Startsida / Inlägg

Elfsborgs år i år?

av Robbie Lauler

Tre högintressanta matcher i kväll och just nu rullar tåget mot Göteborg för BK Häcken-IFK Göteborg på Rambergsvallen. Träffade Häckens tränare Peter Gerhardsson på Kopparvallen i lördags, han var där för att komma underfund med hur hans lag ska lägga upp träningen inför bortamötet med ”Åtvid” då deras konstgräs är snabbare än andra plastmattor. Vattnas även flitigt inför match och i pausen.

Hur Gerhardsson tänker i kväll vet jag inte men Häcken är på en sådan nivå att jag tror mycket handlar om att gå ut och spela sitt eget spel. Det innebär inte nödvändigtvis att de låter sig tryckas tillbaka för att slå om snabbt, jag tror Häcken vill ha boll också.

…frågan är hur reaktionerna blir vid en ny poängförlust för Mikael Stahres IFK Göteborg? Scenariot är långt ifrån otänkbart med tanke på att allsvenskans kanske giftigaste offensiv möter ett av de hittills söligaste försvaren.

Kvällens mest intressanta fajt är nog ändå Örebro-Elfsborg. Om Elfsborg vinner har de tolv poäng på fem matcher och det är ungefär där det blivande guldlaget legat senaste åren:

Kalmar hade 13 poäng 2008, AIK 12 poäng 2009, Malmö FF 11 poäng 2010 och Helsingborg 13 poäng 2011.

Elfsborgs år i år? Nja, eftersom allsvenskan har blivit galen vet jag inte om det är så enkelt den här gången.

…dessutom kan min tipsvinnare Malmö FF gå upp på tio poäng vid seger mot Syrianska och i så fall är det bara att konstatera att 0-5-förlusten mot Häcken blev en väckarklocka mer än något annat.

Alexander Milosevics mål mot Gif Sundsvall är det värsta långskott jag har sett i allsvenskan. Om ni har andra förslag – vänligen presentera dem så diskuterar vi sedan. ”Alex” berättade efteråt att han redan i bussen funderade på vilken målgest han skulle göra vid eventuellt mål och var inne på någon av Cristiano Ronaldos.
– Jag hann med alla sex när jag sprang till norra stå, sa mittbacken.

Wandersons pärla var ett klassmål men sådana har vi sett tidigare utan att förringa prestationen det minsta.

Gif Sundsvall är inget tokigt fotbollslag men som vi konstaterat tidigare saknar de spets framåt även om Pa Dibba rev hål i AIK:s backlinje med sina löpningar. Centraltriangeln SkúlasonWalkerHolster håller god allsvensk klass.

Erik Sundin tyckte det var fint att tysta hemmapubliken med två mål mot Åtvidaberg och det har han förstås rätt att tycka. Även om jag kan tycka att det borde finnas mer uppkäftiga fotbollsfans att tysta än de stillsamma och fridfulla människor som brukar hänga på Kopparvallen.

Gefle besegrade Kalmar och det är förstås ingen skam att förlora mot Pelle Olssons gäng men frågan är om inte Kalmar är den största besvikelsen hittills i allsvenskan bortsett från IFK Göteborgs poängskörd (men de har i alla fall spelat bra i tre av fyra matcher).

Barcelona-Real Madrid följde jag med ett halvt öga, kan inte påstå att den där matchen engagerar mig särskilt mycket men ett intressant maktskifte och mr Mourinhos segertåg i de europeiska ligorna fortsätter. Min Champions League-vinnare lär vinna spanska ligan – men tar de CL också?

Intressant nyhet som EP-Månsson jobbat fram om konflikten mellan spelarfacket och deras ”arbetsgivarorganisation” Svensk elitfotboll, Sef. Handlar bland annat om att spelarna vill ha högre ersättning vid skador. En eventuell strejks första stridsåtgärd kan till exempel vara att inte träna. 

Två böcker inköpta: Eldvittnet av Lars Kepler och Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist. Den förstnämnda ska vara en bladvändare av rang så det blir till att logga ut från verkligheten en stund.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB