Arkiv för February 2015

- Sida 1 av 1

Tallink tar efter Viking – bygger gasdrivet fartyg

av Anders Hedberg
Tallinks LNG-färja blir 218 meter lång. Foto: Tallink
Tallinks LNG-färja blir 218 meter lång. Foto: Tallink

Viking Line tvingades avstå från sin option på ett systerfartyg till omtalade Viking Grace, som blev världens största passagerarfartyg att drivas med flytande naturgas (LNG) har hon togs i trafik i januari 2013.

Men snart blir det ändå en LNG-färja till på Östersjön. Tallink har tecknat avtal med Meyer-varvet i Åbo (som också byggde Viking Grace fast då hette varvet STX) om byggandet av ett fartyg som ska levereras i början av 2017.

Utseendemässigt skiljer sig de två fartygen en del åt men storleksmässigt är de i det närmaste identiska. Tallinks nya blir 218 meter lång och tar 2800 resenärer, precis som Viking Grace.

Byggkostnaden är beräknad till 230 miljoner euro, cirka 2,3 miljarder kronor med dagens låga kronkurs.

Fast vi lär inte få se Tallinks LNG-färja i Sverige, då rederiet tänker satta in den på linjen Helsingfors-Tallinn.

Viking Grace är också 218 meter lång.
Viking Grace är också 218 meter lång.

Ett av världens största fartyg sjösatt

av Anders Hedberg
Anthem of the Seas sjösätts. Foto: Meyer Werft
Anthem of the Seas sjösätts. Foto: Meyer Werft

I helgen sjöattes Anthem of the Seas på Meyer-varvet i norra Tyskland. Men det var inte en sjösättning som gick helt enligt planaerna. Dåligt väder gjorde att denna så kallade ”float out”, alltså när fartyget lämnar torrdockan det byggts i, fick skjutas upp flera gånger på grund av dåligt väder.

Ännu återstår en hel del arbete samt sjötester till havs innan fartyget lämnas över till Royal Caribbean inför jungfrukryssningen i april.

Här hittar du fler kryssningsfartyg som har premiär under 2015.

Anthem of the Seas är syster till Quantum of the Seas, som jag åkte med på smygpremiären i höstas. De här två är världens näst största kryssningsfartyg efter jättarna Oasis och Allure of the Seas, som tar cirka 6000 gäster och också tillhör Royal Carribban.

Anthem och Quantum är 345 meter långa och tar drygt 4000 gäster.

Royal Caribbean meddelade för övrigt i går att det kommande fartyget i Oasis-klassen, alltså ett systerfartyg till Oasis och Allure, kommer att få namnet Harmony of the Seas. Det fartyget byggs just nu Frankrike och får premiär i mitten av 2016.

Klassiker ställer in alla kryssningar från Sverige

av Anders Hedberg
Funchal
M/s Funchal är byggd 1961. Foto: Latitude travel

Trist mejl i inkorgen i morse.

Populära kryssningsfartyget Funchal kommer inte till Sverige i sommar.

Därmed blir det inga kryssningar från Göteborg till bland annat norska fjordarna och Spetsbergen i juni och juli, som det var tänkt.

Anledningen är att fartygets ägare, portugisiska Portuscale Cruises, fått ekonomiska problem.

M/s Funchal har gjort kryssningar från Göteborg nästan varje sommar sedan mitten av 1970-talet. Men de senaste åren har varit turbulenta.

2010 försvann fartyget från nordiska farvatten och låg länge vid kaj i Portugal i väntan på att renoveras. De nya ägarna Portuscale tog över fartyget och slutförde renoveringen 2013.

Men när fartyget i augusti 2013 skulle återvända till Göteborg blev det först försenat från varvet. Sedan fick det inte lämna hamnen i Göteborg efter att ha underkänts av Transportstyrelsens inspektörer. Första kryssningen i comebacken fick därför ställas in helt.

I fjol genomfördes dock alla resor som planerat. Men nu är hela programmet från Göteborg 2015 inställt och resenärer som bokat kryssningar genom svenska agenten Latitude travel lovas full återbetalning.

Trist, skrev jag i början av detta inlägg, därför att jag tänkt resa med Funchal i juni tillsammans med mor, 80+. Men men, fjordarna finns ju där så det är bara att hitta ett annat fartyg att se dem från.

Fler charterkryssningar från Dubai

av Anders Hedberg
Splendour of the Seas. Foto: Royal Caribbean
Splendour of the Seas. Foto: Royal Caribbean

Dubai är den ledande kryssningsdestinationen på Arabiska halvön.

Costa, MSC och Royal Caribbean har alla fartyg baserade i Dubai åtminstone delar av året och nu lanserar Ving charterkryssningar med just Royal därifrån kommande vinter.

Kryssningarna är på sju nätter med stopp i Förenade Arabemiraten och Oman. Fartyget Splendour of the Seas är ett av rederiets minsta, 264 meter långt och med plats för drygt 2000 gäster. Det har dock det mesta som krävs för en bekväm kryssning, jag reste själv med systerfartyget Grandeur of the Seas en vecka i Medelhavet för ett par år sedan.

Prisexempel: 10970 kr per person för sju nätters kryssning inklusive helpension och dricks ombord, en hotellövernattning i Dubai och reguljärflyg med Emirates Stockholm–Dubai t/r, avresa 13 december 2015.

Apollo och Fritidsresor har också kryssningar från Dubai.

Min ultimata kompis – som jag aldrig har träffat

av Anders Hedberg
Viking-test

Viking Line har lanserat ett test där du kan få svar på vem i din bekantskapskrets som är den ultimata kryssningskompisen.

Tja, det lät ju lite spännande så jag gjorde ”testet” – som inte alls visade sig vara något test. Det gick helt enkelt ut på att låta applikationen gå igenom ditt Facebook-konto och vaska fram en vän där.

I första försöket blev min ultimata kompis – föga förvånande – min fru.

Provade en gång till men uteslöt då min kära hustru som alternativ. Min ultimata kryssningskompis visade sig då vara en person som jag varken känner eller ens har träffat. Anledning: denna person, liksom jag själv, taggas ofta i inlägg som min fru gör på Facebook.

Inte helt klockrent, eller hur? Men vill du trots det prova själv, klicka här

Lyxfartyg på löpande band

av Anders Hedberg
Seabourn Encore. Foto: Seabourn.com
Seabourn Encore. Foto: Seabourn.com

Här är ännu ett nytt femstjärnigt kryssningsfartyg som är på gång.

Seabourn Encore har premiär nästa år, liksom exempelvis Holland Americas nya flaggskepp Koningsdam och Regent Svens Seas nya Seven Seas Explorer, som rederiet kallar för världens lyxigaste fartyg någonsin.

Pooldäcket på Seabourn Encore. Foto: Seabourn.com
Pooldäcket på Seabourn Encore. Foto: Seabourn.com

Seabourn Encore är mindre än de två ovan nämnda, landar på 40000 bruttoton och kommer att ha plats för 604 gäster. Jämfört med Seaboruns senaste fartyg så är Encore ändå 26 procent större och ett däck högre.

2018 kommer systerfartyget Ovation. Bägge fartygen byggs på STX-varv i Frankrike.

En av restaurangerna ombord. Foto: Seabourn.com
En av restaurangerna ombord. Foto: Seabourn.com
En av barerna. Foto: Seabourn.com
En av barerna. Foto: Seabourn.com
Buffématsalen. Foto: Seabourn.com
Buffématsalen. Foto: Seabourn.com
Kafé finns också: Foto: Seabourn.com
Kafé finns också: Foto: Seabourn.com

Så mycket skit producerar varje kryssningsgäst

av Anders Hedberg
P&O Adonia och Crystal Serenity vid kaj i Köpenhamn, Nordens största kryssningshamn.
P&O Adonia och Crystal Serenity vid kaj i Köpenhamn, Nordens största kryssningshamn.

Östersjön är het som kryssningsdestination. Det kan man konstatera efter att ha läst huvuddragen i den senaste rapporten från organisationen Helcom, som bildats av myndigheter i nio länder runt Östersjön samt EU.

En av dess huvuduppgifter är att värna om den känsliga marina miljön, bland att genom att kartlägga om hamnarna runt Östersjön har kapacitet nog att ta hand om det avfall och avloppsvatten som produceras ombord på kryssningsfartygen.

I den rapport som nu publicerats framgår det att:

* 77 kryssningsfartyg, ägda av 37 olika arrangörer, seglade på Östersjön under 2014. Reguljära färjeförbindelser, som Viking, Tallink Silja och Stena, ingår inte i denna statistik.

* Hälften av fartygen var av mindre storlek, med plats för max 1500 personer (gäster + besättning).

* Åtta av fartygen (10 procent) var riktigt stora, med kapacitet för minst 4000 personer.

* Totalt gjorde fartygen 2252 anlöp i 31 hamnar runt Östersjön. 67 procent av anlöpen gjordes i de fem största hamnarna – S:t Petersburg, Köpenhamn, Tallinn, Helsingfors och Stockholm (i Stockholm gjordes 274 anlöp).

* Cirka hälften av de 31 hamnarna hade elva eller färre besök, sex hade bara ett anlöp. I tre av hamnarna, däribland Visby, fick större fartyg ankra utanför själva hamnen och kryssningsgästerna transporteras in till land i mindre båtar.

* Tiden fartygen låg i hamn var i snitt 8-10 timmar medan sjöresan mellan två hamnar tog mellan 8 och 20 timmar.

Rapporten konstaterar att kryssningstrafiken ställer stora krav på hamnarnas förmåga att ta emot avfall från fartygen. I snitt räknar Helcom med att varje person ombord producerar 0,17 kubikmeter avfall per dygn.

Sida 1 av 1
  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB