Startsida / Inlägg

De eviga VM-förlorarna har blivit mästare

av Robbie Lauler

VM:s nya mästare heter Spanien. De skrev om historien, de är inte längre stormakten som inte kan vinna fotbolls-VM. Epitet är för alltid dött och begravet. Oavsett vad vi kommer att minnas från VM 2010 kommer ingen någonsin att glömma det.

…det – och vuvzelorna.

Ett VM som har lyfts av ett gäng dramatiska händelser fick en final i samma anda. Dramatik och våld snarare än skönspel. För att vara en final – ni vet att finaler kan vara ganska tillknäppta – håller jag med Glenn Strömberg och tycker det var en bra sådan. Jag ger den L L L L. Men då glömmer vi större delen av första halvlek.

…argumentet emot är så klart våldet, varningarna, utvisningen. Men nuförtiden är det inte helt ovanligt med utvisningar i VM-finaler. Det skedde 1990, det skedde 1998, det skedde 2006. Det kunde (borde?) blivit två röda redan i första halvlek, på van Buffel och de Tjong.

Holland skakade Spanien mer än något lag gjort tidigare i VM, Tyskland inkluderad. Jag vet att Schweiz vann med 1-0 men den matchen är en historia för sig där Schweiz var totalt utspelade långa stunder och med facit i hand gällde den ingenting. Holland gjorde det genom Sneijders, Robbens och i viss mån van Persies individuella, offensiva skicklighet, men framför allt med sin brutalitet som ryckte sönder den matchrytm Spanien vill åt. Men i takt med att fler och fler holländare blev varnade, samt att orken i det aggressiva presspelet tröt, lutade det mer och mer åt ett spanskt avgörande.

Jag hade 1-0 och Villa målskytt – det blev Iniesta vilket var på många sätt logiskt för finalen. Han gjorde ingen stor första halvlek men var sedan iblandad i en mängd på gränsen till avgörande situationer. Precis som mot Paraguay kom Iniesta mer med i spelet i bättre lägen med Fabregas på planen (som också spelade fram till målet). Vi kan hylla del Bosque för det bytet, vi kan också hylla förbundskaptenen för att han trots alt spelade Busquets från start i samtliga matcher. Nu är Spanien världsmästare – skulle han då gjort på annat sätt?

Sammanfattningsvis får VM L L L, många kanske tycker det är i överkant, men att få uppleva ett mästerskap framför TV:n igen var på många sätt underbart roligt. Då kan jag ta att bara en match kom upp i L L L L L – semifinalen Spanien-Tyskland.

Bläckfisken Paul får också L L L L L – inte en miss.

Att Diego Forlan utses till VM:s bästa spelare finner jag märkligt. Jättebra spelare på alla sätt och vis men vem ser honom som VM-kung? Jag hade lagt min röst på Xavi. Jag kan också tänka mig en Puyol, en Piqué…för det faktum att Spanien bara släppte in två mål detta VM – ja Spanien släppte egentligen inte in ett enda mål som spelade någon roll.

…och här bjuder jag på VM:s kyss.

Till sist:

Miroslav Kloses och övriga tyska autografer bör rimligen ha vunnits av Johannes Norrbacka som tippade 1-0 till Spanien och Sergio Ramos som första inkastare. Nu är egentligen 90-minutersresultat mer korrekt men sett till helheten känns Johannes som den som var mest rätt på det.

Som vinnare av sista DVD-boxen har Adrian Berglund dragits.

dalle_team vann Laul Callings drömelvan-liga på 55,5 miljoner. Själv skrapade jag ihop 54 miljoner, vilket räckte till en 133:e plats i samma liga. I Aftonbladets interna blev jag tvåa, knappt slagen av mannen bakom hela tävlingen. En rätt väntad segrare som sagt. 

Nu skulle det vara skönt med semester men…en vecka kvar. Nya tag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB