Startsida / Inlägg

Hamnade i klistret på grund av tejp

av Robbie Lauler

Väcktes i morse av att Iphonen brummade som en dildo på speed. När någon nämner mitt Twitter-namn (@RobbieLauler) i en tweet får jag ett meddelande. Nu var det uppenbarligen många som nämnde mig – vad har jag nu ställt till med? tänkte jag.

Det första jag såg var en tweet från @erikniva:

”Enligt William Petzäll har alltså SD haft tillgång till mailen hos @RobbieLauler. Svindlande. Det innehållet kan få kontinenter att svaja”.

Hoppsan, här har man hamnat i epicentrum av en beef mellan William Petzäll och hans före detta partikamrater i Sverigedemokraterna. Det måste till och med klassificeras som jobbigare än att vakna av grannens borr när du är bakis.

Jag fick lomma ut till vardagsrummet, hämta datorn och kontrollera vad det var frågan om.

Jag konstaterade snabbt att det inte gick att logga in på min mejl, vilket var allt annat än det besked jag ville ha.

Just då ringde redaktionschefen och berättade att det florerade obekräftade rykten om att mejlkonton var hackade. Servicedesk skulle snart återkomma med ett nytt lösenord till mig då det gamla var spärrat. Enligt redaktionschefen fanns ingen större anledning till oro, några konkreta tecken på att min mejl verkligen var hackad fanns inte.

Jag la på luren och det ringde igen. Nu var det någon på TV4, oklart vem, men det var varken Ekwall eller Lundh, så mycket förstod jag.
Har du tejp som lösenord till din mejl? undrade reportern.
– Jag hade det till typ skärmsläckaren och vårt internnätverk för fem-sex år sedan.
Inte till mejlen?
– När jag fick ny dator fick jag det som lösenord till mejlen av vår servicedesk. Men jag bytte direkt. Tejp går väl inte ens att ha nuförtiden, måste ju vara siffror med. Det verkar vara gamla grejer det här. Det där lösenordet, tejp, har legat på Flasback sedan halva Aftonbladet hackades 2008. 
Vi kanske återkommer, mumlade TV4-reportern och tackade för sig.

Det ringde direkt igen. Nu var det P4 Väst. Ungefär samma frågor.
– Du har lokal anknytning. Kan du vara med på telefon fem över elva?

Och så vidare.

Under dagen klarnade allt.

”Tejp” var alltså ett lösenord jag fick av Aftonbladets servicedesk för sex år sedan. Det gick till skärmsläckaren, vårt internnätverk och till mejlen. Meningen var att man skulle ändra till något klurigare, i synnerhet för webbmejlen vilket jag direkt gjorde. Därför fick jag aldrig några problem – till skillnad från ett par andra på tidningen, till och med någon högre chef om jag inte minns fel – vid hackerattacken 2008. Sedan dess har mitt kära ”tejp” legat ute till allmän beskådan på bland annat Flashback men aldrig använts som lösenord i något sammanhang.

Trodde jag.

Det visade sig att redan 2006, i samband med att redaktionella bloggar skulle lanseras, hade dåvarande bloggredaktören Daniel Feldt registrerat ett 50-tal bloggar på bloggtoppen.se för att de skulle hamna på sajtens olika topplistor. @dafeld (som han heter på Twitter) skriver att han använde ”struntlösenord” för att regga oss men måste tagit samma lösenord som vi hade fått till skärmsläckare, internnätverk och mejl som fanns lagrade och registrerade hos servicedesk.

I mitt fall, just det – ”tejp”.

För bara några veckor sedan hackades så bloggtoppen.se och 50 000 lösenord hälldes rakt ut på nätet. Någon eller några har letat fram SD-politikern William Petzälls lösen, testat det mot Twitter, voilà, fri tillgång till en hyfsat känd politikers konto. När Petzäll – passande nog för skojarnas syften – blev LVM:ad härom dagen slog de till: ut med ett antal tweets som avslöjar kända journalisters hemliga lösenord, klä det i en story att det är Petzälls hämnd för gamla partikamraters svek och pang boom bang – där har du en bomb ingen nyhetsförmedlare förbiser.

Så gick det alltså till när ”tejp” åkte ut i offentligheten för andra gången på sex år (trots att det egentligen aldrig använts) tillsammans med en rad andra journalisters lösenord. Senare på kvällen framkom att det inte bara handlade om journalister, även privatpersoner, politiker och diverse kändisar finns bland de 50 000 lösenord som hackarna grävde fram från bloggtoppen.se. Totalt rör det sig om 180 000 drabbade personer och ytterligare ett 50-tal sajter har hackats.

Sammanfattningsvis: om mina teorier stämmer och jag har fattat allt rätt kan jag 16 timmar senare svara mig själv på vad det bryska uppvaknandet egentligen handlade om: SD har inget med saken att göra, Petzäll har inte påstått det, lösenordet var gammalt som gatan – men jag hamnade ändå i klistret på grund av tejp.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB