Startsida / Inlägg

Holmén petad, Wernbloom med och Seb Larsson högerback

av Robbie Lauler

Intressant presskonferens när truppen till landskampen mot Wales 3 mars togs ut.

Förbundskapten Erik Hamrén var inte ens med på länk (som det sades) utan via ett förinspelat videoklipp. Vi skojade om det innan – men det blev sanning. Fotbollslandslaget 2010.

…å andra sidan gick det bra att ringa honom efteråt fram till klockan 17.00.

Enligt Lars-Åke Lagrell betalar Sverige en avgift per dag till Rosenborg varje gång man använder Hamrén. Åker han med till Wales = X antal kronor gånger fyra dagar (måndag till torsdag). Därför kunde han inte kallas hem till presskonferensen. En något skum lösning om ni frågar mig.

…undrar om Rosenborg tog betalt även för telefontid Hamrén la ner i dag?

Förbundet gjorde nollresultat ekonomiskt 2009. Helt okej, det var inget mästerskapsår. ”Alla siffror ser bra ut” heter det från förbundshåll – men med tanke på att det väntar minst två år till utan mästerskap får vi se hur ekonomin ser ut när vi är framme mot 2012. Då är det nog bäst att Sverige har kvalificerat sig för EM…

Marcus Allbäck fanns på plats för att svara på frågor. Han svarade på alla frågor förutom de som rörde Zlatan och Fredrik Ljungberg, de fick vi ringa Hamrén och ta med honom. 

Hamrén sa:

– Jag har haft ett snack med Fredrik, vi är ju på samma ställe. Det var en bra möjlighet och mycket värt för mig att få höra hans erfarenheter från landslaget. Fredrik var inte aktuell för den här truppen men vad som händer i framtiden är svårt att svara på.

Tolkar det som att det inte alls är otänkbart att vi får se ”Freddie” igen i den blågula dressen.

Om Zlatan intet nytt. Han har fram till augusti på sig att fundera.

…apropå Allbäck hade han på sig förbundets grå kostym för första gången – och passade på att småsåga den.

– Den ser ut som den gör, konstaterade Allbäck vilket genererade presskonferensens största skrattsalva (vi är ganska lättroade i brist på annat under de här presskonferenserna).

Bosnien och Vitryssland blir träningsmotstånd under våren, förutom Wales då. Vitryssland i Minsk…ugh.

Till truppen då: Bara Anders Svensson och Mikael Lustig får fortsatt förtroende från januariturnén. Helt väntat. Emir Bajrami var säkert hyfsat nära men nu väljer Hamrén att ge ”Chippen” en ny chans i stället, jag hade det på känn och ser det som positivt. Bajrami kommer att få sina chanser, var så säkra, han är fortfarande i ålder för U21 och det var trots allt inget ”Rasmus Elm”-genombrott han gjorde i mellanöstern.

Ingen Blackburn-Martin Olsson heller, också helt väntat, hans tid kommer – kanske.

Sebastian Larsson står som försvarare i truppen och enligt Hamrén är han intressant för högerbacksplatsen och ska fortsätta testas där. Det har jag tjatat om länge och tycker är helt rätt med tanke på att Lustig är enda alternativet på den positionen. Jag är tveksam till att Lustig håller.

West Bromwich Jonas Olsson får chansen att göra debut, jag säger varken bu eller bä om det. Går inte riktigt igång på Olsson även om många hyllar honom. Jag kan ha fel.

Ingen David Elm, ingen Henok Goitom…att döma av vad Hamrén/Allbäck säger låg Elm närmre en chans men har ännu inte uträttat tillräckligt jämfört med Marcus Berg, Ola Toivonen och Tobias Hysén som är tänkta för den ensamma forwardsplatsen. Att Hamrén/Allbäck ser Johan Elmander i den släpande rollen känns mer och mer solklart.

Enligt Hamrén/Allbäck kommer Sverige att variera i väntan på Zlatan; ibland en snabb, djupledsspelande, ensam forward (som Hysén), ibland en lite mer bollmottagande (som Berg eller Toivonen). Jag tror att det är för tunt, enforwardssystemet utan Zlatan gör mig orolig. Det är därför jag har velat ha in en tung pjäs som Elm.

Ni som har följt den här bloggen vet att det gläder mig att Pontus Wernbloom är en av spelarna som får förnyat förtroende – medan Samuel Holmén är petad.

– Konkurrenssituationen, enligt Hamrén.

Bra där.

Lagrell smög fram till mig precis innan PK:n skulle börja:

– Du, hur gick det i hockeyn egentligen? Sverige mot Finland?

Ska vi se det som ett inlägg i debatten?

Allsvenska premiären kan komma att skjutas upp. I morgon har förbundet och klubbarna krismöte via telefon. Nye generalsekreteraren Mikael Santoft sa:

– Vi måste göra en genomlyssning, vilka planer går att spela på? Det finns i statuterna att det ska finnas en reservplan men om inte heller reservplanerna går att spela på? Då måste vi överväga om vi ska skjuta på hela starten av allsvenskan, eller åtminstone ett antal matcher.

Kollade för skojs skull på spelschemat. Sista matcherna kommer ruggigt tajtt. IFK Göteborg, Elfsborg och AIK spelar till exempel tre matcher mellan 9 och 17 maj (Blåvitt sina tre mellan 10:e och 16:e).

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB