Startsida / Inlägg

Diagnos: svensk fotboll

av Robbie Lauler

Jag har varit inne på det tidigare, den framtida arenasituationen i Stockholm kan bli riktigt, riktigt jobbig för Svenska Fotbollförbundet (SvFF).

Som jag ser det, är det egentliga problemet inte Swedbank Arena i Solna, problemet är Stockholmsarenan. En ny nationalarena var ett måste men sedan smäller politikerna i Stockholms Stad upp ytterligare en arena för två miljarder där eventuell vinst skeppas rakt västerut, till Anschutz Entertainment Group.

Politikerna borde låtit Hammarby och Djurgården bygga en gemensamt ägd, mindre arena med plats för 15 000-20 000 åskådare, sedan kunde derbyna spelats på nya Råsunda.

Nu blir det en absurd situation med en arena för dryga 50 000 åskådare i Solna, en för dryga 30 000 vid Globen som ska kriga om artister och events som inte finns.

Globen går redan med 60 miljoner kronor i förlust om året.

…när förbundets arenaman Sune Hellströmer nyligen började prata om att sätta upp operor på nya nationalarenan förstår man att det är kärvt.

Framför allt nya Råsunda lär göra gigantiska förluster de första åren, kanske under lång, lång tid. Svenska Fotbollförbundet har tydligen inte ens en plan B hur de ska finansiera denna garanterade förlust.

Samtidigt var Sverige tvungna att bygga en ny nationalarena, det är svårt att komma ifrån. 

Det blir en tung sten att börja rulla för nye SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson. Jo, det sägs faktiskt att domaren från Emmaboda som gjorde succé internt som U21-EM-general 2009 har distriktens stöd att efterträda Lars-Åke Lagrell. Plus att han är Bengt Madsens man (gamle Buffalo drar fortfarande i en och annan tråd). Elitklubbarnas kandidat Lars-Christer Olsson väntas ta över som generalsekreterare i Sef i stället då Tommy Theorin går i pension 2012.

…men vi får se, det kan vara taktik också att dessa rykten läcker ut. Klart är att det står mellan Nilsson och Olsson och att striden är hård.

Oavsett har den nye ordföranden en viktig roll i att knyta en starkare allians med supportrarnas man Victor Capel. Om den kollektiva bestraffningen avskaffas i de fall klubbarna HAR GJORT ALLT I SIN MAKT för att förhindra ordningsstörningar, då tror jag nog att Capel får mer gehör för någon form av angiverisystem när individer förstör från läktarna. 

Men åter till arenorna.

För klubbarna är egna arenor en väg framåt. Elfsborg gör vinst, Malmö kommer att göra vinst över tid precis som Kalmar, där har man rättat mun efter matsäck. I Göteborg samsas två-tre klubbar om en kommunägd arena – inte bra. I Stockholm har vi kaoset som jag beskrev ovan. Djurgården kommer aldrig bygga en egen arena, glöm det, Tommy Jacobson köper sig bara tid, det har jag sagt länge.

Det enda som möjligen kan förändras, det ligger tydligen i pipen fortfarande, är att det blir en AIK-arena i Sundbyberg. Vad händer då med Swedbank…?

Och jag hör rykten om att Helsingborg är nära att ta över Olympia. Se upp, övriga allsvenskan, se upp för Helsingborg. De sitter just nu i loket på det där tåget jag brukar tjata om.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB