Startsida / Inlägg

Hundra miljoner kineser kan inte ha fel

av Robbie Lauler

Simon Bank har tagit över landslagstyckandet och analyserandet efter att jag styrt skutan i några dagar. Å andra sidan hade jag inte haft så mycket att säga om Sverige-Kina i Helsingborg. Inramningsmässigt den tråkigaste landskamp jag någonsin varit på (vissa januariturnématcher borträknade). Emellanåt var det så tyst på Olympia att du kunde höra ett riskorn falla.

Fotbollsmässigt kan man lugnt säga att Erik Hamréns plan sprack direkt. EM-efteranalysen handlade om att bli bättre i de avgörande situationerna, i spelet i och kring straffområdena. Defensivt klarade Kina aldrig av att testa Sverige, offensivt hade hade Johan Elmander & Co. 17 avslut, tio på mål, två i stolpen, åtta klara målchanser och sex hörnor som slogs bort utan att det blev något av det.

Ett ynka mål.

Mer var det inte.

Kina saknade åtminstone fyra-fem ordinarie spelare och var klart sämre än jag trodde på förhand. Kazakstan-klass, typ. Så det ska förstås gå vägen på tisdag också, även om det var dåligt i går.

…men den som drömmer om fotbolls-VM 2014 i Brasilien sover fortfarande inte särskilt gott.

Nä, det som är värt att nämna hände efter matchen. Då kom Informationschef Nystedt upp på pressläktaren med en kinesisk delegation i hasorna:

– Av artighet börjar vi presskonferensen med Kinas förbundskaptenen. Det är hundra miljoner kineser som ser detta på tv, sa informationschefen bestämt.

Nog för att klockan var fyra på natten på andra sidan jordklotet, men visst, hundra miljoner kineser finns det trots allt gott om.

Det dröjde inte länge innan dessa hundra miljoner kineser måste ha tuggat fradga framför tv-apparaterna. När förbundskapten José Antonio Camacho – ni minns säkert honom för LP-skivorna under armarna VM 2002 – drog den hett emotsedda matchanalysen på podiet fanns inte en enda påslagen tv-kamera i presskonferenssalen.

Enligt uppgifter till bloggen är Informationschef Nystedt nu en jagad man då hundra miljoner kineser anser att han blåste dem på konfekten. På Himmelska fridens torg samlades kort efter slutsignal en uppretad folkmobb men tack vare Svenska Fotbollförbundets goda relationer med diktaturer i allmänhet och kommunistiska diktaturer i synnerhet slogs demonstrationen snabbt ner.

To be continued.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB