Startsida / Inlägg

”Var dig själv bara”

av Linnea Molander

Jag inleder veckans dejtingtema med att ifrågasätta det kanske allra vanligaste rådet man får som singel när man vill träffa någon eller är lite nervös inför en dejt eller ny relation: ”Var dig själv bara”.

Här är fyra anledningar till att det i de allra flesta fall är ett väldigt dåligt råd.

1. Var vem då?
”Var dig själv” är en rätt oschysst uppmaning av den enkla anledningen att de flesta inte riktigt vet vem de är. ”Vem är jag” är en av livets största och mest komplicerade frågor och det är mycket begärt att man ska veta vem man är, särskilt när man är ung.

2. Det är läskigt
Även när du vet vem du är, är det väldigt sårbart att dela det med andra. Särskilt nya människor eftersom det inkluderar en helt naturlig risk för att de säger nej till att fortsätta träffa dig. Jämför ”var dig själv bara” med uppmaningen ”hoppa bara” till någon som ska hoppa fallskärm. Det är så klart precis vad som behöver göras, men instruktionen blir kraftlös om rädslan är för stor. Det ÄR utmanande att vara sig själv. Det är inte ett skäl att låta bli men rädslan och oron behöver tas på allvar.

Foto: Miri Lindberg www.miri.se

3. Dina erfarenheter formar dig
Jag hade länge ett mönster av att bara bli intresserad av killar som inte var intresserade tillbaka. När det hade hänt en handfull gånger på raken och mitt hjärta mest kändes som en klick mos drog jag till slut slutsatsen att killar inte är intresserade av mig, att jag måste vara helt oattraktiv och ointressant. Det var förstås inte sant, men jag trodde det (vilket är precis lika illa) ända tills jag till slut fick nog och började ifrågasätta mina mönster, tankar, känslor och föreställningar om kärlek, attraktion, mig själv och män, vilket förändrade allt.

Hur mycket jag än ”var mig själv” då kunde det inte hjälpa mig eftersom jag var livrädd för att släppa människor nära, inte förstod mitt värde eller vågade visa intresse, och killarna satte jag antingen på en hög piedestal eller föraktade. När jag är mig själv idag har jag en mycket sannare och mer positiv självbild, vet vad jag vill, känner mig värdefull, flirtig, och härlig och har en betydligt sundare inställning till män. Som du säkert förstår gör det enormt stor skillnad.

Om du inte gör ett medvetet val att reflektera över vem du är och hur du blev sådan kommer den förbli den version av dig som råkade uppstå när du formades av yttre omständigheter genom livet, på gott och ont.

4. Det får motsatt effekt att försöka ”vara dig själv” på kommando
”Var dig själv” är att jämföra med uppmaningen ”blinka som vanligt”. Prova! Blinkandet är något du alltid alltid gör helt omedvetet och naturligt, men så fort du medvetet lägger dig i blinkprocessen blir den plötsligt extremt självmedveten och krystad och du kan inte tänka på något annat än dina ögonlock. Uppmaningen ”var dig själv” på tex en dejt fungerar likadant. Du blir en stelblinkande version av dig själv som är allt annat än den du egentligen är eftersom du har allt fokus på dig själv. Det är inget bra fokus när man försöker lära känna en annan människa och göra gott intryck.

 

”Var dig själv” är alltså en bra uppmaning först när du vet vem du är, känner dig trygg med att visa det, har städat upp lite bland rädslor och relationsmönster, och känner dig så bekväm i sociala situationer att du inte ägnar hela din uppmärksamhet åt att granska dig själv utifrån. 

 • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Emma Lindström och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB