Startsida / Inlägg

En bröllopstårta till Carl Philip och Sofia

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-06-03 kl. 14.36.06

Victorias och Daniels bröllopstårta var en tre meter hög skapelse som vägde 250 kilo. Den var elva våningar hög och bestod av lager med bland annat mandelmarängbotten, chokladkrisp, champagnemousse, smultroncurd och smultronkompott. Den pryddes av 100 handgjorda rosor och 40 liljor i karamell. Inte illa eller hur!?

Skärmavbild 2015-06-03 kl. 14.51.59

Madeleines tårta var 1,5 meter hög och bestod av en pyramid av 700 små bakverk på en specialgjord plexiglasställning med rosor i botten. Det var Madeleines eget förslag att bjuda på macarons istället för att ha en traditionell tårta. Den såg verkligen smarrig ut!

Skärmavbild 2015-06-03 kl. 14.35.03

Men hur kommer Sofias och Carl Philips tårta att se ut? Det vet än så länge bara Mattias Ljungberg som är konditor och som ansvarar för tårtan den 13 juni tillsammans med konditorlandslaget. Han berättar för min kollega Christoffer Nilsson här på Aftonbladet att det har varit otroligt mycket planering inför skapandet av tårtan. 

– Vissa saker kan vi beställa via våra vanliga leverantörer men det finns specialgrejer som tar fruktansvärd tid som vi inte riktigt har. Om det hade varit vanliga förhållanden hade vi behövt minst ett år för det här.

Vad är det för specialgrejer du pratar om?

– Formar, tillbehör, handgjorda saker… lite allt möjligt. Det ska ju vara lite speciellt och det är inga saker man kan hämta på stormarknaden. Det har varit en krokig väg att få fram den visionen man har.

Det låter stressigt.

– Ja, jag har aldrig varit så stressad som jag är just nu. Förutom att arbeta fram desserten och tårtan inför bröllopet bygger jag sommarstuga, driver företag och tävlar.

Kronprinsessan Victorias bröllopstårta var elva våningar hög. Hur många våningar blir den här tårtan?

– Det är väl en sådan sak jag inte får avslöja. Formen och smaken ska bli en överraskning. Det är inte vårt beslut att det ska vara så hemligt utan det är hovets önskemål att det ska vara det. Det gäller att vara professionell och att inte snacka bredvid mun.

Vad skulle hända om du gjorde det i alla fall?

– Skulle man inte respektera det får man nog inte göra ett sånt här uppdrag i framtiden. Och skulle man ha riktigt otur får man inte göra det nu heller.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag ligger helt klart på minuskontot hos mina barn som jag tillbringat alldeles för lite tid med på sistone. Så det jag önskar mest av allt är att få vara med min familj.

Är du intresserad av bröllopstårtans historia? Ta en titt på Konditorlandslagets och Peder Lamms filmsnutt där de berättar allt om bröllopstårtor genom tiderna. Visste du till exempel att spettekekan inte är från Skåne? Att de under antiken staplade bröd som en tidig variant på bröllopstårtan som vi känner den idag? Har du koll på hur Kim Kardashians första bröllopstårta såg ut? Och att kungen och drottningens bröllopskrokan är en klassiker med 160 marsipanrosor?

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB