Startsida / Inlägg

Lyckojulkalender #5 Yes, jag klarade det!

av Linnea Molander

Vi lever i ett prestationstokigt samhälle och själva ordet prestation är så negativt laddat att de flesta mest blir matta bara av att tänka på det. Ändå är achievement/accomplishment något som lyckoforskarna menar ingår i ett lyckligt liv. Jag vill dock inte direktöversätta det till prestation utan att först beskriva vad de menar.

En förutsättning för att dina prestationer ska leda till glädje och tillfredsställelse är nämligen att du njuter av vägen dit. Din prestation är då ett resultat av att du tyckte processen var rolig och stimulerande, och det handlar inte om att prestera för att uppnå något annat efteråt, tex högre lön, uppmärksamhet, kändisskap eller makt.

Vi har alla den här lusten att upptäcka och bemästra inom oss. Det syns väldigt tydligt hos barn som med stor glädje tar sig an de största utmaningar utan att vänta sig någon annan belöning än tillfredsställelsen av att lära sig något nytt. Många av de som är allra bäst i världen på sin grej skulle fortsätta även om pengarna och uppmärksamheten inte fanns där, bara för att de älskar att göra det. Ett annat exempel är personer som brinner starkt för någon hobby och lägger ner massor av tid och energi på körsång, dataspel, schack eller karate utan att få något annat för det än ökade färdigheter.

musikal

När jag började nörda ner mig på musikaler i mitten av tonåren började jag också spela piano igen. Jag hade tagit pianolektioner som barn men tyckte inte att det kändes särskilt kul eller meningsfullt utan mest krånglig och svårt. Men plötsligt, bara för att jag upptäckt musik som jag älskade så mycket, ägnade jag timmar varje dag åt att lära mig stycken som egentligen var alldeles för avancerade för mig. Det var minst sagt utmanande men också otroligt kul, och känslan när jag äntligen kunde spela den där låten jag älskade var ganska oslagbar.

Vad vill du lära dig bara för att det är roligt, utmanande och stimulerande?
 

Om du har följt lyckojulkalenderns första fem dagar har du nu lärt dig de fem grundstenarna i ett lyckligt liv! Martin Seligman, som grundade forskningsområdet positiv psykologi i slutet av 90-talet, har sammanfattat dessa delar i sin Well Being Theory som består av just det du har läst om de senaste dagarna. Sträva efter att låta alla dessa delar ha en plats i ditt liv.

 

Jag upptäckte förresten att jag måste godkänna alla kommentarer manuellt och vill varmt tacka alla som skrivit även om era meddelanden inte fastnat i kommentarsfältet. Från och med nu håller jag bättre koll på kommentarerna och hoppas på många intressanta diskussioner och synpunkter framöver.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB