Quick fix

av Maria

DSC_2749

DSC_2745

DSC_2722

DSC_2731Underskatta aldrig quick fixes när det kommer till mat. Den här salladen tar 10 minuter att förbereda men smakar riktigt bra. Perfekt för dig som alltid är på språng. Ta hand om er!

Du behöver: 

2-3 nävar bladspenat

3 msk granatäpple kärnor

1 apelsin

dressing:

2 msk risvinäger

2 msk sesamolja

1 msk soja

2 msk saft från en citron

1 tsk sesamfrön

 

Gör så här:

Blanda allt till dressingen  i en liten skål och häll över bladspenaten.

Skär apelsinen i skivor och lägg över, tillsist strö över granatäpple kärnorna.

Maten är klar!

 

Kategorier Lunch, Recept

Saker jag hellre skulle göra

av Maria

Saker jag hellre skulle vilja göra än att frysa i kalla Sverige är…DSC_1630

…att köra runt i den här bilen i Armenien eller…

DSC_0908  …meditera på en brygga när solen är som starkast eller…

DSC_0074-2…strosa runt i Paris.

 

Kategorier Snapshots

Nyttigare chokladtryfflar

av Maria

DSC_2209Gott? Ja! Enkelt? Ja! Nyttigt? Nja, men på julen får man gå bananas. Detta recept är farligt gott och väldigt populärt… enligt kocken själv. Hoppas det smakar bra!

För ca 20 stycken:

3 dl vispgrädde

200g ekologisk mörkchoklad (minst 80 % eller sockerfritt)

2 msk stevia strö

1 msk agavesirap (eller dadelsirap)

Raw kakao att rulla i

 

Gör så här:

Hacka chokladen i små bitar.

Koka upp grädden och ta sedan bort kastrullen från plattan.

Ha i chokladbitarna och blanda väl.

Tillsätt sedan stevian och agavesirapen, fortsätt att blanda.

In i kylskåpet i några timmar, gärna över natten.

När smeten har kallnat kan du forma till ca 20 runda bollar, rulla sedan i kakaon.

Servera!

Kategorier Efterrätt, Recept

3:e advent film – hälsosam glögg

av Maria

Tredje advent innebär en tredje julfilm på min Youtubekanal/kockeniklackar. Denna gång bjuder jag på en nyttig variant av hemmagjord glögg, ett leende och självklart julkänsla. Glöm inte att prenumera HÄR. Hoppas det smakar bra!

Du behöver:
Saften från 8 apelsiner
nejlikor
3 kanelstänger
2-3 msk agavesirap

Gör så här: 

Tryck på play och följ mina instruktioner.

Knack knack

av Maria

DSC_2456-2

DSC_2459-2Knack knack. Vem är där? En kock i klackar som vill bjuda på lite rawballs. Kanske är det din dörr som blir den lycklige? Mer information om vad jag håller på med kommer senare. Ta hand om er!

 

 

Kategorier Entreprenörskap

Nyttig julgodis

av Maria

DSC_2137

DSC_2138De som känner mig vet att jag är besatt av clementiner. Tre om dagen  är en standard och en gång åt jag så många att jag fick utslag på kroppen. Jag fick order om att avstå från de någon dag men sen var jag back to clementin-bussniesen. Hur som helst, här bjuder på ett recept som är en kombination av just clementiner och choklad.

Du behöver för Clementinchoklad

4 Clementiner

80g ekologisks mörkchoklad (gärna 80%)

3 msk kokosolja

Havssalt

 

Gör så här:

Smält chokladen i ett vattenbad.

Sedan blandar du i kokosoljan.

Doppa varje clementin bit i den smälta chokladen och lägg över de på en tallrik med bakplåtspapper.

Strö över lite havssalt och låt det få stelna i kylskåpet.

Fräscht och sött!

5 varor som du kan byta ut mot

av Maria

Många kan tro att jag bara vaknade upp en dag och åt bättre mat men så enkelt var det inte. Matvanor en alldeles egen livsresa. Hur började jag då? Som alla andra med babysteps. Jag började byta ut en matvara mot en bättre och två år senare är mitt skafferi fått en ny stil. Här några tips på varor som du kan byta ut:

5 varor som du kan byta ut mot bättre:

1. Mjölk mot mandelmjölk.

2. Mjöl mot nötmjöl som till exempel mandelmjöl.

3. Pasta mot bönpasta och sen kanske till och med zucchinipasta?

4. Ris mot quinoa eller mathavre.

5. Socker mot dadelsirap

Kategorier Kockens tips

Vart har jag hållit hus?

av Maria

IMG_7836

 

Jag tror att jag har hittat min nya kreativa plats. hkhjhJag har skålat för årets sista tenta och upptäckt Selfie stick. Det är mer än bara en sticka, den kommer med mycket skratt också. 

IMG_7828-2Jag har börjat planerar nästa år och något från detta år kommer att följa med till det nya. Mer detaljer kommer år 2015.  Vad har ni gjort?

 

 

Kategorier Allmänt, Snapshots

Husmanskost

av Maria

DSC_2459

DSC_2460Man skall aldrig underskatta husmanskost! Speciellt när man är student, har barn eller som jag, allmänt sugen på det. Dagens lunchmeny är därför vegetariska köttbullar, bön och zucchinipasta med brunsås. Gott var det!

Du behöver:

Vegetariska köttbullar:

1 paket med kikärtor

1 ägg

2-3 msk mandelmjöl

1 msk fiberhusk

vitlök

½ tsk salt och peppar

hackad persilja eller dill

pasta:

Bönpasta

1/3 zucchini

Salt

Sås:

2 dl havregrädde

1 msk kinesisksoja

salt och vitpeppar

 

Gör så här:

Börja med att koka bönpastan och riv zucchinin med en zucchiniskalare (eller potatisskalare).

Mixa sedan ihop kikärtorna, ägget, mandelmjölen, fiberhusken, salt och peppar med en stavmixer.

Ha sedan i persiljan och rulla till små runda former.

Stek i kokosolja tills de fått färg (ca 5 minuter).

Koka ihop såsen i en litenkastrull.

Servera och njut!

Sida 64 av 175