Startsida / Inlägg

Är du snäll mot dig själv också?

av Linnea Molander

Jag skrev förra veckan om vänlighet som en väg till lycka hos både dig och andra. Något som kan vara lite lurigare är att komma ihåg att vara snäll mot sig själv också. Lyckligtvis växer intresset för och forskningen kring det som kallas för självmedkänsla. I somras bildades ett nytt forskningscenter kring medkänsla, empati och tillit vid Karolinska Institutet med Stefan Einhorn som en av initiativtagarna, och det forskas friskt på området både där och internationellt.

Jag läste nyligen boken Self Compassion – stop beating yourself up and leave insecurity behind av Kristin Neff, som är en av världens främsta forskare på självmedkänsla, och blev helt hänförd. Numera använder jag verktygen från boken så gott som dagligen för att ge mig själv stöd och empati. Det gör stor skillnad och jag har blivit betydligt snällare mot mig själv och dragit ner ordentligt på självkritiken!

SC2

Enligt Neff består självmedkänsla består tre delar:

1. Mindfulness (medveten närvaro)
För att kunna vara snäll mot dig själv behöver du vara medveten om när du inte är det, så att du kan bryta mönstret. Detta kräver medvetenhet om vad du tänker. Ofta märker vi nämligen inte ens att vi är elaka mot oss själva, eftersom vi identifierar oss mer med den delen av oss som tänker den elaka tanken än den delen som får höra den. Mindfullness och medvetenhet är nyckeln. Lyssna på dina tankar.

2. Vänlighet
Tänk och säg samma saker till dig själv när du mår dåligt som du gör till en vän som är ledsen. När man börjar lyssna på vad man egentligen säger till sig själv, särskilt på en dålig dag, är det lätt att bli chockad. Många säger saker till sig själva som de aldrig skulle säga till någon annan eftersom det vore fruktansvärt oförskämt och otrevligt. Ha istället empati med den delen av dig som har det jobbigt, utan att döma. Jag har märkt att bara det enkla att någon ser att jag har det jobbigt, även om denna någon är jag själv, gör stor skillnad. Att inse och acceptera att ”ja, just nu är jag arg/ledsen/kränkt/upprörd och det känns jobbigt” skapar utrymme för självmedkänsla. Det är självmedkänsla.

3. Medmänsklighet
Fel och brister är något som vi delar med alla andra människor. Alla gör bort sig, skäms, känner sig osäkra, dåliga och otillräckliga ibland. Det är något som förenar oss alla, ändå har de flesta inställningen att deras fel och brister är något som skiljer dem från andra människor, och försöker därför dölja dem. Det gör att vi gömmer helt mänskliga delar av oss själva och blir isolerade, istället för att se dem som en väg till gemenskap och kontakt. Våga berätta när du mår dåligt, för dig själv och för andra. Det river ner fasader och ni kan mötas på riktigt.

Jag kan varmt rekommendera både Kristin Neffs TED-talk och hennes bok.
 
 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB