Bloggpaus
avNu tar jag en veckas bloggpaus och återkommer 4 maj.
Hoppas det blir en riktigt varm, skön och kämpande 1:a maj i år.
Det finns mycket att protestera mot. Mer om detta i min måndagskrönika.
På återseende.
Nu tar jag en veckas bloggpaus och återkommer 4 maj.
Hoppas det blir en riktigt varm, skön och kämpande 1:a maj i år.
Det finns mycket att protestera mot. Mer om detta i min måndagskrönika.
På återseende.
I dag presenterar DN/Synnovate en opinionsundersökning som visar den trend som pågått länge nu – att alliansregeringen har medvind och oppositionen motvind.
Eller rättare sagt: moderaterna äter upp sina allianskollegor och socialdemokratin har problem med väljarnas förtroende. I denna mätning ökar både miljöpartiet och vänsterpartiet.
Oppositionen behöver bli än mer tydligare och piggare men i går tog den trots allt ett viktigt steg i att formulera en alternativ jobbpolitik – ett ROT-avdrag som förenar klassisk konjunkturpolitik och socialt ansvar med grön omställning. Bravo!
Läs huvudledaren Den rödgröna renoveringen.
Och Eva Franchells fredagskrönika – Utan kultur stannar Sverige på en plätt.
I dag sänder vi andra programmet av debatt-succén Korseld på webb-TV. Förra veckan grillade ledarskribenterna Katrine Kielos (Aftonbladet) och Sanna Rayman (Svenska dagbladet) socialdemokraten Thomas Östros.
I dag är det moderaternas partistrateg Per Schlingmanns tur.
Kolla in programmet klockan efter 15.00 på webben!
God morgon kära bloggläsare!
I dag ställer vi finansminister Anders Borgs passiva hållning till den svåraste ekonomiska krisen sedan 1930-talet mot socialsekreterarnas rop från verkligheten i de södra förorterna i Stockholm.
Läs huvudledaren – Inte bara otur med vädret
och Åsa Petersens krönika – Den sociala krisen har funnits hela tiden
Biskopsvalet i Stockholm gav inget entydigt resultat. Enligt preliminära beräkningar går Eva Brunne som fått flest röster vidare tillsammans med tvåan Hans Ulfvebrand i en ny valomgång i maj.
Det var väntat. Provvalet i vintras gav samma utslag.
Intressant är dock att den unge Mikael Mogren verkar ha kommit på tredje plats – en kandidat som stiftets valkommitté ratade i höstas för att han ansågs vara för ung (under 45 år som man satte om informell gräns).
Heder åt Stockholms stifts medarbetare som inte ser så ålderdomligt på ledarskapet.
I dag skriver vi om de fega biskopar som försöker bli av med den kontroversiella frågan om samkönade äktenskap genom att förorda att kyrkan ska bli av med vigselrätten. Det är en beklämmande hållning från ett kyrkligt ledarskap.
Som tur är finns det en framsynt minoritet biskopar som exempelvis ärkebiskopen och biskoparna i Linköping, Härnösand, Västerås och Skara – de och förhoppningsvis kyrkomötet i höst säger ja till kyrklig vigsel av homosexuella par!
I dag väljer Stockholms stift ny biskop. Jag hoppas innerligt det blir en som är tydlig i denna fråga…
Jag vaknade till Ekot i morse där nyhetsinslaget handlade om att majoriteten av Svenska kyrkans stiftsstyrelser är för att kyrkan behåller vigselrätten och för att viga homosexuella. Väldigt positivt!
(Däremot är stiften negativa till det förslag till ny vigselordning som gått ut på remiss och det finns säkert goda skäl till att se över formuleringar där.)
Men sen finns den där märkliga alliansen av biskopar som driver att kyrkan ska avsäga sig vigselrätten – i nån sorts strategi att slippa den kontroversiella frågan om samkönade äktenskap. Det håller inte och det är bara tecken på fegt kyrkligt ledarskap.
Lyckligtvis har kyrkan en ärkebiskop och biskopar som exempelvis Martin Lind i Linköping som rakryggat står upp för homosexuellas rätt till äktenskap och värnar den kyrkliga vigselrätten.
Mer om detta på morgondagens ledarsida.
Började söndagsmorgonen i Godmorgon Världen-panelen som i dag bestod av förutom mig själv Göran Greider (Dalademokraten) och Per Gudmundson (Svenska dagbladet).
Det var fullt ös i debatten. Om man känner sig hängig av pollenallergi och allmänt trött så är det en vitamininjektion att mötas i Panelen.
Och programledare Olle Hägg är alltid en klippa i detta sammanhang.
Opinionsmätningsjournalistiken fortgår. I dag är det Sifo som redovisas. Den visar på samma trend som gällt en längre tid nu – att gapet mellan blocken minskar. Det är dock inte alls samma dramatiska siffror som Demoskop lyckades få ur sig nyligen där moderaterna blev största parti.
Detta om något visar att partierna borde förhålla sig mer coola till enskilda mätningar.
Intressant är att tvåpartisystemet tycks bli alltmer uppenbart. Moderaterna äter upp sina alliansvänner c, fp, kd. Socialdemokraterna är det otvetydigt stora oppositionspartiet. Roligt nog ökar miljöpartiet rejält i denna mätning. Inte helt lättförståeligt dock.
Nu ska jag njuta lite till av vårsolen och sen ta mig an morgondagens ledarkrönika.
Läs Lena Asklings intressanta söndagskrönika i dagens tidning.
På återseende.
Aftonbladets och Svenska dagbladets ledarredaktioner har startat ett gemensamt debattprogram – Korseld.
Ledarskribenterna Sanna Rayman (Svd) och Katrine Kielos (Aftonbladet) frågar ut maktavare varje torsdag i Webb-TV.
Det är sånt här som vi i Schibsted-koncernen kan göra då vi har tydliga ledarsidor från höger och vänster på våra tidningar. Sorry Bonniers! Med bara en samling svamliga liberala ledarsidor kan ingen spännande debatt föras.
Heja Katrine och Sanna!
Godmorgon kära bloggläsare!
I dag kan du läsa om ”grodyngelfilosofin” i ledaren ”Den amerikanska drömmen är svensk” och om vikten av folkrörelsedemokrati i Åsa Petersens intervju med socialdemokraten och EU-kandidaten Ardalan Shekerabi.
För övrigt kanske väderminister Anders Borg kan berätta var den vackra våren tog vägen?