Startsida / Inlägg

En gräns passerades

av Robbie Lauler

Det var rörigt efter derbyt i går med motstridiga uppgifter och vi fick egentligen aldrig grepp om den banderoll som maskerade personer hängde upp intill en docka i en snara från HIF-klackens läktarsektion. Texten på banderollen var den samma som delar av klacken sjöng på vårderbyt på Swedbank Stadion: Simon Thern skall dö”…

…även om Simon själv kommenterade det hela med en axelryckning den gången (”Vi ska alla dö nån gång”) var det illa redan då. Nu togs det hela ytterligare ett varv.

Polisen ville inte ge sig in på sektionen av risk för bråk men derbyt var på väg att skjutas upp på grund av banderollen som tack och lov försvann efter ett par minuter även om ramsan hördes någon gång till.

Malmö FF kommer inte att polisanmäla då Simon själv inte vill att det ska bli en stor sak av det. Helsingborg diskuterar en polisanmälan och det är åtminstone bra om de markerar mot hatinslag som passerar gränsen. Bland andra lags supportrar verkar man reagera med viss bestörtning och jag undrar om det egentligen finns någon som anser att detta är i närheten av en acceptabel läktarkultur?

Även om det råder yttrandefrihet, och det säkert går att vända och vrida på formuleringen ur ett juridiskt perspektiv, så blir budskapet fullständigt makabert ihop med en docka med en snara runt halsen. Yttrandefriheten är heller inget som mår bra av att missbrukas hur som helst och det måste väl finnas gränser vilket klimat vi vill ha på arenorna.

På samma sätt som att det måste sättas gränser för de domare som nu delar ut varningar hej vilt för spelares glädjeyttringar vid mål. Gult kort för provocerande gester är en sak och tröjregeln må vara löjlig men den går också att köpa – däremot att fira ett mål framför sina egna supportrar och sedan varnas för det är något helt annat. Men det här är en fråga pamparna redan förlorat. Även om de kanske stretar emot ett tag till kommer de aldrig att klara debatten i längden, det är jag nästan beredd att sätta mig själv i pant på.

Men åter till banderollen och dockan: jag kan inte påminna mig om när jag såg något sådant i Sverige senast? Å andra sidan börjar jag bli gammal och glömsk.

AIK-klackens sång under Stockholmsderbyt (”Vi ska galga hela djävla Djurgården”) tillsammans med den stackars Djurgårdskaninen i en snara väckte också anstöt hos vissa men jag anser att det är stor skillnad, det är inte ens samma diskussion (dessutom är sången självironisk eller vad man nu ska kalla det).

Händer mycket i Helsingborg. AgentDirekt avslöjade att Åge Hareide lämnar och Östers succétränare Roar Hansen ersätter. Den obekräftade nyheten dementerades av sportchefen Jesper Jansson så till den milda grad att han även klev ut i branschpressen och initierade en bojkott av fotbollssajten.

Vem har rätt, vem har fel? Vad framtiden bär i sitt sköte står skrivet i stjärnorna. Men kanske bör man väga in följande: i samma veva blev det klart att Henrik Larsson säger upp sitt kontrakt med Landskrona Bois.

Jag gissar att HIF:s tränarrekrytering är inne i ett känsligt skede, man har ett antal kandidater på listan där Hareide är en, Hansen en annan och Larsson en tredje. Att i det läget publicera uppgifter att allt är klart är en journalists jobb (om det nu stämmer att HIF bestämt sig för ett av namnen och han har tackat ja) men kan ställa till problem för de som arbetar med frågan. Jesper Janssons kraftfulla motreaktion kommer att se ganska komisk ut i backspegeln om det blir Roar Hansen som tar över till slut. Visar det sig att AgentDirekt har spridit osanningar får de en besvärlig diskussion på halsen.

Fortsättning följer.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB