Startsida / Inlägg

Moldaviens målvakt – en sopa?

av Robbie Lauler

Förbundets presskonferens hölls alltså i en ny, stor Intersport-butik i city (Drottninggatan, öppnar på torsdag). Jag blev lite sugen på att tjacka vårskor – Stan Smith – men orkade aldrig leta.

Lagrell bekymrade sig i sitt öppningstal om att inget svenskt lag varit med i Champions League på tio år – något som senare gled över i ett brandtal för att riva upp 51-procentsregeln. Eller brandtal och brandtal…det Lagrell gör är att han först drar fram alla sportsliga fördelar som kan bli resultatet om 51-regeln rivs upp (som jag inte alls tror på) – sedan hamrar han fast att DET ENDA FÖRBUNDET VILL är att BESTÄMMANDERÄTTEN FLYTTAS från Riksidrottsförbundet till respektive specialidrottsförbund. Men vi är rätt många som ser igenom det här tack SvFF:s eget remissvar: de vill ha bort 51-procentsspärren.

Informationschef Nystedt inormerade om att Karl-Erik Nilsson är Valberedningens förslag att kliva in som ny ledamot i förbundsstyrelsen (Gillis Persson slutar efter tolv år). Övriga går på omval men allt det där har jag redan avslöjat.

Thomas Dennerby pratade om damlandslagets förberedelser inför VM i Tyskland. Mitt intresse för damernas träningsfajter = noll. Däremot tror jag att VM till sommaren blir hett.

…mitt intresse för Dennerby är däremot noll i alla lägen. Han har förbundifierats från att varit en skön pjäs i Bajen för tio år sedan.

Dennerby undrade om vi kom ihåg att han varnade för Kanada på senaste presskonferensen – och möttes av en kompakt tystnad från journalisterna.

U21-kapten Håkan Ericson klev upp inför mötet med Italien 24 mars. John Guidetti var petad till förmån för Dardan ”D-Rex” Rexhepi, Malmö FF. Inga konstigheter, menade Ericson eftersom Guidetti fått mest speltid av alla forwards i senaste träningsmatchen – men jag undrar varför det alltid är Guidetti som måste stå över?

…jag twittrade John och undrade vad han tyckte:
– Inga kommentarer 🙂 människor e olika 🙂

En stund senare hade Guidetti dock hotat med att byta till Italiens landslag men det kan ni ta med en nypa salt…han skojar med oss.

…men ändå, om det är sant som Ericson antyder, att Guidetti garanterat är tillbaka i truppen nästa gång, är det snudd på provocerande dålig känsla att peta just honom fram och tillbaka utan att i så fall förankra tankarna tydligare – Guidetti som är det mest omskrivna namnet och den spelare som anses vara den kanske största talangen.

Sedan dags för Erik Hamrén och det vi alla kommit dit för: EM-kvaltruppen mot Moldavien 29 mars. Det blev några nya namn i tävlingssammanhang: Michael Almebäck, Mikael Antonsson och Martin Olsson. Inga konstigheter ändå med tanke på alla skador.

Den stora skrällen är att Tobias Hysén petas och att Markus Rosenberg kommer in. Hysén som gjort mål i två raka landskamper. Det är inte bara en skräll, det är väldigt konstigt. Jag förstår ingenting.

Ingen Sebastian Eriksson, däremot Rasmus Elm men han var given, favoritspelare för Hamrén.

…och dålig tajming att peta Hysén med tanke på brorsans utspel?

Jag frågade Nystedt om det hade något samband (på skoj) och han svarade halvt panikslaget ”Nej nej nej nej…men vi var förbereda på den frågan”.
Allvarligt? undrade jag.
– Nej, jag skojade bara, sa Nystedt.

Svårtolkat. Kan förbundet/Hysén varit oroliga över publikreaktioner på Råsunda?

Apropå Hysén: det säger något om hur intresserade vissa chefer på Sportbladet är av fotboll när en chefs spontana kommentar på att Hysén inte är med i truppen är en neggig ”Ja men han har väl tackat nej?”. Som om det inte vore en nyhet om Hysén plötsligt bestämmer sig för att sluta i landslaget.

Startelvan mot Moldavien kan väl bara bli den här…

Isak
Lustig, Granqvist, Olsson, Wendt
Källström, Wernbloom
Larsson, Elmander, Chippen/Bajrami
Zlatan

…backlinjen har alltså fem tävlingslandskamper från start – tillsammans.

U21-kapten Håkan Ericson, som har scoutat Moldavien, berättade att målvakten Stanislav Namasco svarat för ett antal tavlor, bland annat i träningslandskampen mot Polen senast. Tydligen ska han vara riktigt svajig.

…skjut, Kim skjut.

Apropå målvakter hamnade jag i en underhållande diskussion med players manager Marcus Allbäck om ett gammalt uttalande av John Alvbåge som i Laul Calling och Sportbladet beskrev just Allbäck och Henke Larsson som två svin på planen (mest i positiv bemärkelse). Alvbåge påstod att Allbäck vid hörnor brukade ställa sig på målvakternas fötter och ”dansbandsflina” dem i ansiktet när de sedan inte kunde hoppa.

– Det har jag aldrig gjort. Vet inte var han fått det ifrån. Jag såg artikeln och förstod ingenting, menade Allbäck.
Därför Alvbåge inte är med i landslaget längre?
– Vi har många duktiga målvakter.

Frågade även Allbäck om Zlatans senaste sving. Han tyckte (precis som jag) att straffet är för hårt men trodde Z skulle må bra av att få komma till Sverige och äta husmanskost igen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB