Startsida / Inlägg

En epok tog slut, en svit förlängdes

av Robbie Lauler

Varit en händelserik helg.

I fredags avgick Lars-Åke Lagrell efter 21 år som ordförande för Svenska Fotbollförbundet.

Jag satt med under den tre timmar långa mötesmanglingen och efteråt knackade en kostymsnubbe mig på axeln:
– Starkt att du orkade hela vägen.

Beröm jag var värd. EP-Månsson vek ner sig efter en och en halv.

Lagrell kan avgå med gott samvete. Även om han tagit ett och annat snedsteg har svensk fotboll varit en framgångssaga under hans ordförandeskap. EM 1992, VM 1994, publikökningen i allsvenskan, professionaliseringen av allsvenskan, fem raka mästerskap på 2000-talet, arenautvecklingen, U21-EM. På minuslistan står att klubblagen inte hävdar sig i Europaspelet på samma sätt som under 1980- och -90-talet samt agerandet när Örebro SK flyttades ner 2005.

Men Lagrell satt några år för länge och allt är inte frid och fröjd när efterträdaren Karl-Erik Nilsson nu tar över.

Relationen med de mest engagerade supportrarna behöver förbättras. Om det är sant som det sades i fredags, att dialogen med Svenska Fotbollssuporterunionen, SFSU, ska fördjupas är det goda nyheter. Karl-Erik Nilsson öppnade till och med för en diskussion i den så kallade bengalfrågan.
– Det viktigaste är att vi sätter oss ner med företrädare för fansen och resonerar och hör vad som är viktigt för dem. Bekymret är att om brandmyndigheterna säger att det är livsfarligt att tända bengaler är det svårt att vara för, sa Nilsson.

Den nye ordföranden får även den nya nationalarenan – Friends Arena – i sitt knä. SvFF erkänner nu öppet att det kommer att bli driftsunderskott de första åren. Exakt hur stora har de ingen prognos för i dagsläget men retoriken handlar om att det kommer att krävas ett väldigt arbete för att få ihop ekonomin överhuvudtaget.

Karl-Erik Nilssons framträdande på konsertsalens scen på Musikaliska i Stockholm i fredags visade ett fullblodsproffs till talare, en kvicktänkt man med energi och humor. Egenskaper som borde göra honom väl lämpad för uppdragets alla utmaningar.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

På lördagen var det dags för supercupfinalen och även om utgången inte kändes helt given på förhand var det aldrig något snack. Efteråt var alla överens om att Helsingborg är numret större, samtidigt var HIF-tränaren Conny Karlsson ärligt förvånad över att spelet plötsligt fungerade efter en svag försäsong.

Men egentligen är det inte så konstigt att Helsingborg tog sin femte raka titel. Tittar man på lagdelarna är målvakt och mittfältet samma som i fjol, förstärkt med Daniel Nordmark till höger. Walid Atta visade att han lyfter backlinjen och anfallet med Tomas Sörum i spetsen är så klokt, så klokt.

Helsingborg har ett starkare fotbollslag i dag än det som blev mästare i höstas. Men har de den mentala styrkan att prestera på topp över ytterligare en hel säsong? Det återstår att se.

AIK då?

Tja, de kom i obalans direkt och blev allt mer frustrerade och okoncentrerade vilket märktes inte minst genom Alexander Milosevics onödiga utvisning. När försvarsspelet hackar är AIK inte något allsvenskt topplag.

Kantspelet var okej i går, Martin Mutumba och Lalawélé Atakora låg bakom det mesta som hände framåt, men anfallsparet Viktor Lundberg och Kwame Karikari vägde för lätt. På presskonferensen sa tränaren Andreas Alm att han trodde på åtminstone ett inhopp för uppmärksammade nyförvärvet Celso Borges i allsvenska premiären mot Mjällby om en vecka. AIK behöver få med honom i startelvan snabbt, det visade årets första tävlingsmatch med all önskvärd tydlighet.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Nu väntar två sköna dagar i Helsingborg innan det är dags för allsvensk upptaktsträff på tisdag. Medierna, tränarna och sportcheferna minglar inför premiären. Bland annat ska en allsvensk guldfavorit utses och den som kan sin allsvenska vet att det är serien som favoriten aldrig vinner. Själv har jag gått all in på Malmö FF, för deras skull får vi hoppas att majoriteten inte tar rygg på mitt tips.

Till sist: missa inte att köpa Bibeln i dag…

551835_3602477783697_1326157009_33479233_2140818821_n.jpg

…i huvudtidningen (Aftonbladet) finns en kupong som gör att man får en GB-glass på köpet. Slå till på en 88:an, möt våren.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB