Startsida / Inlägg

Ditt facebookande påverkar hur du mår!

av Linnea Molander

Forskare har länge försökt ta reda på hur ditt välbefinnande påverkas av all tid du tillbringar på facebook. Vissa studier har visat att det får dig att må bra, andra sämre. En av de mest omtalade studierna från förra året sa att ju mer du använder facebook desto ledsnare blir du.

Ett annat forskarteam uppmärksammade dock att studien inte sa något om VAD det var med facebookandet som fick människor att må dåligt, och ville ta reda på om det gick att må bra även som facebookanvändare. De gjorde en ny studie för att ta reda på detta – och upptäckte att nyckeln till välmående på facebook är interaktivitet.

Personer som bara hänger på facebook och tittar på vad andra har för sig utan att själva bidra, interagera eller skriva något mådde sämre, men för personer som aktivit diskuterade, gillade, laddade upp och chattade påverkades inte välbefinnandet negativt.

bild.PNG-2

Jag tror att detta gäller även livet utanför facebook. Klart som sjutton att man mår dåligt när man bara sitter och titta på vad andra har för sig utan att själv delta. Det är såklart betydligt trevligare att själv vara med, bidra och engagera sig!

Läs mer om studien här.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB