Startsida / Inlägg

Ett försvarstal till ingen nytta

av Robbie Lauler

Som krönikör på en tiding ska man ha åsikter. Annars kan man lika gärna jobba med något annat. Det är liksom själva poängen, att skapa diskussion och debatt utifrån hur man ser på saker och ting. Senaste halvåret har jag bland annat haft följande åsikter kring landslaget.

* Zlatan Ibrahimovic är helt given i ett svenskt landslag eftersom han är vår bäste spelare.

För det har jag fått tunnor med skit öst över mig av folk som hävdar att Sveriges landslag är bättre utan Zlatan. Jag har hamnat i ändlösa diskussioner med twittrare, mejlare, kollegor, vänner och bekanta. Jag har försökt förklara att ingen tränare eller förbundskapten i världen skulle bänka Zlatan i ett svenskt landslag. Och jag tänker inte ändra mig på den punkten – han är helt given och vår bästa spelare.

* Jag promenerar hem från Kiev om John Guidetti spelar från start mot Ukraina. 

För det har jag har jag blivit idiotförklarad av många som menar att det är helt självklart att Guidetti startar i EM. I går var det ingen som påpekade det men hade Guidetti gjort ett mål, då kan ni ge er fan på att det hade rasslat till i mejlboxen ty så fungerar folk. Jag tänker inte ändra mig på den punkten och jag har inte köpt några vandringskängor ännu. Förutsättningarna för eventuell promenad här.

* Sveriges EM-trupp är redan klar.

Det framförde jag för några veckor sedan och fick snabbt 37 andra namn som skulle in allihopa och Samuel Holmén skulle ut och hur kunde jag vara så dum. Sedan plockade Erik Hamrén ut snudd på exakt samma trupp så jag ser ingen anledning att ändra mig på den punkten heller.

* Det är ett resursslöseri att spela Zlatan i en släpande anfallsroll.

Denna åsikt har också sågats, i synnerhet efter gårdagens match, och jag erkänner gärna om jag har fel men jag drar inga slutsatser efter 3-1 i en träningsmatch mot ett ointresserat Kroatien. Jag tycker fortfarande att det är ett resursslöseri att spela Zlatan så långt från målet och det finns inte en chans att han får sådana ytor och så lång tid med bollen i en tävlingslandskamp och framför allt inte i ett EM-slutspel. Zlatan är vår ende världsspelare som nummer nio, spela honom då på den positionen. Han ska givetvis droppa ner i ”hålet” (som i Milan) och slå sina passningar, det har jag aldrig haft några synpunkter på, men det är kontraproduktivt att starta honom i ett lägre utgångsläge när det blir allvar, trångt och bättre organiserat motstånd.

* Skola om Sebastian Larsson till EM-högerback.

Det höll fler med om men här är jag själv lite tveksam efter i går. Testet med Andreas Granqvist var lyckat och det överraskade mig. ”Granen” förtjänar att provas som högerback igen, det är jag den förste att erkänna.

* Det krävs ett mindre mirakel för att Sverige ska ta sig vidare från EM-gruppen.

Enligt en Sifo-undersökning tror svenska folket, eller i alla fall 59 procent, att Sverige överlever gruppspelet. Jag håller inte med och segern mot Kroatien har inte förändrat någonting.

Slutsats: journalister brukar beskyllas för att ändra sig för lättvindigt men faktum är att man får lika mycket skit om man håller fast vid det man tror på. Det kan jag tycka är lite sorgligt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB