Startsida / Inlägg

Fånga grubbeltankarna!

av Linnea Molander

Det händer ofta när jag coachar att klienten börjar skratta högt åt sina egna tankar när hen hör sig själv säga dem högt. Det blir så tydligt att tankarna inte är sanna när man släpper ut dem ur huvudet men så länge de får vara kvar där inne blir de ofta oemotsagda.

De susar förbi så snabbt att det är svårt att ”fånga” dem och granska vad de egentligen handlar om. Vi hör helt enkelt inte riktigt vad vi tänker för det går så fort men när du säger det högt till dig själv eller någon annan blir det betydligt mer konkret och går att ifrågasätta.

Den här videon visar väldigt tydligt vad som händer när elaka tankar kommer ut ur huvudet.

Om du är en person som grubblar mycket kan jag varmt rekommendera dig att skriva ner dina tankar. På pappret ligger tankarna stilla och det är mycket lättare att se vad som är sant och inte och förhålla sig till tankarna mer objektivt.

Gör så här: Avsätt en stund åt att skriva ner tankarna som rör sig i huvudet. Skriv helt fritt och låt bara orden rinna ut på pappret/skärmen. Res dig sedan och ta några djupa andetag, drick ett glas vatten eller gör något annat som markerar ett litet avbrott. Sätt dig därefter med texten igen och läs den som om din bästa vän hade skrivit den. Skriv därefter ett svar till ”din bästa vän”.

En annan anledning till att vi ibland går vilse i våra tankar är att vi inte har perspektiv till dem. Detta är ett sätt att skapa perspektiv.

 • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB