligheten till en extra boost för att öka farten vid ett tillfälle per varv. Detta för att underlätta för omkörningar.

Medan frigivningen av energi från det framförvarande fordonet minskar efter 290 km/h och sjunker till noll vid 355 km/h, kan det efterföljande fordonet dra nytta av en MGU-K-Override, som levererar 350 kilowatt upp till 337 km/h med en extra skjuts på 0,5 megajoule.

Vad innebär nya regler för F1 2026?

Till skillnad från DRS är det dock inte så att man får hjälp för en förutbestämd raksträcka om man är inom en sekund bakom den framförvarande.

– Logiken förblir dock densamma, säger FIAs teknikchef för formelbil Jan Monchaux.

–  Är jag tillräckligt nära en annan bil får jag en extra mängd energi för det pågående varvet och jag kan använda det när jag vill under varvet. Den extra energimängden är definierad, och detta kommer att ge den energi som behövs för att ge det efterföljande fordonet en chans att köra om i slutet av raksträckan.

DRS försvinner till Formel 1 2026

Det nya “override systemet”  ska samspela med en aktiv aerodynamik, där fram- och bakvingen kan ställas in i två olika positioner.

Den rörliga bakvingen består från och med F1 2026 av tre element, framvingen utrustas med två aktiva flaps. Ett X-läge och ett Z-läge, där Z-läget är en konfiguration  för hög downforce och främst kommer att användas i kurvor medan vingarna blir plattare i X-läget vilket minskar downforce- och luftmotståndet på. Det ökar hastigheten på raksträckorna och kommer enbart att få användas inom vissa förutbestämda zoner.

Båda vingarna styrs beroende av varandra och växlar alltid i samma läge. Detta för att säkerställa bilarnas balans, oavsett vilken inställning som används.

– Förarna ges möjlighet att växla mellan läget med högt downforce och läget med lågt luftmotstånd, oberoende av eventuella avstånd, förklarar Jason Somerville chef för FIAs aerodynamikavdelning.

– Vid förutbestämda punkter på varvet kan en förare alltså växla till ett läge med lågt luftmotstånd för att få bättre prestanda på raksträckorna, där greppet inte är lika viktigt. Sedan, när man närmar sig bromszonen, växlar man tillbaka till läget med högt downforce.

Detta är override modus i F1

Vid dagens DRS kan en förare inte använda systemet för att försvara sig på samma sätt som med det nya systemet.

– Det är ett aktivt system. Föraren styr, även om han, precis som nu, får en signal som visar när han kan aktivera läget med lågt luftmotstånd. Och systemet växlar antingen under förarens kontroll eller genom ett tryck på bromsen tillbaka till läget med hög downforce.

Det sker också förändringar rent designmässigt. Bilarna blir smalare, från två meter till 1,90, den maximala hjulbasen kommer att minskas från 3,60 till 3,40 meter. Detta bör inte bara minska luftmotståndet utan även vikten. De nuvarande bilarna väger 798 kilogram, vilket gör dem till de tyngsta i historien., men från och med F1 2026 minskar totalvikten med 30 kg även om den nya motorn är tyngre.

Däcken kommer även framöver att vara 18 tum, men de blir 8 % smalare. Bredden på bakdäcket minskar med 30 millimeter, från 405 till 375 millimeter, medan framdäcket minskar med 25 millimeter till 280 millimeter. Eftersom det  under utvecklingen av däcken fortfarande kan ske förändringar, anges minimivikten i två delar: 722 kilogram för bil och förare, och 46 kilogram förväntas för hjulen.

Fernando Alonso kritisk till regler i F1 2026

Aston Martins veteran, Fernando Alonso, mottog nyheten utan att visa någon större entusiasm. Han har kört fler F1-lopp än någon annan förare och är kritisk till de nya reglerna för F1 2026.

– Allt borde vara enklare, säger han under presskonferensen till Kanadas GP.

– Det borde kanske handla mer om ren racing. Om föraren och teamet, eller en viss inställning på en specifik bana. Man får inte glömma att det tidigare fanns mer friheter när det gällde designen av bilarna. Tidigare hade vissa bilar sex hjul, bara för att nämna ett exempel.

Nya regler till F1 2026, Alonso funderar över sex hjul
Ronnie Peterson i sin sexhjuliga Tyrell i samband F1 på Anderstorp Raceway i Juni 1977. (TT)

Han anser att reglerna är för komplexa och högteknologiska.

– Det känns komplicerat, säger han.

– Om motorn är till hälften elektrisk och man behöver batterier som stöder detta lär bilarna och däcken också bli tyngre. Motorn ökar vikten med 20 till 30 kg. Sedan vill man göra bilen 30 kilo lättare, alltså måste man hitta 60 kilo. Det är praktiskt taget omöjligt för teamen att nå de målen.

••••

Vad tycker du? Diskutera i kommentarerna!

I helgen kör F1 i Kanada. Givetvis finns jag med på F1-live under kval och race. Ett virtuellt vardagsrum där vi ser kval och race tillsammans.

Här hittar du också helgens tider och här finns en guide till F1 i Kanada.

Själv har jag i dag svårt att släppa att för två år sedan bestod Alpine av förarna Fernando Alonso, Esteban Ocon och testförare Oscar Piastri.

När 2025 startar har alla lämnat.

 

 

Inför F1 i Montreal: Lance Stroll om sin roll i Formel 1

av Anna Andersson

Lance Stroll stannar i Formel 1. Det är bara en av de saker han avslöjar inför F1 i Montreal, Kanada.

Han berättar också om hur hårt han arbetar för att nå sina högt ställda målsättningar. 

– Jag är den mest ambitiösa människan jag känner, säger han.

Lance Strol inför F1 i Montreal
Lance Stroll, Aston Martin, meddelar att han kommer att vara kvar i Formel 1 och Aston Martin under en lång tid (AP-TT)

25-åringen från Kanada var tonåring när han kom till Formel 1, då körde han för Williams dit han kom efter ett gediget testprogram sponsrat av hans far. Som också var en stor sponsor.

Sommaren 2018 köpte sedan hans pappa dåvarande Racing Point, i dag heter stallet Aston Martin. Lance är kvar, trots att han allt som oftast fått stryk av sina teamkollegor.

Och han tänkte stanna kvar också. Det berättar han för tyska motorsport-magazin.com.

– Jag kommer att vara här i framtiden också. Jag har bestämt mig för att satsa på detta projekt. När vi kom 2018 var det ett stall med cirka 400 medarbetare och vi har utvecklats till ett stall som nu består av mer än 1000 personer. Vår fabrik i Silverstone ser väldigt annorlunda ut jämfört med för 18 månader sedan och jag har verkligen fastnat för projektet och ser fram emot att vara en del av det, säger Lance Stroll.

Lance Stroll stannar i F1

Han har ingen större press utifrån och kan säkerligen, med handen på hjärtat, säga att han stannar kvar i framtiden. Så länge pappa äger teamet lär Stroll också kunna köra för det och han anser själv också att hans arbete bidrar till framgångar och poängskörd.

– Jag  är den mest ambitiösa människan jag känner, säger han.

– Jag är en person som verkligen vill prestera på den allra högsta nivån. Det känns bra, även när det är tufft. Det var skönt att ta ett par poäng på Imola och jag njuter av det. Men en dag när det inte går som jag hoppades är jag min största kritiker. Den känslan driver mig framåt, den pushar mig att jobba vidare.

Vid den senaste deltävlingen i Monaco tog inte teamet någon poäng, det var stallets första tävlingshelg utan poäng i år. Fernando Alonso har tagit 33 poäng i år, Stroll elva inför helgens F1 i Montreal, Kanada.

•••

Texten ovan skulle kunna vara ironisk, det känns som om den kunde vara AI-genererad eller rent av fake. Det är den inte. Strolls citat kommer från en tysk månadstidning. Ni hittar hela originalet här. 

Vi snackar också om Aston Martin och Lance Stroll i veckans avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan.

Filip tog fram ett citat från Stroll som han ansåg var det sjukaste som hänt den här säsongen, efter att ha läst detta håller jag inte med.

Kort inför F1 i Montreal

Det ser ut att bli en riktigt riktig blöt helg i Kanada, redan under fredagen pratar prognosen om moln och risk för regn, under lördagen faller temperaturen till 19 grader och under eftermiddagen är det över 40 % risk för regn, under söndagen sjunker regnrisken något, till strax över 30 % samtidigt som temperaturen ökar till 21 grader.

Alla tider för helgens F1 i Montreal finns här. Här hittar du en guide till F1 i Montreal, Kanada. Precis som vanligt sänder Viaplay och F1tv.com.

Esteban Ocon missar den första träningen i Montreal. Han behöver lämna plats för testföraren Jack Doohan. I helgen kommer han sedan att flyttas tillbaka fem platser i starten av F1 i Kanada – och han lämnar teamet efter säsongen.

Det blåser motvind efter smällen i Monaco.

Vi ses väl på F1-live i helgen?

Det är även IndyCar i helgen. Denna gång på Road America. Marcus Ericsson tog en pallplats senast i Detroit. En bana där han brukar trivas fint. Nu är det återigen en traditionell racerbana, Med sina 6,5 km är Road America den längsta banan på hela INDYCAR-kalendern. Det är möjligt att den passar Felix Rosenqvist bäst av svenskarna, han vann sin första seger i IndyCar just där 2020.

IndyCar Road America – alla tider

Road America (USA)

Fredag 7 juni

Fri träning 1: 22.00-23.15

Lördag 8 juni

Fri träning 2: 17.10-18.10

Kval: 21.25-22.55

Söndag 9 juni

Warm-up: 18.15-18.45

Race (55 varv): 21.35

 

Sida 1 av 379
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB