Carl Philips och Sofias bröllopstårta
avJag tror inte ni förstår lyckan vi alla kände när de två stjärnkonditorerna Martin Isaksson och Martin Lundell kom till vår studio på taket till Aftonbladet. Med sig hade de en bröllopstårta, exakt likadan som den som brudparet skurit upp bara någon timme tidigare.
Martin och Martin (Lundell är mannen närmast kameran) hade dessutom med sig den tårtspade som brudparet använde för att lassa upp sin tårtbit på tallriken. De skar ju med en sablel, men det här är alltså själva tårtspaden.
Det var banne mig den godaste tårta jag någonsin smakat, den smälte i munnen och det exploderade – inte bara av pop rocks som Carl Philip önskat som hemlig ingrediens – utan av fantastiska sommarsmaker som blandade sig på ett härligt sätt.
Jag vet att jag i någon tv-sändning sa att den bestod av elva lager. Det korrekta är att det var sex lager med smak av rabarberbavaroise, pistage och yoghurtmousse, hallon och rabarberbergelé, pistagejaconde och jordgubbspannacotta. Den vita blanka ytan är vit choklad. Tårtan var prydd med garnityr i karamell som dessutom var belyst med hjälp av en ljusinstallation. Hertigkrona i mitten var gjord av karamell.
Konditorerna från Svenska konditorlandslaget hade fyra månader på sig att förbereda bakverket som bestod av 15 stycken tårtor placerade på en spiralformad ställning i polerat aluminium. Spiralformen symboliserade den evigt spirande kärleken.
Foto: Martin Isaksson
Tårtan med ställning och allt vägde över 200 kilo och den forslades i en skåpbil till slottet. Naturligtvis var den övertäckt så att ingen skulle få se ens en centimeter av den, tårtprojektet var superhemligt ända in i sista stund. Oturligt nog fick den inte plats i hissen så fick man bära den uppför alla trappor. Ett svettigt jobb eftersom man såklart inte ville att tårtan skulle röra sig för mycket. Den här bilden tog Martin Isaksson när kollegorna försiktigt lyfte den upp våning för våning.
Tack Martin för att jag fick visa bilden! Vilket fantastiskt jobb ni gjorde!