Startsida / Inlägg

Den svenska ytterbackskrisen

av Robbie Lauler

Sverige gjorde totalt sett en bra fotbollsmatch. Men det kan man kräva med i stort sett bästa laget på planen och genrep inför ett viktigt EM-kval. Att Sverige fungerade hyggligt behöver inte kommenteras mer än så, det är en förutsättning.

I stället till problemen.

Jag minns inför EM 2004 när Sverige var i samma grupp som Bulgarien, Italien och Danmark. Vi gjorde ett knäck på ländernas respektive spioner som hade scoutat Sverige. Deras dom var entydig: Sveriges svagheter var ytterbackerna. Ordern löd: anfall på kanterna, sätt press på kanterna. På den tiden hade vi ändå ganska hyggliga ytterbackar: Teddy Lucic, Erik Edman, Mikael Nilsson och Alexander Östlund (inte fullt lika hygglig kanske). Men i alla fall, Teddy och Edman gick att lita på. Ändå – vår svaghet enligt motståndarna.

De italienska scouterna hade antagligen svimmat om de sett Sverige i dag. Behrang Safari fortsätter med sina tokmisstag och även om han i grund och botten är rätt okej så undrar jag om övriga backlinjen litar på honom fortfarande. Oscar Wendt kanske är ett bättre alternativ men heller inget att hålla i när det blåser.

På andra sidan spelade i kväll en smärre katastrof i form av Mikael Lustig. Ge honom norskt pass. Adam Johansson imponerade tyvärr inte i går men frågan är om inte han bör vara förstavalet.

Jag är nära att påstå att vi har en ytterbackskris i det här landet.

Målet? Jag kokade pasta och missade det. Har sett repriser och är nästan mer imponerad av Zlatans totalkontroll när han hoppar tre meter upp i luften och bröstar perfekt för El Mander att skjuta på uppstuds. ”Fan bland det snyggaste jag sett”, messade Niva men jag vet inte. Oattackerad, boll på uppstuds, 16 meter från mål…men visst, den sitter snyggt i närmsta krysset och skott i närmsta krysset är alltid lite snyggare än skott i bortre krysset. Lägg till Z:s förarbete och årets svenska fotbollsmål utan tvekan. Tror inte det överträffas.

…fast det är inte i närheten av svårighetsgraden på Wesley Sneijders mot Österrike.

Fortsatt bra skägg på Mellberg.

Anders och Kim var bra, Seb Larsson också, Chippen helt okej, mittbackarna gjorde det de skulle precis som Andreas Isaksson. El Mander och Zlatan visade att de kan hitta varandra.

En bit in i andra halvlek dog matchen när Erik Hamréns byten innebar att Chippen fick lira ensam toppforward. Jag vet att Markus Rosenbergs skada kom plötsligt men nog fan borde en gubbe från B-gänget hämtats in. Tror inte att Helsingborg haft något emot om Alex G fått 20 minuter i dag också.

Svart på vitt igen att utan Zlatan Ibrahimovic på planen är svensk fotboll långt ner i källaren offensivt.

Här är startelvan i EM-kvalet mot Moldavien 29 mars:

Isaksson
Lustig (?), Granqvist, Majstorovic, Safari (?)
Anders, Kim (?)
Larsson, El Mander, Chippen (?)
Zlatan

Frågetecken: ytterbackarna så klart, samt Bajramis brist på speltid innebär att Chippen nog får starta trots allt. Det går aldrig att utesluta att Kim petas, annars inga alls.

Småkul att matchen avgjordes på straffar även om ingen egentligen brydde sig. Gillade Ukrainas taktik med hårda vristskott i nättaket. ”Isak” var het i målet, men Kim och Bajajajajrami bommade, då hjälpte det inte att Andreas Granqvist, Seb Larsson, Sebastian Eriksson (!) och Lustig var säkra från elva meter. Ukraina vann Cyprus Cup, kanske inte helt rättvist men ändå.

…glöm nu inte att chatta med Rami Shaaban.

Till sist: Klose!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB