Miljonerna som skiljer allsvenskan från superettan

av Robbie Lauler

Özcan Melkemichel efterlyste benbrott och blod.
Ironiskt nog var det Sebastian Anderssons blodiga skalle som kvitterade Syrianskas ledning till 1-1.
Johan Blombergs frispark betydde 2-1 till Ängelholm i en dramatisk match och kvalet lever i allra högsta grad inför returen.

I inför matchen-intervjun i TV4 Sport var Syrianska-tränaren stridslysten:
– Det gäller att bryta ben och ta några bloddroppar! sa Özcan Melkemichel.
Det såg man inte mycket av hos hans spelare.

Ängelholm vann närkamper, andrabollar och stod upp i motvinden i första halvlek – och fortsatte att dominera i andra.
Syrianska kastade in Peter Ijeh efter paus som behövde fyra minuter på sig att nicka in 1-0. Målet kan bli guld värt för Södertälje-laget: 1-0 räcker på plastgräset på söndag.

Men kvalet är definitivt en öppen historia. Ängelholms duktige forward Sebastian Andersson kvitterade på nick med sin blödande och bandagerade ”Kapten Blod-skalle.
Tio minuter från slutet blåste 2-1 till hemmalaget in på en frispark från Johan Blomberg, misstänkt målvaktstavla av Dwayne Miller.

Jag vet inte hur många skott mot mål ÄFF hade – jag tappade räkningen efter 19 – och med lite mer attityd à la ”den här bolljäveln ska in!” så hade superettan-laget haft en ännu större seger. Jag blev imponerad av innermittfältaren Tobias Johanssons djupledslöpningar men nog fan borde han satt något av sina lägen?

Ängelholm är superettans fjärde sämsta publiklag, snitt på 1263, och ur det perspektivet ser många hellre att Syrianska stannar kvar – även om deras snitt 2852 inte är mycket bättre, näst sämst i allsvenskan. Andra kanske tänker ”lotta skiten”. Må bästa lag vinna, säger jag.

För de respektive klubbarna är det förstås en kamp om miljonerna.
Skillnaden mellan allsvenskan och superettan är stor. Siffrorna för 2011 är inte färdigräknade ännu men fördelningsnycklarna är de samma som för 2010 – då såg det ut så här:
* Ettan i allsvenskan (Malmö FF) fick 15,1 miljoner kronor.