Startsida / Inlägg

Smått & gott

av Robbie Lauler

Först lite AIK. Att förre chefsscouten Björn Wesström tar över som sportchef stärker tesen om att det är ungdomsansvarige Leif Karlsson som är någon slags spindel i nätet i AIK:s nya fotbollsorganisation. Både Mikael Stahre och Wesström beskrivs som ”Karlssons pojkar”. Den 56-årige ur-AIK:aren sägs dock vilja verka utan att synas, men det kanske är dags att intervjua honom om Gnagets nya fotbollsvision?

Ingen Martin Olsson i A-landslaget…det var väntat…han är trots allt bara 20…däremot sa Roland Andersson en intressant sak om att ”fortsätter Martin spela i Premier League är han väldigt aktuell snart” och det lät som att Roland menade det. Jag tror vi får se Olsson redan i februari mot Österrike om han fortsätter spela ordinarie i Blackburn. Dessutom utvärderas han ju i U21-landslaget.

Apropå U21: kul att Gabriel Özkan är tillbaka. Helt klart en man för landslagets januariturné om han håller sig frisk.

Men nu handlade det alltså om Holland. Rasmus Lindgren, Petter Andersson och ViKtor Elm får chansen, det finns inget att klaga på där. Jag är heller inte jätteupprörd över att Jonas Olsson inte kom med, det är samma mittbackstyp som Sverige redan har tre av i truppen. Andreas Granqvist representerar en lite annan, spelskickligare, typ. Rätt att fortsätta satsa på honom så får vi se om det ger utdelning.

Många har önskat det, och den här gången kommer Marcus Berg att få speltid, minst en halvlek. Gråskallen valde att lyfta just Berg både en, två och tre gånger under presskonferensen, det tyder på att Berg kommer att få en rejäl chans. Johan Elmander är ju petad på grund av ”för dålig form”. Den kändes tuff men betyder antagligen inte ett skit. Elmander är tillbaka när det drar ihop sig i mars.

Zlatan är med i truppen, men jag är som sagt beredd att sätta en hel del stålar på att han inte spelar många minuter i den matchen. Jag skulle bli förvånad om han ens åker till Amsterdam.

Henrik Larsson är tillbaka, Henrik Larsson är lagkapten och Henrik Larsson fortsätter troligen även nästa säsong…det var vad som sades om Henke. Henke brukar ju alltid göra tvärtemot vad alla tror, så då slutar han väl efter landskampen mot Holland?

…nej, det tror jag faktiskt inte.

Sammanfattningsvis en ganska rolig trupp för en rätt kall match.

Vad hände mer då?

Jodå, enligt Roland är det 4-4-2 som är Sveriges spelsystem framöver. 3-5-2 kan plockas fram någon gång då och då…när det eventuellt passar bättre…men 4-4-2 är vad som gäller eftersom spelarna känner större trygghet då. Tack för det.

Förbundskaptenernas passning till media bestod den här gången av att förklara anledningen till Zlatans friska knä – han spelar två gånger 90 minuter varje vecka – med att han fick vila den där omdiskuterade matchen mot Frankrike. Jag vet inte om någon mer i salongen köpte det.

Jag avstod kanelbullarna (TV-inspelning på torsdag) och råkade oavsiktligt stjäla ett papper av generalsekreterare Sune Hellströmer. Hoppas han inte har gjort något konstigt med det.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB