Startsida / Inlägg

Domarjävel ja – hora nej

av Robbie Lauler

Disciplinnämnden har tagit beslut i den anmälan som en matchdelegat lämnade in efter AIK-Helsingborg.

Matchdelegaten skrev:

”…i matchens 5:e minut, på AIK:s sektion på den norra läktaren, visades en banderoll med texten: ’En jävinstans med beslut utan substans – Disciplinnämnden’ och att supportrarna på sektionen samtidigt under ca 3 minuter skanderade ’SvFF fotbollsmördare’. Vidare anmäls att AIK:s supportrar på den norra läktaren vid fyra olika tillfällen under matchen skanderade ’Domarjävel”

Disciplinnämnden lämnar anmälan utan bifall med följande motivering:

”För att ett angrepp ska omfattas av bestämmelsen krävs att kränkningen är sådan till sin till karaktär att den på objektiva grunder framstår som en personlig förnedring. Det krävs också att kränkningen framställs med viss intensitet. Sådana angrepp som framstår som opinionsyttringar, kritik eller ringaktning av domarens sätt att fullgöra sitt uppdrag omfattas inte av bestämmelsen.
Enligt Disciplinnämndens mening är de nu anmälda angreppen inte av sådan karaktär att de träffas av ifrågavarande bestämmelse”.

…vilket innebär följande:

* Fansen får kritisera SvFF och Disciplinnämnden med banderoller utan att klubbarna får böter, tack och lov. Allt annat hade varit ett brott mot våra grundlagsskyddade fri- och rättigheter.

* Fansen får skandera ”Domarjävel” utan att klubbarna bötfälls. Det är också helt riktigt, det finns betydligt viktigare saker att ägna sig åt än att jaga svordomar bland en fotbollspublik.

Däremot får fansen inte – enligt Disciplinnämnden, men det har överklagats till Besvärsnämnden – kalla Martin Hansson för ”jävla hora”, det har Djurgården redan bestraffats för. Man kan ha full förståelse för att fotbollen vill bli av med sådana ramsor och plakat och man kan fråga sig varför vuxna män ens vill sjunga detta. 

Allt sammantaget innebär att svensk fotboll fortfarande har följande frågor att svara på:

Hur hanteras godtycket?
Proffsdomaren Markus Strömbergsson hamrade direkt fast att han inte tänker anmäla något:
– Under en match lyssnar jag inte på vad publiken skriker. Jag är så fokuserad på att leda matcher att jag inte hör det, menar Strömbergsson.
Jämför det med vad proffsdomaren Martin Hansson skrev i sin rapport efter Djurgården–Malmö:
”Minst tre gånger under matchen skanderar Djurgårdsklacken ’Martin Hansson jävla hora”.

En annan fråga gäller det matchdelegaterna eventuellt missar?
På Gamla Ullevi anmäldes inte Djurgårdsfansens banderoll ”Martin Hansson jävla hora”. Den missade matchdelegaten och då hjälper inga efterhandsbevis i världen. Han hörde inte heller att att det sjöngs ”horungar” i riktning IFK Göteborg. Här riskerar fotbollen att hamna i många besvärliga diskussioner och besluten kommer att upplevas som orättvisa då vissa matchdelegater ser och hör varenda brakskit som släpps på arenorna medan andra sover sig igenom matcherna.

Dags att börja syn- och hörseltesta matchdelegaterna, SvFF? Eller skicka de på träningsläger? Varför inte till Nordkorea.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB