Startsida / Inlägg

”Agent” – efter ett mejl

av Stefan Holm

http://www.aftonbladet.se/webbtv/sport/fotboll/article15806288.ab

Vad krävs för att slå sig in på spelarmarknaden och tjäna pengar utan agentlicens?

Det räcker med ett mejl.

Jag påstod mig kunna hjälpa afrikaner till svenska klubbar. 

Fyra dagar senare hade jag ett stall med 27 spelare – de flesta med landslagsmeriter.

– Spelaren får bara lön. Du och jag delar på sign on-bonusen och agentarvodet, lovar en lokal agent.

Hur lätt det är att ge sig in på spelarmarknaden visar Sportbladets Stefan Holm när han genom mejlkontakter på fyra dagar fått 27 spelare att förmedla. Spelarna på bilden har ingenting med texten att göra.

Varje år slussas ett stort antal afrikanska spelare till svensk fotboll. Vägarna hit är många – men det gemensamma och långsiktiga målet bara ett.

Att tjäna pengar är av högsta intresse inte bara för de inblandade klubbarna, utan även för agenten, spelaren själv, eventuella mellanhänder och investerare.

För att få en inblick i hur branschen fungerar skaffade jag ett mejlkonto i annat namn och skickade ett brev till 18 klubbledare, fotbollsakademier och agenter i Ghana, Kenya, Nigeria och Sierra Leone.

”Jag har goda kontakter i många svenska fotbollsklubbar och kan eventuellt hjälpa en eller två av dina spelare att komma till Sverige. Afrikanska spelare är väldigt populära tack vare Mohamed Bangura, Teteh Bangura, Abiola Dauda och Waris Majeed, som alla har gjort succé.”

 

Snabbt svar

Jag kallar mig varken agent eller scout, men klargör att jag inte tänker jobba gratis:

”Innan vi går vidare vill jag veta vad du kan erbjuda mig om jag ordnar provspel i Sverige och sedan hjälper spelarna att skriva kontrakt.”

Ett par timmar senare väntar det första svaret i inkorgen, från en lokal agent.

”Jag kommer inte att göra dig besviken”, klargör han och lovar 50 procent av agentarvodet och lika stor del av sign on-bonusen, som givetvis är avsedd för spelaren och ska beskattas enligt inkomstskattelagen.

 

Kan tjäna 200 000

Eftersom han i sitt stall har spelare med meriter från ungdoms- och juniorlandslagen kan det handla om relativt stora pengar. Lek med tanken att den unge afrikanen imponerar under provspelet och erbjuds ett treårskontrakt värt 30 000 kronor i månaden, vilket är ungefär hälften av den genomsnittliga lönen i allsvenskan.

Ett agentarvode på 10 procent av bruttoinkomsten innebär 108 000 kronor. Lägg där till en sign on-bonus i storleksordningen 200 000-300 000 kronor.

154 000-204 000 kronor för att placera en afrikansk spelare i Sverige är en hyfsad förmedlingsavgift.

 

”Vi delar vinsten lika”

Mejlen fortsätter att strömma in och ingen av dem som svarar är avvisande eller ifrågasättande. Efter fyra dagar har jag ett stall med 27 spelare, med tillhörande cv:n, Youtube-länkar och passkopior.

Att brevskrivaren i Sverige är totalt okänd dämpar inte entusiasmen.

– Mitt mål är att ta väldigt talangfulla spelare till Sverige. Därifrån kan vi slussa dem vidare ut i Europa och skörda frukterna. All vinst delar vi lika, svarar en agent.

En annan erbjuder 10 procent av alla intäkter och 500 dollar direkt i handen för varje provspelare som tas emot på flygplatsen.

Stefan Holm

 

Alla spelarna i reporterns stall

Så gick det till – här är svaren från lokala ombud och svenska elitklubbar

KRÄVS LICENS FÖR ATT JOBBA SOM AGENT

  • Fifa införde agentlicensen 1995, i ett försök att få bort oseriösa aktörer och svarta pengar från marknaden.
  • Vid affärer med icke-licensierade agenter riskerar spelaren och klubben bestraffning. Spelaren kan bli avstängd och klubben stängas ute från transfermarknaden. Förmedlaren riskerar däremot inget straff.
  • Det vanligaste är att agenten får betalt av spelaren, 5–10 procent av bruttolönen och det belopp klienten får för att skriva på kontraktet.
  • Agenter som jobbar på uppdrag av klubbar får i regel 10 procent av transfersumman.
  • I dag finns 36 agenter som har fått licens via Svenska fotbollförbundet.
  • Ytterligare 19 agenter med licens från utländska förbund har intressen på den svenska spelarmarknaden.

 

Agentbranschen har alltid förknippats med svarta pengar, skattefiffel och tveksamma arbetsmetoder. Hur står det till i dag? Maffia, korruption, köpta licenser, banditer. Orden förekommer när landets fotbollsagenter berättar om sitt yrke. De önskar att Fifa och Svenska fotbollförbundet kunde hjälpa till att tvätta bort smutsstämpeln, men de mest oseriösa aktörerna står utanför straffsystemet. Sportbladet har under hösten jobbat med en omfattande granskning av en verksamhet som många pratar om men få egentligen vet någonting om. Resultatet är häpnadsväckande.
  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB