Startsida / Inlägg

Varför måste vi alltid haussa allt?

av Robbie Lauler

Det blev som det brukar bli när vi får en fotbollsframgång att glädjas över på de här breddgraderna: vi tänder på alla cylindrar, tar i för mycket, tappar fotfästet, glömmer fakta.

Inför FC Köpenhamn-Chelsea hörde och läste jag människa efter människa prata om FCK:s skrälläge…till och med den vanligtvis sansade Bolivianen i min videobutik hade ryckts med i haussen och gick på om danskarnas chanser medan jag plockade ihop en bättre påse löst att ha framför TV:n.

Det pratades inte lika mycket om att…

…Chelsea är två klasser bättre.

…Chelsea är mitt i säsong.

…Champions League är troligen Chelseas sista titelchans 2010/11.

Frågan: varför i helvete skulle de vika ner sig bara för att Norden är glada över att ha ett lag i Champions League-åttondel?

Det syntes direkt vad matchen skulle handla om. Coach Ancelotti, i en tveksam toppluva, hade beordrat sina spelare att utnyttja vanan att verka i ett högre tempo. FCK:s spelare fick ingen tid med bollen. Det är inget kul, det är svårt, det blir för eller senare felpass à la Jesper Grönkjaer. Då spelar det ingen roll att Mikael Antonsson har ett skägg som flåsar Mellbergs i nacken – varken han eller Johan Wiland hängde med när Anelka växlade upp. När samme fransman kontrade in 2-0 mitt under FCK:s bästa period, början av andra, var det rullgardin ned. FC Köpenhamn är utslagna ur Champions League, inbilla er inget annat hur det än snackas inför returen.

Det blev till att byta kanal för att se mr Mourinho – i tjusig snood – byta in petade Karim Benzema som 43 sekunder senare hade halkat in 1-0 till Real Madrid efter ett par stavtag diagonalt genom Lyons straffområde.

Kim Källström? Mycket bra defensivt arbete, oftast på rätt ställe, hängde med även på små ytor. Men gjorde inget av det fina skottläget han fick i första halvlek. Kim byttes ut en kvart från slutet men visade ändå varför han ska spela från start i ett svenskt fotbollslandslag oavsett konkurrenterna heter Pontus Wernbloom eller Anders Svensson.

Även det bytet blev lyckosamt på så sätt att Gomis kvitterade minuterna senare efter att Kim-ersättaren Pjanic stått för frisparken. 1-1 var rättvist i en hygglig Champions League-match.

Helt öppet inför returen på Bernabéu. Lyon kan mycket väl slå ut Madrid innan kvarten i år igen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB