Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Ambitioner – inte löften

av Johanna Melén

Det gäller att hålla isär begreppen den här valrörelsen, i alla fall om man ska förstå finansminister Anders Borgs budskap. Vallöften? Glöm det. Här handlar det om att skilja mellan skarpa förslag och reformambitioner.

Skarpa förslag är det vi i dagligt tal kallar vallöften, eller valfläsk. De gäller endast för 2011 och kan väntas uppgå till cirka 10 miljarder kronor. Hur de pengarna ska fördelas är vad partiledarna i dagarna diskuterar ute på Harpsund (här antecknar Anders Borg ministerkollegan Göran Hägglunds små önskemål).

Reformambitioner gäller för 2012 – 2014 (om regeringen vinner valet). Här talar vi om saker som kan hända, skatter som kan komma att sänkas men sänks de inte är det inget löftesbrott. En ambition är bara en ambition, ett löfte är ett löfte eller möjligen ett skarpt förslag. Ambitionerna ser i dagsläget ut att rymma 30 – 40 miljarder (inkl de 10 som gäller för 2011). Anders Borg vill sänka skatterna för åtminstone 20 av dessa ambitionsmiljarder. Enligt Anders Borg har förhandlingarna så här långt ”gått väldigt bra”. I kväll får han fira med kräftor. Carl Bildt förfestar redan på sin blogg. ”Skål!” säger utrikesministern.

borgharpsund.pngAftonbladet TV sände live när Anders Borg berättade om det ekonomiska läget i en timrad stuga på Harpsund.

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB