Startsida / Inlägg

Lyckojulkalender #16 Framgångsinventering

av Linnea Molander

Jag läste att Martina Haag har inrett väggen på sitt kontor med sina egna böcker i alla utgåvor och på alla språk. Hon berättade att ibland när hon får svackor och undrar hur i hela friden hon ska bli klar med det hon arbetar med just nu, tittar upp på väggen och påminner sig om att om hon klarat allt det där ska hon nog klara en bok till.

Det här är så enkelt, briljant men för många också väldigt långsökt. Hålla på och skryta med sina åstadkommanden på det där viset!? Jag menar att det är både viktigt och motiverande. Många förväntar sig ständiga toppresultat av sig själva men glömmer bort att fira dem och påminna sig själva om att det är rätt imponerande. Och glömmer man det blir det förstås svårare att tro på sig själv nästa gång man står inför en utmaning.

Du kan motverka detta genom att göra en sk framgångsinventering eller success portfoolio. Tänk igenom och samla ihop saker som påminner dig om sådant du är stolt över att du åstadkommit hittills i ditt liv. Du kan göra ett collage av bilder, fylla en pärm, lägga minnessaker i en låda eller något annat som känns rätt för dig.

Sedan fyller du den med sådant som diplom från kurser, simborgarmärket, bilder på dina barn, saker som påminner dig om utmaningar du klarat och allt annat som gör dig stolt och ger dig en känsla av ”jag kan”. Det blir samma känsla som när man skriver ihop sitt CV och inser att ”hmm, jag har ju faktiskt gjort ett och annat…”

Använd din positiva minnesbank från tidigare framgångar för att peppa dig inför framtida utmaningar. Plocka fram den ofta och påminn sig själv om att du är skicklig, kompetent och modigare än du tror när du står inför något utmanande, tex en arbetsintervju, tävling eller motgång i privatlivet.

WellnessPaula

Jag är sugen på att göra en visuell sammanställning av alla artiklar jag skrivit för att peppa mig men i väntan på det får jag i alla fall en lite påminnelse varje gång en tidning jag skrivit i kommer ut med nytt nummer. I veckan kom senaste numret av Wellness så jag läste artiklarna jag skrivit (bla om meditation och att skrämma bort hjärnspöken) gav mig själv en high five och tänkte att det här gick ju fint – jag ska nog klara att skriva några artiklar till.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB