Startsida / Inlägg

Årets onödigaste skiva?

av Mattias Kling
Manowar

Det finns så klart flera sätt att handskas med saker man bättre klarar sig utan. Det enklaste är kanske att sticka huvudet i sanden. Att ignorera tingesten i sig och därmed hoppas att den försvinner av sig själv.

Men då tystnad också kan ses som samtycke finns det emellanåt företeelser som bör lyftas fram. Kanske för att poängtera dess kompletta onödighet, eller bara för att inte riskera att klassas som en medlöpare.

Märk nu väl att detta inte är en recension. För Manowars nyinspelning av sitt debutalbum från 1982 förtjänar inget omdöme och ingen analys. Snarare gör den sig förtjänt av en örfil, indragen veckopeng och utegångsförbud.

Ja, det må vara ganska tydligt. ”Battle hymns MMXI” är ett tilltag och en utgåva som mycket väl kan utgöra den sista spiken i den redan sargade förtroendekista som Joey DeMaio, Eric Adams och de andra har mage att kalla Manowar. Innehållet må vara fyllt med en riktigt kreativ karriär där höjdarmusiken har spridits genom exempelvis ”Hail to England”, ”Kings of metal”, ”The triumph of steel” samt ”Louder than hell”. Men allt detta döljs effektivt av det lock som gruppens sentida karriär har blivit. 

Liveshowerna må vara en fråga i sig, och den låter vi här gå förbi, men då dess skivkarriär sedan fullkomligt acceptabla ”Warriors of the world” (2002) mest har bestått av en embarmlig radioteaterskiva (”Gods of war”, 2007) och diverse konsertutgåvor på cd och dvd finns det anledning att ifrågasätta hur det egentligen står till.

Och med tanke på detta tilltag – inte så bra. Låt så vara att debutalbumet är en god pjäs. Men, det finns redan. I en inspelning som har varit duglig nog i 28 år. Och därmed finns det heller ingen relevans med denna utgåva. Inget snack om att ”de unga beundrarna måste få upptäcka den” eller att ”det är så här skivan borde låta” håller.

1. Originalskivan lever och mår bra. Och den säljs för facila 89 kronor på Ginza.

2. En debut ska låta som en debut. När man nära nog tre decennier senare gör om den så är det inte samma sak. Nerven finns inte där. Hungern är stillad för länge sen.

Så, därför, även om du är ett fan: Våga vägra ”Battle hymns MMXI”. Köper du inte skiten så kanske du tvingar Manowar att återigen bli en grupp att räkna med. Som gör bra skivor. Och inte bara prånglar ur sig dynga likt denna. 

at the gates Cd recensioner death metal europe festival getaway rock gästblogg hårdrock in flames iron maiden metal metallica motörhead punk Rock slayer spotify sweden rock thrash metal tävling
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB