Startsida / Inlägg

NEEEEEEEEEJ!!!

av Linnea Molander

Ibland blir det fel. Så är det. Det ingår i upplevelsen att vara människa. Ibland blir det fel.

Tyvärr får de flesta inte lära sig att förhålla sig till sina misstag på ett bra sätt utan hamnar direkt i ”jag-är-värdelös”-tankar och börjar slå på sig själva, känna skuld, skam och andra otrevligheter. Vi lever i en tid där perfektion och prestation övervärderas gränslöst och konsekvensen blir att vi håller tillbaka för att inte råka göra något misstag. Och kanske är det det största misstaget?

Skärmavbild 2014-03-04 kl. 10.29.56

Så hur kan man förhålla sig till sina misstag på ett lite schysstare sätt? Här är tre förslag:

Fel blir rätt
När du gjort något som inte känns bra i magen talar den där känslan om något oerhört viktigt för dig: ”Gör inte om det där!” Det är ju helt fantastiskt viktig information, utan den skulle du ju fortsätta göra misstaget. Känslan av att du gjort något fel är alltså din kompass som hjälper dig att prova något annat nästa gång. Lyssna på känslan, var tacksam för den – och ändra ditt beteende.

Be om ursäkt
Ibland går våra misstag ut över andra människor. Vi råkar säga något dumt, tänkte lite för mycket på oss själva eller var helt enkelt inte riktigt uppmärksamma, och någon hamnade i kläm. Om du inser att så har skett är det betydligt bättre att genuint be om ursäkt än att skämmas. Det kommer få både dig och den andra personen att må mycket mycket bättre.

Självmedkänsla
Ibland är personen som blev sårad inte någon annan utan du själv. Då är självmedkänsla helt fantastiskt.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Alex Rodriguez, Annika Panas
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB