Startsida / Inlägg

Efter Safaris inkast: fem vänsterbackar till Cypern

av Robbie Lauler

Samuel Holmén var ordinarie i startelvan under Lasse Lagos. Kennedy Bakircioglü med i perioder. Dusan Djuric kom starkt mot slutet. Henok Goitom är en anfallare som många fans vill se. Ivo Pekalski har hyllats i medierna. Mikael Dorsin har varit med nyligen. Denni Avdic hade biljett till Sydafrika men flyttade utomlands i stället. Guilermo Molins gjorde bleka insatser i Afrika.

Ingen av dem finns nu med i Erik Hamréns 34 man stora 35-mannatrupp som drar till Cypern på söndag för landskamper mot Cypern samt vinnaren av Rumänien-Ukraina.

– Det är inte kört för spelare som inte är med här, upprepade förbundskaptenen under dagens presskonferens och det har han så klart rätt i.

Samtidigt sa Hamrén redan i fjol inför landskampen mot Wales att han bestämt sig för en stomme som ska göra resan mot EM. Jag tror inte att det förändrats så mycket, Hamréns stomme ser ut så här:

MÅLVAKTER
Andreas Isaksson, Johan Wiland.

YTTERBACKAR
Behrang Safari, Oscar Wendt, Mikael Lustig, Adam Johansson.

MITTBACKAR
Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Andreas Granqvist, Jonas Olsson.

YTTRAR
Sebastian Larsson, Johan Elmander, Tobias Hysén, Emir Bajrami, Christian Wilhelmsson.

CENTRALA MITTFÄLTARE
Anders Svensson, Kim Källström, Pontus Wernbloom, Rasmus Elm.

ANFALLARE
Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen, Marcus Berg, Alexander Gerndt.

Där har ni stommen i trupperna under 2011/12, sedan kommer spelare bli avstängda/skadade och det kan röra på sig av den anledningen samt något enstaka nytt eller nygammalt namn slå sig in.

Men då är det knappast Holmén, Bakircioglü, Djuric, Goitom, Pekalski, Dorsin, Molins eller Avdic det handlar om – utan ersättarna bör vi rimligen hitta i den så kallade ”Cypern-gruppen”.

Fredrik Ljungberg då? Inte aktuell den här gången, sa Hamrén. Dels har han inte spelat något, dels är han inte en spelare som behöver testas i landslaget. När ”Freddie” börjar få speltid kan han bli aktuell – om han själv har motivationen och gör bra ifrån sig i Celtic.

Mer från presskonferensen?

Självklart är Malmö FF:s Jimmy Durmaz en megaskräll. Men Hamrén var tydlig med att yttern är med för att se och lära. Jag gissar att Durmaz spelar max sju minuter på Cypern. Kuriosa är att Hamrén avslöjade att han slagit sig in i sista minuten tack vare bra insatser under MFF:s träningsläger i helgen. Det lönar sig att ge järnet.

Extra tufft för Ivo Pekalski. Hamrén bekräftade att det spelat in att han missade januariturnén. Tänk att nu fick Sebastian Ericsson en ny chans medan Pekalski inte varit aktuell alls.

Man kan fundera på hur Hamrén känner kring tidigare givne Behrang Safari efter dennes inkast: fyra vänsterbackar (!) åker till Cypern.

…ja fem om man räknar med Kim Källström.

Eller som Zlatan kanske kommer säga till Erik Hamrén: ”Du har tagit ut för många vänsterbackar, det är vad du har gjort”.

Vikingstad och jag plockade ut en 35-mannatrupp häromveckan och vi bommade sex namn. Markus Rosenberg hade vi till exempel inte. Trodde han var rökt från landslagsspel. Jag vet inte om det känns så spännande med tanke på rapporterna från Spanien att han är La Ligas största målsumpare.

Den stora frågan under Cypern-matcherna är hur det går för de som testas i nummer tio-rollen strax bakom Zlatan. Ola Toivonen är avstängd mot Moldavien 29 mars – och rimligen ska vi spela med en anfallare där hemma mot Moldavien. Mitt tips: Johan Elmander – eller Pontus Wernbloom.

Nye U21-förbundskaptenen Håkan Ericson – eller Kompromissen som han kallas (lex Nisse Andersson som fick heta Parantesen… – redovisade sin första U21-trupp och alla som har koll på sin Laul Calling-historia kände igen namnet Oscar Lewicki, 18, som är med som defensiv mittfältare. Lewicki – som ni såg i det här LC-programmet – är en spännande MFF-talang som nu fått A-lagskontrakt med självaste Bayern München.

John Guidetti given numera (så klart). Gissar på han som nia och Rasmus Jönsson som tia eftersom U21 nu ska spela som A-landslaget – 4-2-3-1.

Utanför landslagen var det en del snack om att 51-procentsregeln kan komma att avskaffas på RF-stämman i maj. Supporterunionen SFSU är kritiska och väntas komma med ett ställningstagande i morgon där man anser att frågan dels är för dåligt debatterad inom fotbollsrörelsen, dels för dåligt utredd av den så kallade Juridiska kommittén inom Riksidrottsförbundet.

Går förslaget igenom i maj är det hyfsat fritt fram för Ingvar Kamprad och kompani att köpa in sig i bolagiserade idrottsklubbar utan att någon sedan kan peta dem. Föreningsdemokratin sätts ur spel samtidigt som många tror att det innebär mer pengar in i svensk fotboll. Samtidigt jobbar europeiska förbundet Uefa med ett förslag som försvårar för nya Abramovitjs.

Det enda jag är helt säker på är att frågan är komplicerad och riskerar att bli infekterad.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB