Startsida / Inlägg

3 tips till hur du startar företag

av Maria

Ung entreprenör Häromdagen fick jag ett fantastiskt mail med frågor som är värda att ta upp, nämligen tips på hur man kan gå till väga när man ska starta företag. Jag är själv mitt i en startup fas och vet hur det är att möta på den stora djungel med information. Därför vill jag dela med mig utav mina 3 bästa tips till att starta företag och förhoppningsvis hjälper det er!

1. Var någonstans kan man vända sig till för att få hjälp/coaching/rådgivning?
Helt klart nyföretagarcentrum, de är bäst på det och kommer att hjälpa er genuint. Jag fick jättemycket hjälp och det är jag evigt tacksam för. Jag fick till exempel en mentor som höll mig i handen under första året som var väldigt omtumlande. Googla upp de och läs på vilket kontor som är närmast dig.
2. Hur väl utarbetad affärsidén skall man ha för att kunna få hjälp och rådgivning?
Det här beror på vem du frågar. Om du frågar mig så kommer du få ett flummigt svar. Helt ärligt hade jag ingen i början, jag hade bara en idé som jag trodde stenhårt på. Jag gjorde min första affärsmodell för några veckor sedan och det finns en jättebra mall på affarsplanen.com. Jag tror att starta eget företag är lite som att måla en tavla, inte skulle en konstnär börja med att rama in sin tavla innan den ens börjat måla på den. Samma sak är det med att starta företag, innan du gör affärsplanen (inramningen) börja jobba med din verksamhet och lär känna dina kunder/målgrupp för att förstå vad de vill ha. Därefter gör en tydlig plan. Oftast kan du få hjälp med affärsplan när du är på rådgivning men om du ska söka efter lån kommer du att behöva en tydlig plan redan från början.
3. Hur gick jag tillväga med min start?  
Min resa började egentligen med min blogg. Jag skrev om nyttiga men enkla recept och satsade stort på mina sociala medier. Dock kom jag till en punkt där jag kände att jag saknade något och det var att mina läsare aldrig fick äta min mat. Det var då jag ville öppna ett café men som 22 åring (som jag var då) och fattig student hade jag varken pengar eller möjligheter till det. Därför bestämde jag mig för att öppna ett café utan att ha ett fysiskt café, detta för att minimera mina kostnader och därmed kunna förverkliga min dröm. Därmed kom jag på att en catering skulle bli en bra lösning och den vägen gick jag. Inget är omöjligt men ibland kan du komma att behöva tänka om. Catering skulle självklart också bli dyrt och därför behövde jag en bra strategi. Jag tog fram papper och penna och började skriva ner alla mina kostnader som till exempel hemsida, bilder, kök, logga, utrustning, marknadsföring och mycket mer. När jag hade en översikt på alla mina kostnader kunde jag börja se över hur jag skulle kunna ”strypa” dem. Om vi tar min logga som exempel så kontaktade jag en skola i Sthlm och frågade om någon av eleverna var intresserade att hjälpa mig. Snabbt fick jag respons av flera och valde ut den som jag upplevde förstod min vision med loggan bäst. Han och jag hade mailkontakt och han skapade min logga utefter mina önskemål. Det blev en win win situation då han fick öva på sina skills samt få en referens och jag fick mitt resultat utan att kosta på mig pengar. Idag handlar inte allt om pengar då även kunskap och referenser har fått en viktig roll. Glöm aldrig det!
Det var lite kort om mina vägar till att starta upp mitt företag och hoppas att det hjälper er. Ta hand om er!
 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB