Startsida / Inlägg

Lyckojulkalender #4 Goda relationer

av Linnea Molander

I TED-talket om meningsfullhet i gårdagens lucka berättade Michael Steger om en studie där collegestudenter fick varsin digitalkamera och uppgiften att foto något som gav deras liv en känsla av meningsfullhet. 90% kom tillbaka med bilder på en person som var viktig för dem. ”Relationships are the ocean of which we find meaning, it’s the landscape of meaning” säger han.

Relationer är också kärnan i ett lyckligt liv. En av lyckoforskarnas viktigaste upptäckter är att lyckliga människor har bättre relationer än olyckliga, det är faktiskt en av de allra största gemensamma nämnarna hos lyckliga personer! Det handlar inte nödvändigtvis en kärleksrelation utan om att ha och skapa mycket emotionell närhet, öppenhet och kontakt med alltifrån vänner, familj och en eventuell partner till kollegor, bekanta och tom främlingar.

Sambandet finns dessutom åt båda hållen menar forskarna – lyckliga människor har goda relationer och goda relationer gör dig lycklig. Du kan därför öka din lycka genom att stärka de relationer du redan har, eller om dina relationer inte är helt fungerande, öka ditt välbefinnande på andra sätt och därmed bli mer öppen för nya sociala kontakter och möjligheter.

SoL
Vänskap, världens bästa grej!
 

Öka välbefinnandet både hos dig själv och hos de människor du uppskattar idag genom att göra något för att stärka er relation. Det är den naturligaste saken i världen, vi glömmer bara bort att prioritera det ibland. Men du gör det enkelt genom att vara närvarande med människorna i ditt liv. Avsätt tid för att träffa dem, lyssna på dem och uttryck din uppskattning gentemot dem.

Kommentera gärna och berätta vad du gjorde och hur det kändes.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB