Startsida / Inlägg

Grubbelfritt!

av Linnea Molander

Att grubblande kan stå i vägen för väldigt mycket lycka har de flesta erfarenhet av, ändå är det så himla lätt att fastna i grubbelkarusellen. Tankarna snurrar runt runt runt, ofta utan att vi ens märker det. Det enda som märks är att livet plötsligt känns lite gråare, lite läskigare och lite ovissare utan att vi riktigt förstår varför. Men eftersom det mesta grubblet handlar om att förutse katastrofscenarion är det klart att livsglädjen dämpas om man ägnar allt för mycket tid åt det!

Visste du att grubblande på engelska heter rumination vilket är samma ord som för idissla? Jag tycker det är så träffande – det blir så tydligt vad vi håller på med. Likt en kossa som med död blick står och tuggar på samma gräs en halv evighet ältar vi samma tankar om och om igen och tror naivt att den här gången, nu blir det annorlunda. Nu kommer genombrottet. Får jag bara tänka tanken nååågra gånger till kommer allt att lösa sig.

Men nej, det funkar ju inte så. Forskningen visar tydligt att självfokuserat grubblande inte leder någonstans alls utan faktiskt har motsatt effekt på problemlösarförmågorna. Det var något jag fick påminna mig själv om för en tid sedan när jag fastnade i en grubbelbana. Plötsligt trillade poletten ner och jag kom ihåg att det hjälper ju inte att grubbla! Det förändrar inte situationen över huvudtaget, det är bara totalt slöseri med min energi.

Det finns massor av forskning på grubblande, vad det gör med oss och hur vi får det att sluta. Och jag tänkte börja bloggåret med att skriva om några av lyckoforskningens bästa botemedel mot grubblande. Häng på!

 • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB