Startsida / Inlägg

…och det blev ännu en fotbollsfest

av Robbie Lauler

Skånederbyt blev veckans tredje stora fotbollsfest, efter Elfsborg-IFK Göteborg och AIK-Djurgården. Nästan 24 000 åskådare på Swedbank Stadion och så här såg det ut inför avspark…

bild.JPG

…Malmö fick tyvärr problem med sin banderoll men det förstörde inte stämningen. HIF-fansens rökbomber innebar däremot att spelarna fick lämna planen och matchstarten sköts upp…

bild.jpg

…man behöver ju inte ta i så att man skiter ner sig.

Visst, under utflyttningsfesten från min etta i Partille 1998 hade jag hyrt en rökmaskin för att spetsa till partyt, annars har jag har aldrig förstått vad det är som är så häftigt med rök på fotboll. Någon som kan förklara?

Nåväl, ingen stor sak och vi fick i stället ett nytt exempel på hur dialogen mellan fansen och fotbollen utvecklats till det bättre när de tre bengaler som tändes i MFF-klacken vid 1-0-målet snabbt släcktes bara genom att domaren Jonas Eriksson dröjde med att blåsa igång spelet igen samtidigt som Pontus Jansson signalerade mot fansen att ”lugn, lugn”.

– De respekterar oss och vi respekterar dem, det är så det ska vara. Idag var de fantastiska hela matchen, sa Jansson efteråt.

Det enda som var riktigt nedslående var HIF-hatet mot Simon Thern. Osmaklighetsmätaren slog i taket när de skanderade att ”Simon Thern ska dö”. Bedrövligt – även om Thern jr själv ryckte på axlarna:
– Ja, vi ska alla dö nån gång.

Det har han förvisso rätt i.

Matchen utvecklar jag i en krönika i papperstidning och Plus som handlar om känslan av att en era tog slut och en ny inleddes.

I Malmö FF var Mathias Ranégie bäst, i Helsingborg höll Pär Hansson ensam nere siffrorna.

– Han är ett odjur där framme. Och sedan har vi den andre som springer där bakom…, svarade MFF:s Erik Friberg när jag bad om en ”från bänken”-analys. 

…Friberg pratade förstås om anfallsparet Ranégie och Daniel Larsson, och faktum är att Malmö fick väldigt bra betalt för sina långbollar mot HIF:s darriga backlinje. Det blev i princip farligt varje gång Daniel Andersson hängde upp bollen.

När det gäller Pär Hansson får han en särskild hyllning på min fredagssida där jag går igenom vilka allsvenska spelare som lär finnas med i EM-truppen – och vilka som är allsvenskans skickligaste filmare. Håller ni med?

EM-truppen i sin helhet:

MÅLVAKTER

Andreas Isaksson, Johan Wiland, Pär Hansson.

HÖGERBACK

Mikael Lustig.

MITTBACKAR

Olof Mellberg, Jonas Olsson, Andreas Granqvist, Mikael Antonsson.

VÄNSTERBACKAR

Martin Olsson, Behrang Safari.

HÖGERMITTFÄLTARE

Sebastian Larsson, Rasmus Elm.

CENTRALA MITTFÄLTARE

Kim Källström, Anders Svensson, Pontus Wernbloom, Samuel Holmén.

VÄNSTERMITTFÄLTARE

Emir Bajrami, Christian Wilhelmsson.

ANFALLARE

Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Ola Toivonen, John Guidetti, Tobias Hysén.

…det är vad som lär stå på Erik Hamréns lapp på måndag.

Nu är det dags att lämna Skåne för den här gången. Djurgården-Åtvidaberg på lördag, Elfsborg-AIK söndag närmast på programmet.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB