Startsida / Inlägg

Hamrén satte rekord i svordomar

av Robbie Lauler

Resa till Helsingborg i gryningen för landslagets första presskonferens inför träningsmatchen mot Kina (torsdag) och VM-kvalet mot Kazakstan (tisdag).

På Bromma flygplats upptäckte hetero-Bardell plötsligt att Alexander Kacaniklic irrade omkring med en mobiltelefon mot örat trots att han egentligen skulle vara på träning med U21-landslaget. Jag fick slita mig från lunchen för att fråga vad som var på gång. Det visade sig att Alex fått halsfluss och missar det viktiga U21-kvalet mot Slovenien och skulle med samma plan som som oss till Ängelholm/Helsingborg.

Han var inte den enda prominenta gästen på det flyget. Albin Ekdal var där, Ek Wallraff klev på en stund efter oss och när vi satt och svor över att planet aldrig lyfte tvärnitade plötsligt en svart bil med tonade rutor intill bakre ingången – och ut klev Carl Philip med livvakt. Prinsen skulle tydligen besöka en biogasanläggning, eventuellt klippa något band, kanske skjuta ett vildsvin och tog Kullaflyget utan att passera säkerhetskontrollen.

– Om det här planet störtar får vi nöja oss med notiserna, förklarade jag för hetero-Bardell.

I Helsingborg kantas gator och torg av reklamaffischer inför torsdagens landskamp och spelaren på bilden är hemmasonen Pär Hansson – som dock inte finns med i truppen, bör tilläggas.

Presskonferensen började med att Erik Hamrén sträckte ut en hand till Mathias Ranégie efter dennes flytt till Udinese och sa att landslaget ”självklart” kommer att följa anfallaren.

Presskonferensen slutade med att jag frågade Hamrén om det är realistiskt att förvänta sig att Sverige ska gå till slutspel varje gång. Förbundskaptenen höll då en lång utläggning som han rundade av med nytt rekord i svordomar på en landslagspresskonferens:

– Min uppgift är att vi ska ta oss till mästerskapen, det är förbundets målsättning. Sedan om det är realistiskt det struntar jag i. Man behöver inte vara så jävla (beep) realistisk alla gånger. Det kan man vara när man sammanfattar det hela. Annars tycker jag att: ”Var inte så jävla (beep) realistisk för då har man aldrig någon chans om man ska vara så jävla (beep) realistisk, då kan vi glömma resultat och så vidare”. Om AIK hade varit realistiska, som vi andra kanske var, då hade de aldrig haft någon chans. Men de trodde på det hela och då har man en chans och så är det mycket med idrott.

Som journalist förbehåller jag mig rätten att vara just realist och tror inte att Sverige når VM i Brasilien 2014.

På väg ut från hotellet mötte vi Johan Elmander som utbrast spontant:
– Har du basker på dig?

Så många artiklar har han läst av undertecknad senaste två åren.

Något besked om Zlatans fot lämnades inte men i kväll är det träning på Olympia och vi får se om han medverkar där. Kina tränar i morgon 19.00, huruvida det även blir en presskonferens i anslutning till den visste inte Sveriges presschef Hans Hultman på rak arm men ska man vara realistisk är det nog tveksamt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB