Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Arkiv för May 2009

- Sida 1 av 4

Vad säger Carl Bildt?

av Helle Klein

I dag kräver vi att EU avbryter allt samarbete med Israel. Den senaste tidens rasistiska utspel från den israeliska regeringen och vägran att erkänna tvåstatslösningen måste få konsekvenser för relationerna till unionen.

Vad anser utrikesminister Carl Bildt?

Inte mycket att döma av de senaste dagarnas bloggnotiser.

Sverige är snart EU-ordförande och kan ha en aktiv roll i stöttandet av Obamas nya mellanösternpolitik, som innebär hårdare påtryckningar mot den israeliska högerregimen. Förhoppningsvis antar Bildt den rollen.

 

 

Bara ord hjälper inte

av Helle Klein

I dag skriver vår frilansmedarbetare Jepser Bengtsson om att EU skulle kunna bli en tydligare kraft mot juntan i Burma.

”EU skulle kunna agera med större kraft. Efter munkarnas uppror 2007 införde EU skärpta sanktioner. Fler av Burmas ledare förbjöds att resa till EU och fick sina tillgångar i Europeiska banker frysta.

Samtidigt sade EU att ytterligare sanktioner skulle införas om juntan vägrade inleda en dialog med demokratirörelsen.

Juntan vägrade, men några fler sanktioner blev det inte. 

Nu säger Carl Bildt att han inte tror på sanktioner som metod. Grupper som Human Rights Watch och Burmakommittéer över hela världen är av en annan åsikt”, skriver Bengtsson.

Ord kan knappast fälla juntan.

Lika lite som ord kan förmå Israels regering att häva ockupationen och verka för en rättvis fred med palestinierna.

 

Taggar burma israel

Israelisk apartheid

av Helle Klein

Den israeliska politiken går alltmer åt det högerextrema. Ultranationalistiska partiet Yisrael Beitnu blev tredje största parti i senaste valet och dess partiledare, Avigdor Lieberman är numera Israels utrikesminister.

Han kräver nu att alla medborgare ska svära sin lojalitet mot Israel som en ”judisk, sionistisk och demokratisk stat, till dess symboler och värderingar”. En ny lag ska stiftas där också den arabiska sorgedagen Nakba (till minnet av den stora deportationen av 700.000 palestinier i samband med att staten Israel bildades) ska förbjudas att högtidlighållas.

Det är en politik direkt riktad mot Israels 1,2 miljoner arabiska medborgare. Hana Swaid, arabisk knesseledamot, säger i en intervju i tidningen Haaretz att lagförslaget är rasistiskt och berövar de arabiska israelerna sin rätt att uttrycka sin identitet.

Så byggs den israeliska apartheidstaten med illegala bosättningar, muren, lagarna och våldet.

Så oerhört sorgligt för alla som vill tro på en rättvis fred mellan israeler och palestinier.

 

Rösta bort extremhögern

av Helle Klein

I dag kör Aftonbladet igång en kampanj på nyhetsplats för att få folk att gå och rösta i EU-valet.

Ledarsidan hakar på – Rösta 7 juni, skriver vi i dagens huvudledare.

Inte minst behöver vi vara många som röstar bort extremhögern från europaparlamentet och förhindrar att Sverigedemokraterna kommer in.

Läs också Katrine Kielos krönika om de brittiska skandalerna och risken att missnöjeshögern går fram på grund av dem.

 

Taggar eu valet

Grattis, Eva Brunne!

av Helle Klein

Eva Brunne vann biskopsvalet i Stockholm. Det var väntat. Hon vann även den första valomgången. Som jag skrivit om tidigare föreligger ett överklagandeärende hos kyrkans valprövningsnämnd eftersom första valomgången förmodas inte ha gått rätt till.

Det är alltså ännu inte helt klart att Brunne blir biskop.

Men det mesta tyder på det.

Och det blir bra för Stockholms stift – och för biskopskollegiet som är i stort behov av kvinnor. Brunne vigs till biskop i november tillsammans med Härnösands stifts nyvalda Tuulikki Koivonen Bylund. Tillsammans med Lunds stifts Antje Jackelén blir det alltså hädanefter tre biskopar som är kvinnor. 

Halleluja!

Här har Eva Brunne skrivit om sin stockholmsteologi.

 

Nu funkar det att kommentera

av Helle Klein

Jag måste be bloggläsarna om ursäkt. Vi har bytt bloggverktyg och jag har inte riktigt lärt mig det nya. I det gamla kunde jag enkelt se om det hade inkommit några kommentarer till min blogg. I tron att det fungerade på samma sätt med det nya verktyget har jag helt enkelt trott att det inte funnits några kommentarer.

Hm. Jag började ana att det inte stämde då många av er brukar vara aktiva och skriva kommentarer. Mycket riktigt det hade kommit in en hel del. Nu är de publicerade och hädanefter vet jag hur jag ska sköta detta med kommentarer.

Så fortsätt att skriva inlägg och diskutera bloggnotiserna.

Men kom ihåg att jag inte accepterar grova personpåhopp, sexism, rasism, oseriös ryktesspridning eller andra olustigheter.

Och sen kan det ibland av tidsskäl dröja innan kommentarerna publiceras. Men ha tålamod och debattera på!

 

Ella Bohlin är kd:s hopp

av Helle Klein

Jag har just kommit från radiohuset där jag medverkade i Ekots och P1 morgons utfrågning av EU-kandidaten Ella Bohlin (kd). Hon klarade sig riktigt bra och kan knappast beskyllas för att flörta med väljarna i sin strama förbudsivrarpolitik: mot generös alkoholinförsel, mot snus, för Ipred osv.

Lite märkligt att hon som har sänkta alkoholinförselskvoter som sin hjärtefråga inte har någon klar uppfattning om på vilken nivå kvoterna ska ligga. Hon svarade lite svävande att ”det viktiga är att vi diskuterar alkoholfrågan” i stället för att ange vad hon konkret tänker driva i europa-parlamentet.

Lika överraskande var det att hon inte kände till sitt partis valplattform och skrivningarna om att det finns kopplingar mellan terrorism och religion. Här kan anas islamofoba undertoner men hon ville inte kännas vid det.

Ella Bohlin var däremot riktigt bra i klimat- och miljöfrågan. Hon tänker tydligen följa i Anders Wijkmans radikala spår och det bådar gott. Intressant nog polemiserade hon mot alliansregeringens klimatpolitiska hållning att Sverige ska tillgodoräkna sig vad man gör för klimatförbättringar i andra länder i stället för att också satsa rejält på hemmaplan.

Detta kallade miljöpartiets Peter Eriksson nyligen i riksdagen för ”smitarstrategi” vilket gjorde statsminister Reinfeldt upprörd. Men Bohlin argumenterade på samma sätt som Eriksson i dagens utfrågning.

Ella Bohlins bakgrund i Livets ord och pingströrelsen och starka moralistiska politik men samtidigt med modern touch gör henne till en sorts mix mellan kd:s Lennart Sacrédeus och Anders Wijkman. Frågan är om hon alls kommer in i EU-parlamentet.

Alf Svenssons kandidatur underlättar inte för henne. Och det i sig är besvärande för kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund som satsat stort på Ella Bohlin.

EU-valet blir på många sätt en avgörande mätning av kristdemokratins ställning i Sverige och förtroendet för Göran Hägglund som partiledare.

Ella Bohlin är hans hopp.

 

 

Vem blir biskop i Stockholm?

av Helle Klein

I morgon är det valomgång nr 2 i biskopsvalet i Stockholms stift. I april gick Eva Brunne och Hans Ulfvebrand vidare. De fick flest röster av de åtta kandidater som ställde upp i valet.

Mycket talar för att det blir Brunne som vinner men riktigt säker kan man inte vara förrän valet är avgjort.

Och frågan om ens då. För vid valet i april framkom att det inte gick rätt till på alla håll. Valet hade utlysts på stiftets hemsida till att pågå en viss dag mellan klockan 12 och 13 men det visade sig att man var tvungen att anmäla sig till vallängden senast klockan 12.

Det fick till följd att flera röster aldrig räknades. Valresultatet överklagades därför både av präster och förtroendevalda elektorer.

Anmälningarna har prövats av Svenska kyrkans valprövningsnämnd som kommit fram till att man inte kan överklaga ett biskopsval förrän det är helt avslutat. Det innebär att valomgång två ska genomföras i morgon som planerat – med de två kandidater som valdes i det val som överklagats.

Därefter kan en prövning ske och risken är att allt måste tas om ännu en gång.

Roddigt värre. Kyrkan verkar ibland vara rena bananrepubliken.

 

 

Vad sysslar Expressen med?

av Helle Klein

Expressen har under en tid granskat LO-ordförande Wanja Lundby-Wedins göranden som styrelseledamot i konferensanläggningen Riva del Sole. En i grunden relevant journalistisk granskning där det framkommit en del oklarheter om styrelseledamöternas deklarationer av förmåner.

Men Expressen nöjer sig inte med granskning utan drivs av sin egen skruvade drevlogik och vill uppenbarligen få LO-ordföranden att avgå. I dag möttes läsarna av en förstasida av tidningen där det braskande står om ”Wanjas utbrott”. LO-basen påstås inte vilja svara på Expressens frågor om hur hon deklarerat.

Och så en bild tagen sent igår kväll med blixt. Vi ska få känslan av att Wanja Lundby-Wedin är nära sammanbrottet och känner sig jagad.

De flesta normalbegåvade läsare ser dock genast att kvinnan på bilden inte alls är LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin. Men det ser tydligen varken Expressens reporter, fotograf eller nattchef som gjort ettan.

Inne i tidningen publiceras en märklig intervju där den intervjuade som påstås vara Wanja Lundby-Wedin svarar att hon inte vill svara. Att denna innehållslösa intervju ändå blir en stor text i tidningen är i sig anmärkningsvärt. Att den sen visar sig vara felaktig stärker knappast förtroendet för tidningen.

I dag har Expressen tvingats be om ursäkt. Tidningen har varken intervjuat eller tagit bild på LO-ordföranden utan på en helt okänd kvinna.

Så går det när drevjournalistiken går över alla gränser. Att ingen på Expresssen tycks känna igen LO:s ordförande är obegripligt då hon har figurerat så gott som dagligen i press och TV under hela våren. Men kanske ville ingen spräcka en bra story?

För oss konkurrenter kan vi skratta skadeglatt men Expressens fadäs riskerar att undergräva förtroendet för journalistiken i stort. Det är djupt olyckligt.

För makten ska granskas.

Men det icke-tänkande och okritiska drevet är det hög tid att vi gör upp med.

Kristdemokraternas ödesval

av Helle Klein

I dag har kristdemokraternas toppkandidat till EU-parlamentet Ella Bohlin presenterat en klimatrapport tillsammans med avgående EU-parlamentarikern Anders Wijkman.

Det är inte utan att Wijkman kommer att lämna ett tomrum efter sig. Han har gått sin egen väg, inte alltid i takt med sitt parti, och drivit energi- och miljöfrågorna i EU på ett väldigt bra sätt.

Bohlin känns lite tunn i jämförelse. Hennes Livets Ord-bakgrund gör mig också lite tveksam.

Men jag kanske ändrar uppfattning efter Ekots utfrågning (P1) av henne i morgon bitti. Jag ska vara i radiostudion och kommentera det hela efteråt vid 7.30-tiden.

Ett är då säkert – EU-valet blir ett ödesval för kristdemokraternas roll i inrikespolitiken. Med tanke på att partiet i ett flertal mätningar hamnat under fyra procent blir EU-valet en mätare på partiets väljarstöd framöver.

 

 

 

Sida 1 av 4