Startsida / Inlägg

Tack men nej tack.

av Linnea Molander

Det är modigt att dejta. Du kan aldrig förutse hur det kommer gå eller vad ni kommer tycka om varandra. Risken finns att du inte är intresserad och behöver tala om det. Därför avslutas veckans dejtingtema med tre saker att tänka på om det blir dags att säga tack och hej och gå vidare.

Var ärlig
Det schysstaste du kan göra är att vara helt uppriktig så snart som möjligt. Många försöker slingra sig och låta saker rinna ut i sanden, hinta eller göra slut på andra ”mildare” sätt. Men det är inte milt, det är jättetaskigt! Hen kommer inte förstå att det du egentligen menade var att du inte är intesserad förrän långt senare, och då känna sig betydligt mer kränkt och lurad än om du sagt som det var från början. Ett enkelt ”det var jättetrevligt att träffas men kändes inte helt rätt så jag tackar för mig och önskar dig lycka till med dejtandet” i funkar utmärkt.

Det är okej att säga nej
En sak som gör många obekväma med att säga nej  är att man inte vill göra den andra personen ledsen. Men du har ingen skyldighet att vara intresserad tillbaka. Det finns ingen som går på dejt utan att vara medveten om risken för att bli nobbad. Personen du dejtar vet om att du skulle kunna säga nej och har accepterat den risken genom att träffa dig. Du behöver sätta dina känslor först (det är ditt liv!) och kan förstås inte fortsätta träffa någon för att vara ”snäll”. Det är respektlöst mot dig själv och det är verkligen inte snällt mot den andra, som skulle kunna dejta nån som faktiskt vill istället.

Ge och ta ansvar
När du är rädd för att såra den andra personen förutsätter du att hen är för klen för att kunna hantera ett nej. Vilken förolämpning, och vem är du att avgöra det? Den andra personen är helt och hållet ansvarig för sina val, handlingar och känslor. Och du för dina. På samma sätt som att risken finns att man bli nobbad när man går på dejt finns risken att man måste nobba någon. Do what you gotta do.

* * *

Jag hoppas att ni uppskattat veckans dejtingtips, i morgon fortsätter bloggen som tidigare. Om du eller någon du känner vill veta mer om attraktion och dejting, ändra på mönster som inte funkar eller bli bättre på att socialisera och flirta går det bra att kontakta mig så ordnar vi det. Läs mer på min hemsida och hör av dig om du har frågor, tankar eller funderingar.Skärmavbild 2014-02-15 kl. 10.59.40

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Emma Lindström och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB