Startsida / Inlägg

Ett vykort från Skåne

av Robbie Lauler

Okej då, 1-1, inte 2-2. Jag avgår omedelbart som derbytippare.

Jag tycker det var ganska rättvist. Malmö hade medvinden i första halvlek, Helsingborg i andra. Det var en bra match, speciellt med tanke på att spelarna tvingades hantera besvärliga yttre förutsättningar (även kallade ”svensk höst”).

Återigen ett derby med irriterande spelavbrott för bengaler trots att domaren Stefan Johannesson hade en ambition att låta spela gå vidare. Men när det är så många och det är så rökigt gick det till slut inte. Som tur var blåste röken bort snabbt. Men måste man elda så herrans mycket? Eller kan man inte bara elda inför avsparken som HIF-klacken gjorde? Malmös och Helsingborgs styrelser enades i paus om det ovanliga beslutet att spelarna inte skulle tacka supportrarna efteråt (det struntade förstås Pontus Jansson i och oavsett vad man tycker om det gör han det av en övertygelse som är värd att respektera). Återstår att se om fler föreningar följer efter.

Annars en rad felaktiga domslut av Johannesson som kom snett på det från början. Mest uppmärksamhet kring hörnan som ledde till Malmös kvittering och den efterföljande handsen på målskytten Wilton Figueiredo. Handstolkningen må vara krånglig att begripa och det blåses straff för ofta sett till hur domarna själva förklarar regeln men i detta fall var spelavståndet nära tio meter och Wiltons arm långt utanför kroppen. Straff, alltså. Men icke.

Bäst i Malmö FF var Pontus JanssonMiiko Albornoz och Erik Friberg. Bäst i Helsingborg var Pär Hansson, Ardian Gashi och David Accam. Sämst var Jere Uronen och jag twittrade om att han borde bytas ut i paus. Som tur var för HIF läser Åge Hareide inte mina tweets och i andra halvlek gjorde Uronen det enda rätta i regn och blåst – han sköt från 30 meter. Fast det hade aldrig blivit mål om inte Johan Dahlin tabbat sig.

…Hareide gjorde för övrigt inte ett enda byte på hela matchen. Det är ovanligt och i det här fallet var det bra coaching.

En vilodag innan guldracet går vidare med AIK-Elfsborg. Alla fyra lag lever i högsta grad. Men visst säger det något att i denna omgång var det bara Häcken som inte tappade poäng. Peter Gerhardsson kan låta text tv:n stå på ett tag till.

Eftersom jag bara har avgått som derbytippare fortsätter jag att tippa guldstriden i omgång 24:

AIK-Elfsborg 2-1.

Häcken-Helsingborg 6-2.

Malmö FF-IFK Göteborg 2-0.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB