Startsida / Inlägg

VM-alfabetet 2010

av Robbie Lauler

Anelka
Sa vad han tyckte om en förbundskapten som förstört väldigt mycket för väldigt många. Allt sammantaget var Frankrikes insats 2010 VM-historiens största fiasko genom tiderna.

Batres
Carlos i förnamn, domare från Guatemala. Lyckades – trots att han dömde tre straffar inom en minut – missa en helt solklar i samma veva (för Fabregas och Spanien) samt göra två helt motsatta bedömningar vid likadana situationer (inrusande spelare vid straffspark). När Fifa hyllade domarinsatsen var det knappast Carlos Batres de hade i åtanke. 

Casillas
Utsågs till VM:s bästa målvakt trots att han fram till finalen bara svarade för en vettig räddning – straffen mot Paraguay. Utöver det vet jag inte om Casillas tog en enda boll han inte borde ha tagit. Påminn mig om jag missat någon. I finalen fick han dock tån på Robbens friläge och det räckte för att bli utsedd till turneringens bästa målvakt.

Diego
VM var länge en show som Argentinas förbundskapten regisserade och producerade på egen hand. Vi tackar för att han ensam lyfte VM i ett läge då mycket annat föll platt.

Europa
Det snackades om Europas fiasko under gruppspelet. Lite för tidigt skulle det visa sig. Etta, tvåa och trea där framför allt Holland överraskade genom att gå hela vägen till final. Ett historiskt trendbrott när Spanien blev första europeiska nation att vinna ett VM som inte spelas i Europa.

Fjorton
Antalet VM-mål Klose stannar på. Influensan satte stopp för spel i bronsmatchen – och därmed chansen att gå förbi Ronaldo som bäste målskytt totalt i VM-historien (15). Eller orkar du ett VM till, Miro?

Ghana
Klev fram som Afrikas hopp och bästa lag i ett VM där övriga värdkontinentens deltagande nationer sammantaget svarade för en oväntat blek insats. Bokstaven G kan också sammanfatta vad det första VM:et i Afrika mycket handlade om…nämligen gnäll: på vädret, på planerna, på publiken, på Fifa, på domarna, på världsmästarna…ja fanns det egentligen något det inte gnälldes på denna första gång VM spelades i Afrika?

Heitinga
John i förnamn. Får symbolisera den våldsamma finalen. Hollands mittback blev VM-historiens femte spelare att få rött kort i en final. En final som utöver det blev den med flest utdelade gula – fjorton stycken.

Iniesta
Avgjorde finalen 2010 och skrev därmed om historien. Spanien är inte längre fotbollsstormakten som aldrig vinner VM. Just det kommer vi aldrig att glömma.

Jabulani
Bollen som fick vissa spelare, krönikörer och till och med Nasa att gå i taket. Den var för lätt – ändå har jag bestämt för mig att den är tyngre än senaste mästerskapsbollen. Men det ska ju alltid gnällas på bollen å andra sidan.

Klinisk
Var bläckfisken Paul som tippade åtta matcher och prickade rätt vinnare i samtliga. 

Larrionda 
Jorge i förnamn, var huvuddomare i matchen mellan Tyskland och England. Han missade ett mål som fick många inom fotbollen att svänga till förmån för målkameror. Jag är tveksam till den lösningen, däremot är det bra om det skyndar på utvecklingen med straffområdesdomare.

Messi
Den på förhand mest omskrivne stjärnan lämnade VM mållös men dominerade ändå flera av Argentinas matcher. Han nominerades till och med till en av turneringens tio bästa spelare.

Neuer
Tysklands målvakt var VM:s bästa. 

Ohederlighet
Präglade mästerskapet och upprörde många. Jag kan inte påstå att jag själv tillhör den skaran men tveklöst har fotbollen fått sig en rejäl törn tack vare alla filmningar och Suarez handbollsräddning på mållinjen. Fotbollen bör så klart ta åt sig av den breda fotbollspublikens irritation – även om jag inte för mitt liv kan begripa varför man inte ska göras som Suarez gjorde.

Presskonferensen
Marcello Lippis avsked – där han rakryggat tog på sig ansvaret för att från Italiens misslyckande till världssvälten – gjordes med en stil och elegans som bara italienare behärskar. Tog udden lite av kritiken för Italiens fiasko som var i klass med det franska rent fotbollsmässigt.

Quagliarella
Med facit i hand fick vi se alldeles för lite av denne italienska anfallare med förnamnet Fabio

Robert
Inte Laul utan Green. Englands målvakt fick bara en chans, första matchen mot USA. Det räckte för att hålla den gamla traditionen med engelska målvaktstavlor vid liv. Sedan gjorde hans lagkamrater och förbundskapten det samma med den gamla traditionen att åka ut mot Tyskland.

Straffen
Någon av Gyans. Antingen den han bommade i förlängningens sista minut mot Uruguay. Eller den han direkt efteråt hängde upp i krysset i straffläggningen. Nej, jag har inte glömt Sebastian Abreus galna chipp några minuter senare men Gyans båda var värre, fast på olika sätt.

Tyskland
Spelmässigt är det tyskarna vi kommer att minnas från VM 2010. Och Schweinsteiger som deras bästa spelare.

Ut
Åkte både Lasse Lagos och Cirkus Svennis redan i gruppspelet. Ingen av dem satte några större avtryck – förutom möjligen Lagos som måste varit hela turneringens grinigaste gubbe.

Vuvuzela
Behöver vi förhoppningsvis inte höra så mycket mer av – och om. 

Xavi
Diego Forlan utsågs till VM:s bästa spelare. Jag hade gett utmärkelsen till Xavi.

Yakubu
Den nigerianske anfallaren missade öppet mål från två meter. En miss så grov att den inte bara saknar motstycke i VM-historien, den skapade också rykten om att Nigeria egentligen inte ville gå vidare från gruppspelet. 

Zzzzzz
Första omgången av gruppspelet gick inte direkt hem hos den breda fotbollspubliken. Jag förstår varför.

Åtta
Antalet poäng Tysklands 20-åring Thomas Müller skrapade ihop. Därmed vann han skytteligan före Sneijder, Villa och Forlan som också gjorde fem mål.

Äsch
Kommer inte på något bra här men det var väl ungefär så jag och många andra kände när favoriten Brasilien försvann redan i kvartsfinal. Dessutom på ett märkligt sätt efter att ha kört över Holland i första halvlek. Konstaterar också att VM:s bästa match var Tyskland-Spanien och att Gio van Bronckhorst (mot Uruguay) och David Villa (mot Honduras) får dela på snyggaste målet.

Özil
Bokstaven Ö brukar också vara ett problem vid den här typen av sammanfattningar. Men den här gången känns det ganska givet. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB