Startsida / Inlägg

Advokater i fotbollen – så funkar det

av Robbie Lauler

Jag har inte haft möjlighet att skriva så mycket i den här bloggen senaste veckan. Anledningen ser ni i tidningen i dag och några dagar framöver. En ganska fet granskning av advokaten Martin Klette som är föremål för en fjärde prövning i Advokatsamfundets disciplinnämnd vilket naturligtvis är allvarligt.

Detta har tagit och kommer att ta tid och kraft och det hade varit intressant att redogöra för alla turer när en sådan här story växer fram, men det får bli en annan gång. Fakta är dock att Martin Klette PO-anmälde aftonbladet.se för en krönika jag skrev för ett tag sedan där jag beskrev honom som branschens kanske mest skrupelfria och sämst ansedda aktör. Ärendet granskas just nu av pressombudsmannen.

Huvudstoryn handlar kort och gott om hur ett antal spelare känner sig blåsta av Klette och deras berättelser är väldigt intressanta, skrämmande i vissa fall.

Advokater utan agentlicens som företräder idrottsmän har länge ansetts vara ett generellt problem inom fotbollen och jag tänkte kort ge en delförklaring.

Vissa advokater tar nämligen betalt på två sätt och tjänar därmed pengar oavsett det blir en övergång eller inte. Affärsidén är att teckna avtal med en stor mängd spelare, många fler än vad en agent kan ha. Låt oss säga att advokaten skriver långa avtal med tjugo mittfältare (bara det strider mot Advokatsamfundets regler att skriva långa, tidsbunda avtal).

Sedan ringer advokaten runt/besöker ett antal utländska klubbar och säger ”jag har följande tjugo mittfältare”. Den utländska klubben nappar på en av mittfältarna och affären görs upp. Advokaten tar sedan betalt i form av procent på sign on och lön (otillåtet enligt Advokatsamfundets regler). Övriga 19 mittfältarna debiteras för det arbete advokaten utförde när han ringde runt och besökte de olika klubbarna. Något som spelarna ofta har svårt att förstå och heller inte informeras om.

På så sätt får advokaten betalt både av spelare där övergången blir verklighet, men också av spelare där det inte blir någon övergång. En standarddebitering som sägs användas i de här sammanhangen är 20 000 kronor vilket blir ganska mycket pengar om advokaten har många spelare. En Fifa-licensierad agent som lyder under agentreglementet kan inte agera på det här sättet.

Det är väl i sammanhanget viktigt att påpeka att detta gäller väldigt få av de advokater som är verksamma på den svenska idrottsmarknaden.

Advokaten Martin Klette har valt att inte besvara de frågor som nu dyker upp, trots att vi jagade honom land och rike runt i går.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB