Startsida / Inlägg

Historien ger Spanien rätt och kritikerna fel

av Robbie Lauler

L L L L L
Spanien.
Det pågår en obegriplig debatt om att deras passningsorienterade innehavsfotboll är för tråkig (vad nu ”tråkig fotboll” är?). Men varför ska de spela på ett annat sätt när idrott handlar om att vinna? De har två raka mästerskapsguld och är i sin tredje raka final. Men så här var det på 1980-talet också, när CCCP:s hockeylag dominerade som bäst. Tiden kommer att visa Spanien i ett annat ljus, den här dominansen ska det talas om i 250 år och Xavi och Iniesta kommer beskrivas med samma myter och beundran som KrutovLarionovMakarov.
Då är det många som får anledning att fundera över sina gamla uttalanden. Det Spanien nu har gjort med två raka guld plus ny final är (delat) världsrekord. 

L L L L
Om vi prisade Andrea Pirlo för en chipp häromdagen måste vi naturligtvis lyfta Sergio Ramos nu. Tio meter lång ansats, väl framme vid punkten släpade han bollen i nät. Men nu får stjärnorna lugna sig, snart börjar väl folk tycka att ”sådana där chipp-straffar, fy fan vad tråkiga de är”.
Annars tror jag så här: om Pirlo är det chippande geniet, är Ramos den chippande galningen. Gränsen är, som det heter, hårfin…

L L L
Portugal ändå. De hade knappt ett skott på mål men spelade tillräckligt destruktivt för att få Spanien ur kurs med hög press, disciplinerat positionsspel och raka bollar framåt (för några år sedan hade folk kallat det tråkigt). Det fungerade i första halvlek.
I andra började Spanien ta över och i förlängningen var de överlägsna mot ett Portugal som försvarade sig tätt kring eget straffområde (för några månader sedan tyckte folk att det var tråkigt när Chelsea spelade så).
I straffläggningen var det aldrig något snack.

L L
Straffar är prima underhållning, absolut, men jag tillhör den gamla stammen: en äkta fotbollsklassiker avgörs under 90 minuter eller möjligen i förlängning. Straffar är kul för stunden men inte vid en historisk tillbakablick. I morgon är det Tyskland-Italien och då kan vi vara säkra på att det inte behövs några straffar för att få till ett avgörande. Och skulle det ändå gå så långt, ja då vet vi åtminstone vilka som vinner.

L
Varför fick inte Ronaldo slå en straff? Normalt skickar man fram sin bästa först och så vidare. Men Ronaldo var kvar till sist. Med facit i hand kan det ha varit en blunder.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB