Startsida / Inlägg

En oförglömlig comeback – tacka fansen för det

av Robbie Lauler

Det var mycket som höll allsvensk klass på Söderstadion.
Kennedy Bakircioglüs comeback gjorde det inte.
Den var större än så.

När allt var över – efter ärevarv, extranummer och 2-1 mot Ängelholm – stod Kennedy kvar i spelargången och fick frågan av en journalist hur han ville betygsätta sin första match för Hammarby på nio år, sedan oktober 2003 då han gjorde två mål mot Elfsborg och sköt Bajen till allsvenskt silver:
– Jag ger mig själv en tvåa av fem, sa Kennedy utan att tveka.
Det var en balanserad analys efter egoboosten han precis hade upplevt framför publiken.

Om ytterligare nio år lär ingen minnas vad Kennedy Bakircioglü gjorde med bollen i comebacken på Söderstadion men vi har knappast glömt det där andra, det som inte noteras i historieböckerna, det som på många sätt är så mycket viktigare, det som gjorde att Ängelholm efterskänkte sina tilldelade bortalagsbiljetter så att Söderstadion kunde säljas ut till en händelse ingen Bajen-supporter ville missa.

Hur ”Oh ah Kennedy, say oh ah Kennedy” dånade långt före avspark. Att speakern fick pausa spelarpresentationen för att låta den rulla ytterligare ett par vändor. Det förväntansfulla suset när Kennedy slog en misslyckad djupledsboll på Erik Sundin. De stående ovationerna när han byttes ut efter 70 minuter. Ärevarvet med Radiosportens reporter hack-i-häl. Och till sist, när klacken sjungit ”Kennedy – ge oss en sång” tillräckligt länge, hur han joggade över planen, tystnad, och sedan tillsammans med fansen:
Från Södermalm, kommer vårt lag…”.
Spelare kommer, spelare går, matcher vinns och matcher förloras – men det där upplever du tamejfan inte varje dag.

Kennedy var en av de största bakom Hammarbys oväntade SM-guld 2001, han var avgörande för silvret 2003 och 32-åringen togs emot därefter av 12 153 åskådare på Söderstadion – bara bajare.
Jag frågade vilket ögonblick av comebacken han själv upplevde som starkast?
– Det var stämningen när man kommer in till matchen, när matchen startar, när du ser grönt och vitt på läktaren, slutsålt, fullsatt och du hör publiken skrika ditt namn, det är mäktigt, alltså. Något man aldrig kommer att glömma, sa Kennedy.

Det är sju månader sedan mittfältaren senast spelade en riktig fotbollsmatch och fansen lär få se honom utnyttja sina kvaliteter bättre framöver när han är i kapp tempo- och tajmingmässigt. I comebacken nöjde han sig med att visa att kvaliteterna finns där utan att han blev överambitiös, ivrig och stressad. Det vittnar om mognad.

Kennedys fotbollshuvud och högerfot i kombination med löpare som Mattias Adelstam, smarta löpare som Erik Sundin och djupledslöpande mittfältare som Nikolas Ledgerwood ska ge Bajen många poäng i höst. Mot Ängelholm gjorde Sundin och Ledgerwood skillnad, framför allt debuterande Sundin som stal showen från Kennedy om man ser till det rent fotbollsmässiga. Att Helsingborg tror mer på Alvaro Santos är en gåta.
– Droppen var när jag fick sitta på läktaren mot Celtic, sa ”Sudden” om flytten från HIF till HIF.

I går uppträdde Hammarby som en allsvenskt förening och för första gången på ett par år handlade det inte bara om publikinramningen utan även om fotbollslaget – Ängelholm trycktes tillbaka relativt bekvämt.
Det skiljer hela tio poäng till Halmstad på kvalplats och elva till tabelltvåan Brommapojkarna. Med åtta omgångar kvar ska det egentligen vara för många att hämta in men fan vet alltså. Bajen är täta bakåt, vassa framåt och det finns ännu mer att ta av.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB