Startsida / Inlägg

Gratis bira – men var är festen?

av Robbie Lauler

Första dagen i Kiev blev ett enda långt kaos – regnkaos, flygkaos, trafikkaos.
Vädret blir väl bättre och det blågula planet landade till slut men trafiken får vi lära oss att leva med de här veckorna.

Journalistplanet som lämnade Arlanda tidigt i går morse innehöll allt från duktiga bloggare som Ekwall och Lundh till SVT-profilerna Jane Björck och Glenn Strömberg. Det damp ner på Borispol vid lunchtid i strålande solsken och omfamnande värme. På flygplatsen identifierade Sportbladets Johan Flinck den ukrainske Sverigespionen Vladimir Veremeev som vi hade sökt med ljus och lykta under Serbienmatchen på Råsunda utan framgång. Sedan hamnade vi alltså på samma plan till Ukraina och fick våra citat.

EM-staden Kiev måste ha väntat på ett regn och några timmar senare kom det med besked, det åskade och blixtrade så till den milda grad att landslaget fick cirkulera i luften i en halvtimme innan deras plan kunde landa. Jag vill knappt tänka på hur andrekeepern Johan Wiland mådde, mest flygrädd i truppen som han är.

Men allt gick bra och själv befann jag mig då vid Dynamo Kievs träningsanläggning Koncha Zaspa som Sverige delar med Ukraina. Här ska det bland annat slipas defensiva hörnor i dagarna tre vilket med facit i hand inte är helt lyckat. Jag konstaterade att fotbollsplanen ligger förhållandevis öppet och är svår att hålla skyddad mot ukrainska spionögon under fredagens och lördagens stängda pass.

Skyfallet slog till med full kraft på vägen tillbaka men taximannen forsade fram med varningsblinkers på innan vi nådde Kievs centrala delar som verkar vara en enda stor trafikstockning dygnet runt. Här gäller det att hålla blodsockret på rätt nivå.

I dag kämpar vi vidare med Hamrén-PK, öppen träning och öppet hus på spelarhotellet som ligger mitt ute i ingenmansland. Fast här kallas området för Kievs ”Beverly Hills” där rika människor bor i små grindsamhällen.

L L L L L
Hotel Opera. Här bor Sportbladet, SvD och TT. Gymmet är öppet 24/7, jacuzzi finns, fungerande Wi-Fi, fina rum och stabil frukost. Här bor vi bra – precis som engelska landslaget kommer göra när de anländer 14 juni.

L L L L
Bilden i Expressen (av Scanpix Anders Wiklund) på Zlatans barn från Råsunda efter Serbienmatchen. Vincent, 4, – eller ”den lille” som Zlatan kallar honom – springer omkring med en alldeles fantastisk mohikanfrisyr…

Skärmavbild 2012-06-07 kl. 07.14.58.png

L L L
På mediacentret kostar kaffet pengar men ölen är gratis. På hotellet kostar en flaska vatten 65 spänn medan en flaska vodka stannar på 95 kr. Annorlunda mot hemma, helt klart.

L L
Var är EM-festen? Det kanske är för tidigt att kräva men det är alltså inte mycket till fotbollsstämning i Kiev så här långt.

L
Krutov är död. Min första och hittills enda hockeyidol.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB