Startsida / Inlägg

Sverige godkända, inte Hamrén

av Robbie Lauler

EM är över, Sverige gjorde en storartad avslutningsinsats mot Frankrike, seger 2-0 efter tajt försvarsspel och ett blixtrande anfallsspel i andra halvlek när ”Chippen” byttes in och skapade alternativ i djupled i ett inhopp som snuddade vid fem plus.

Vi trodde på ”Chippen” i startelvan redan mot England, så blev det inte, kanske borde han startat den matchen men det är förstås väldigt lätt att vara efterklok.

Tog det sista snacket med Olof Mellberg, han berättade att han pratat med Erik Hamrén och sagt att det till 99 procents säkerhet är över. Jag tror inte att Olof spelar mer i landslaget vilket förstås är synd då han visade mot Frankrike att han fortfarande håller på högsta nivån. I arbetet mot oss i medierna har Olof alltid varit en hedersman, han gillar inte intervjuerna men han ställer upp utan att gnälla och jag kan inte påminna mig några större kontroverser.

Det sista som hände innan landslaget lämnade Olympiastadion var det här, Sportbladets Kaninen dröjde kvar med Kim Källström, en inte helt ovanlig syn…

bild.jpg

…mer glöd där än hos Konkurrentens ende krönikör som plötsligt somnade i presscentret…

bild.JPG

…och här har vi (före detta) TT-Johansson som sliter mot en redan passerad deadline från ett golv i något av medieutrymmenas hörn…

bild.jpg

Erik Hamrén höll en sista presskonferens på Platium Hotel, han var stolt över spelarnas insats men kunde inte kalla att åka ur gruppen för godkänt. Jag håller inte med, jag tycker att Sveriges EM är godkänt, jag hade inte förväntat mig att de skulle gå vidare men jag hade inte förväntat mig att de skulle slå Frankrike heller. Däremot tycker jag att förbundskaptenen är underkänd som inte gav sina spelare bästa förutsättningarna genom konstiga laguttagningar och mycket experimenterande, i synnerhet då under genrepen och de två första matcherna.

Hamrén själv ansåg – lite oväntat – att kritiken mot honom i medierna varit nyanserad och saklig, han hade inget att anmärka på trots att både Simon Bank och jag gått ganska hårt fram. Hamrén levererade ett antal förklaringar till att Sverige inte lyckades ta poäng mot Ukraina och England, han återkom han flera gånger till Elmanders skadade fot, samt mål som inte borde ha släppts in. Annars var det här en presskonferens där det var mer intressant att notera sådant Hamrén knappt sa ett ord om – nämligen sina laguttagningar och experimenterandet.

Hamrén och Informationschef Nystedt hängde slutligen ut Expressen som respektlösa då en av deras fotografer häckat i vassen och smygfotograferat spelarhotellets trädgård, bland annat när fruarna var där, plus rövbombningshaveriet och även att Expressen fått ”gult kort” av Uefa då de olovligen filmat en presskonferens.

Enligt Nystedt måste landslaget ta ett möte med Expressens ledning eftersom tidningen varit ensamma om den här typen av journalistisk. Det var länge sedan jag hörde ett landslag formulera en mediakritik så öppet och skarpt.

Till sist är det bara att konstatera att EM är slut för min del, skägget är borta, i morgon åker jag hem och kör ett race till innan semestern och jag följer givetvis Lasse Sandlins gamla devis: efter ett mästerskap måste man jobba på den första allsvenska matchen. För att inte sväva iväg, tro att man är något utan ner på jorden direkt.

Skakade hand med landslagschefen Lasse ”Tick-tack” Richt efter ännu ett mästerskap och vi var som vanligt överens om att det här var det sista.

– Och du måste klippa dig, sa ”Tick-tack”.

Nåja, tack och hej säger…

…Lauler…

bild.JPG

…och Nolte…

ET26-Nick-Nolte-Mug-Shot-1.jpeg
  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB