Startsida / Inlägg

It’s not you, it’s me

av Linnea Molander

Har du tänkt på att olika personer kan reagera på helt skilda sätt på exakt samma situation eller händelse? Det fascinerar mig väldigt och visar tydligt att människors olika perspektiv, erfarenheter, tankar och känslor gör att de uppfattar saker på olika sätt. Det är förmodligen inte någon nyhet för de flesta. Men vad som gör det hela lite mer komplicerat är när det människor har åsikter om är dig!

För mig har det hjälpt massor att inse att människors uppfattning om mig säger mycket mer om dem än om mig. En diskussion på facebook fick verkligen upp mina ögon för detta. Någon skrev en status som jag inte höll med om så jag kommenterade och delade mina tankar i frågan.

Många personer som läste min kommentar uppskattade den, gillade och kommenterade positivt. Någon som jag inte ens kände tog sig tom tiden att skicka ett privat meddelande och visa uppskattning för mina ord. Men personen som skrev statusen blev väldigt upprörd, skällde ut mig i kommentarsfältet och tog bort mig som facebookvän.

Vilt skilda reaktioner på exakt samma sak alltså. Det fick mig att fundera. Var det jag skrev jättekorkat eller superklokt? Det enda jag kom fram till var att det inte går att svara på objektivt men att det omöjligt kunde vara båda samtidigt. Så vad var det som gjorde att reaktionerna blev så sprida? Läsaren förstås. Texten var ju densamma. Det handlade inte om vad jag skrev utan om vem som läste.

Låt säga att någon blir arg på dig. Handlar det om dig? Eller handlar det om den andra personen?

perspektiv

Andra sidan av myntet är att detta förstås gäller även när du blir upprörd. Handlar det verkligen om den /det du är arg på? Eller handlar det om ditt sätt att se på saken?

 • Tjänstgörande redaktör: Emma Lindström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB