Startsida / Inlägg

Pågår det en TV4-kampanj mot Karl-Erik Nilsson?

av Robbie Lauler

Nu är det viktigt att ni inte missförstår det här, i sak håller jag förstås med TV4:s Olof Lundh, jag skrev själv den första krönikan i ämnet om att nye SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson valdes för snabbt och utan insyn för vanliga fotbollsfans i en process som fördes bakom stängda dörrar och med avsaknad av offentlig debatt. Jag har tagit upp Nilssons tokiga Robin Hood-utspel.

Så långt inga konstigheter.
 
Men det är också intressant att belysa när TV4:s fotbollskrönikör inte bara en gång, två gånger, tre gånger, fyra gånger, fem gånger, sex gånger, sju gånger…jag vet inte hur många gånger om man backar i arkiven…trycker på ungefär samma svagheter hos en kandidat, styrkor hos de andra, i personliga krönikor.
 
Inget fel att granska och gräva, det är den återkommande upprepningen av i princip samma argument jag funderar kring.
 
Man får inte glömma att TV4 är en tung pjäs inom svensk fotboll och den här typen av journalistik väcker frågor om TV-kanalen har en agenda som döljs i en luddig kampanj mot en av huvudpersonerna i en valprocess.
 
Oavsett vad det handlar om så är det någon som vill hamra in ett budskap utan att den andra parten ges särskilt mycket utrymme. Det påminner lite om en ledarsida på en tidning och det kanske är den rollen Lundh också har på TV4 Sporten. Här är några exempel från i år och det finns alltså betydligt mer om ni orkar tröska igenom arkivet för 2011 också.
 
* I valet av de som fanns var Lars-Christer Olsson min kandidat.
* Ta bara Karl-Erik Nilssons utspel om att inför en Robin Hood-modell i svensk fotboll, där de stora klubbarna ska dela med sig till de små. Jag undrar om Malmö FF och IFK Göteborg, vars gamla pampar Bengt Madsen och Gunnar Larsson gjort allt för att Nilsson ska bli vald, verkligen står bakom det förslaget.
* Bosse Johansson vill tyvärr inte, annars hade han varit perfekt. Det jobb han gjort med Elfsborg och nu gör med SEF är precis det SvFF hade behövt.
 
* Utav de tre så framstod Lars-Christer Olsson med internationell erfarenhet bäst lämpad.
* Även från Uefa-kontoret i Schweiz jublade Michel Platini som aktivt jobbat emot Lars-Christer Olsson och därmed fick in Karl-Erik Nilsson, det s-märkta före detta kommunalrådet, vars internationella meriter och kontakter sågas av förre Uefa-presidenten Lennart Johansson.
 
* Många tror fortfarande på att förre Uefa-vd:n Lars-Christer Olsson, som arbetat med visionen, kan kliva in som oberoende ordförande i SEF och därmed ge kraft till förändringsprocessen. Jag tror att det hade varit ett bra alternativ.
 
* Hetaste rivalen Lars-Christer Olsson fick inte ens chansen att möta många av de röstande, så tungt stöd hade Nilsson av en del gamla fotbollspolitruker (Gunnar Larsson, Bengt Madsen). Den förre Uefa-vd:n Olsson hade också en vass motståndare i Schweiz.
* Sett till Karl-Erik Nilssons yrvakna och populistiska Robin Hood-utspel så är det av yttersta vikt att han får en motkraft inom svensk fotboll. Inte så att Lars-Christer Olsson är någon Messias, men han har varit utanför Emmaboda och Uddevalla och jobbat, och sett och lärt sig en del som kan vara nyttigt för svensk fotboll.
* I en tid då SEF måste jobba ännu hårdare för klubbarna och inte länge gå i Lagrells ledband så är det viktigt att få en stark ledare som vågar sätta sig upp mot förbundet och vara en del i styrelsen, och inte bara skälla när husse Karl-Erik Nilsson säger det.
* Uefa-presidenten Michel Platini har otroligt nog lagt kraft på att vd:n som slogs för Lennart Johansson i Uefa-valet 2007 inte skulle få komma fram till köttgrytorna igen. Har tappat räkningen på alla exempel och personer som gett den bilden, av en fransman på jakt, och det senast på Fotbollsgalan i Globen.
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB