Startsida / Inlägg

5 minuter

av Linnea Molander

Har du surdegar som ligger och puttrar i din vardag? Saker som vet att du borde, och egentligen också vill, få gjorda men som bara inte blir av?

Ju längre du skjuter upp det, desto jobbigare kommer det kännas att ta itu med det. Den samlade ”åh nej, inte det där”-känslan av alla gånger du stört dig på att du ännu inte gjort det kommer få det att kännas oöverstigligt även om det är en liten grej.

I själva verket är det jobbigare att inte göra det än att göra det. Du vet ju det. Det tar 5 minuter att fixa ett handfat med trög avrinning, men kan ta månader av irritation innan man tar itu med de där fem minuterna.

bild-44

Även saker som tar längre tid börjar alltid med fem minuter. Vilket jag ofta dra nytta av. Jag ställer en timer på 5 min och går all in på surdegen tills timern ringer. Då kan jag välja om jag vill fortsätta eller avbryta. Jag blev helt chockad första gången jag gjorde detta. Fem minuter blev två timmar och jag gjorde långt mer än jag räknat med bara för att det, till min stora förvåning, kändes kul när jag väl satt igång.

Andra gånger har jag blivit lika förvånad över hur otroligt mycket man kan hinna göra på fem minuter. Diska, träna, skriva, ringa, sortera, tacka, slänga, meditera, vila, säga, dansa.

Känslan efteråt, när man tagit itu med någon man stört sig på länge, är också helt fantastisk! Och den känslan kan vara så nära som 5 minuter bort! Testa!

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB